Prvi je korak u ordinacijskoj i laboratorijskoj svakodnevici paziti na energetsku vrijednost namirnica i napitaka (Slika: Freepik)

Za mnoge ljude postići ravnoteži između stresa i opuštanja pravi je izazov

Od gubitka koncentracije do glavobolje i bolova u leđima, od nedostatka sna do izgaranja: simptomi neuravnoteženosti između posla i privatnog života su raznoliki. Jednako tako brojni su i uzroci.

Svakodnevni poslovni izazovi

Dostupnost izvan radnog vremena, financijski pritisak, prekovremeni rad, nefleksibilno radno vrijeme – sve to dobro poznaje većina doktora dentalne medicine i dentalnih tehničara. A posebno u dentalnoj medicini tu je i sve zastupljenija digitalizacija koja dovodi do fizičkog i mentalnog disbalansa. Ona je između ostalog uzrok da sve više poslova obavlja sjedeći ili da se smanjuje verbalna komunikacija. Stoga je posebno važno upravo u dentalnoj medicini staviti veći naglasak na ravnotežu između posla i privatnog života.

Uspješna životna ravnoteža u tri koraka

U jednom od istraživanja koncept životne ravnoteže temelji se na tri osnovna elementa: razmišljanju, kretanju i prehrani. Iako je značaj ovih triju esencijalnih gradivnih elemenata različit u postizanju uravnoteženog života – razmišljanje 80 posto, kretanje 15 posto, prehrana 5 posto – sva tri su neizostavna i zajedno čine cjelinu. Osnovni element razmišljanje najvažniji je jer utječe na izražavanje drugih dvaju elemenata. Primjer: odluka o tome je li i koliko često netko fizički aktivan ili što i koliko jede najprije se donosi mentalno. Zato koncept u tri koraka predviđa mentalne procese, pravila fizičke aktivnosti i prehrambene savjete koji se mogu optimalno integrirati u laboratorij i praksu.

Prvo: konstruktivno razmišljati!

Jedan od prvih koraka prema unutarnjem miru je meditacija. “Time-out umjesto burn-outa” naglašava značaj meditacije kao iznimno učinkovitog načina upravljanja stresom i kontrole poremećaja funkcija povezanih sa stresom. Bilo da je riječ o kratkotrajnom spavanju ili rutinskim zadacima – dopušteno je sve što pridonosi opuštanju. Uz malo mentalne vježbe može se kontrolirati i takozvani “Awfulizing” koji strašne misli čini još više zastrašujućima i većinom nas muči noću u krevetu. Tko usto uspije ne staviti  naglasak na propuste i pogreške, nego na uspjehe i pozitivne vijesti, oslobađa dodatnu energiju. Također je korisno treniranje mozga: koji je IBAN vaše ordinacije ili laboratorija? Koji broj kartona nekog pacijenta? Takvi trikovi konstruktivno utječu na razmišljanje.

Važno: dovoljno kretanja

Uz mentalna često postoje i fizička ograničenja, ne samo zbog nedostatka tjelesne aktivnosti i lošeg držanja: doktori i dentalni tehničari danas sjede čak i više nego prije. Koraci zbog kojih su prije bili prisiljeni ustati danas su digitalno racionalizirani. Nefiziološki sjedeći položaj dovodi do tjelesnih oštećenja. Potiskuje se prirodni nagon za kretanjem, nedostatak vježbanja uzrokuje atrofiju mišića i također slabi kardiovaskularni sustav. Stoga se preporučuje da se čovjek u svakodnevnom radnom životu uvijek iznova osvijesti koliko dugo i koliko često sjedi. Osim toga, korisno je uvrstiti jednostavne vježbe u svakodnevni život , rastezanje na stolici, šetnja tijekom pauze za ručak s kolegama ili vožnja biciklom na posao, mogućnosti su različite.

Neophodno: zdrava prehrana

Osim samih energetskih vrijednosti, važno je uzeti u obzir i mehanizme djelovanja koje namirnice imaju preko svojih sastojaka i hranjivih tvari na krvne vrijednosti i time na zdravlje. Prvi je korak u ordinacijskoj i laboratorijskoj svakodnevici paziti na energetsku vrijednost namirnica i napitaka. Osim toga, važno je ciljano uzeti vrijeme za obroke, a ne jesti između dvaju pacijenata u žurbi. Pri kupnji namirnica treba slijediti jednostavno pravilo: idealno je kupovati samo ono što nema barkod ni popis sastojaka jer to je obično prirodna, neprerađena hrana.

Što vrijedi zapamtiti?

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života je važna, ali često se planirana promjena života teško provodi u praksi. Statistički gledano, samo onaj tko stvarno planira promjenu, prvi korak mora učiniti u roku 72 sata. Onaj tko ga učini i čini svaki dan iznova, najteže je prevladao. Ako vam određeni procesi postanu svakodnevna rutina, cilj je veliki korak bliže.

 

Izvor: DT Hrvatska

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna