Uporabom Pik Pocket Water Pik, Inc nastavka za subgingivalno ispiranje pokazalo se da je otopina dosegnula 90% dubine parodontnog džepa od > 6 mm.

Waterpik oralni tuš: uporaba oralnog tuša za nanošenje razrijeđenog CHX-a smanjuje dubinu parodontnih džepova i poboljšava kliničku razinu pričvršćivanja u odnosu na samo ispiranje CHX-om bez oralnog tuša

Procjena učinkovitosti subgingivalne irigacije kod pacijenata s umjerenim do teškim kroničnim parodontitisom indiciranim za operaciju parodontnog režnja.

Cilj kliničkog ispitivanja

Cilj ovog kliničkog ispitivanja je procjena učinkovitosti oralnog vodenog  tuša s Waterpik Pik Pocket nastavkom koristeći 0,06% klorheksidin (CHX) i četkicu za zube u usporedbi s 0,12% klorheksidinom (CHX) i četkicom za zube kod pacijenata s umjerenim do teškim kroničnim parodontitisom koji su odgodili ili odbili kiruršku intervenciju.

Metodologija

Četrdeset ispitanika (40) bilo je uključeno u ovo tromjesečno, randomizirano kontrolirano kliničko ispitivanje. Ispitanici su dodijeljeni u jednu od dvije grupe: Grupa A je dobila upute za ispiranje s 0,06% CHX dva puta dnevno nakon četkanja, a Grupa B je dobila upute za ispiranje s 15 ml 0,12% CHX dva puta dnevno nakon četkanja.

Svi ispitanici primili su terapiju Faze I koja se sastojala od uklanjanja kamenca, poliranje korijena i uputa o oralnoj higijeni specifičnih za njihov uređaj te standardne ručne četkice za zube i paste za zube. Rezultati gingivalnog indeksa (GI), pojednostavljenog indeksa oralne higijene (PIOH) i krvarenja pri sondiranju (KPS) zabilježeni su na samom početku, nakon 2 tjedna, nakon 4 tjedna i 12 tjedana nakon terapije I. faze. Dubina džepa (PD) i klinička razina pričvršćivanja (CAL) zabilježeni su na 6 mjesta po zubu. Modifikacija Lobene indeksa bojenja korištena je za procjenu intenziteta i površine za praćenje bojenja za svaki subjekt za pomoću CHX.

Rezultati

Trideset i šest (36) ispitanika završilo je studiju. Obje skupine pokazale su značajnu razliku od početne vrijednosti do kraja 12 tjedana za: gingivalni indeks, pojednostavljeni indeks oralne higijene i za krvarenje pri sondiranju. Među grupama nije bilo razlika.

Skupina A koja je ispirala s 0,06% CHX i oralnim tušem sa Pick Pocket nastavkom bila je učinkovitija u smanjenju dubine džepa, te bolja klinička razina pričvršćivanja; za razliku od skupine B koja je za ispiranje koristila 0,12% CHX bez oralnog tuša.

Skupina A imala je značajno manje obojenja na lingvalnoj površini od skupine B (p=0,014).

 

 

Zaključak

Uporaba Waterpik oralnog tuša s 0,06% CHX i Pik Pocket nastavkom dva puta dnevno može značajno poboljšati parodontno zdravstveno stanje pacijenta.

REFERENCE: Jain R, Chaturvedi R, Pandit N, Grover V, Lyle DM, Jain A. J Indian/ Study conducted at Institute of Dental Services, Panjab University, Chandigarh, India/ Soc Periodontol 2020; 24(4):348-353.
 15.Braun RE/ Ciancio SG Subgingival delivery by an oral irrigation device/J Periodontol.1992;63(5):469-472.
 
 
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna