Vlastitom krvi do osvježenog izgleda

Primjena PRF-a za rejuvenaciju

Apsolutni trend i potreba uvijek su bili izgledati dobro, mlađe. Danas sve više ta potreba ide u smjeru izgledati dobro, ali za godine koje nosimo. „Izgledaš umorno” postao je novi pozdrav užurbanog života i permanentnog stresa, najgore što ti prijatelj ili prijateljica može reći.

No, postoji li jednostavan i zdrav način kako učinkovito i gotovo neprimjetno osvježiti izgled?

Već je dosta godina u regeneracijskom biznisu prisutna vlastita krv, odnosno njezini derivati. „Vampirski tretmani”, slike krvavih lica po društvenim mrežama, Kim Kardashian i trendseterice – o čemu se tu zapravo radi?

U ovom časopisu već je bilo govora o „pametnim derivatima krvi” i njihovu moćnom učinku na „pomlađivanje”. Htjeli bismo ovog puta pojasniti ukratko i biološku pozadinu ovih tretmana, ispričati što vaše tijelo može učiniti samo svojim snagama.

Pri spomenu „rejuvenacije” i „vampirskih tretmana” uglavnom se spominje PRP – Platelets Rich Plasma.

 

Riječ je o tkivnoj tekućini koja se u 90 % svog volumena sastoji od vode, a ostatak čine bjelančevine, anorganske soli, vitamini, hormoni i još niz drugih tvari potrebnih za funkcioniranje organizma. Njezina je primarna funkcija transport – prijenos hranjivih tvari i stanica po organizmu. Kako su osnovni sastav PRP-a i trombociti, transport se odnosi i na čimbenike rasta koje oni otpuštaju. Budući da je medij 90 % voda, na mjestu primjene stanice, pa tako i čimbenici rasta perzistiraju samo oko dva sata. U PRP-u nema leukocita, ili se on može pronaći u gotovo neznatnom postotku.

Čimbenici rasta (Growth factors) biološki su medijatori koji reguliraju ključne procese u obnovi tkiva, uključujući staničnu proliferaciju, diferencijaciju stanica, sintezu izvanstaničnoga matriksa, kemotaksiju i angiogenezu.

No postoji i derivat krvi koji je puno potentniji od plazme, a to je PRF (Platelets Rich Fibrin)- fibrin bogat trombocitima. Netopiva bjelančevina (fibrin) tvori kompaktnu fibrinsku mrežicu u kojoj se stanice zadržavaju do desetak dana. Primarna funkcija fibrina je obnova tkiva, u čemu pomažu trombociti koji nose faktori rasta i leukociti koji su nosioci mezenhimalnih matičnih stanica. Osim što utječu na oporavak tkiva, leukociti su odgovorni za još jednu važnu funkciju u našem tijelu – oni potiču stvaranje novih krvnih žila (angiogeneza). A bez dobre prokrvljenosti, nema ni kvalitetne regeneracije tkiva!

Želimo li navedene biološke činjenice pretočiti u praksu, jednostavno je i logično objasniti.

Primjena PRF-a

PRF-om se može tretirati niz stanja kod kojih je potrebna regeneracija tkiva – od oralne medicine (nadomještanje kosti i sluznice), estetske medicine (rejuvenacija lica), dermatološka stanja (tretman ožiljaka od akni, strija) i u ortopediji (tretiranje upalnih i degenerativnih stanja zglobova). Primjena PRF-a je čak i u vaskularnoj kirurgiji i oftalmologiji. 

PRF se, kada govorimo o primjeni na lice može primijeniti na dva načina: za mezoterapiju i nadopunjavanje bora.

Postupak je sljedeći: izvadi se krv iz vene i centrifugira na određenom protokolu. Nakon centrifugiranja, u vakueti se dobije fibrin. Jedinstvenost ove metode je da je to čisti vlastiti (autologni) materijal u sterilnim vakuetama u kojem nema nikakvih primjesa (antikoagulansa ili aktivatora). 

Promjenom protokola može se dobiti 1 do 2 ml fibrina s više aktivnih stanica ili 3 do 4 ml s kompaktnijom fibrinskom mrežicom. Prvi materijal zovemo i-PRF+ i on se primarno upotrebljava za mezoterapiju (microneedling) dekoltea, vrata i lica, tretman vlasišta i u ortopediji. Drugi materijal zove se Liquid A-PRF i upotrebljava se za nadopunjavanje bora.

MICRONEEDLING je metoda kojom se dermatolozi, estetski liječnici i stomatolozi koriste za liječenje različitih stanja i rejuvenaciju kože. Tehnika se može raditi na više načina: malim, kratkim i iznimno tankim iglicama kojima se ubrizgava PRF, s pomoću dermarolera i, najugodnije i najučinkovitije uređajem DermaPen. Sva tri načina imaju isti cilj: perforirati kožu uz minimalnu traumu čime nastaju mikrokanali kroz koje fibrin ulazi u tkivo.

Naime, kada radimo s PRF-om, bitno je izazvati mikrotraumu tkiva. Tako započinje fiziološka upala posljedica koje je otpuštanje leukocita. A kako smo već naveli, leukociti potiču stvaranje novih krvnih žila i nosioci su matičnih stanica. Općenito je to siguran i učinkovit postupak kojim se stimulira stvaranje kolagena i elastina u koži i generalno poboljšava kvaliteta i zategnutost kože.


Kolagen je esencijalni protein koji pomaže koži da izgleda mladoliko, s čvrstom, glatkom i rastezljivom teksturom. Nakon 20. godine, proizvodnja kolagena je 1 % manja svake godine. Bez dovoljno kolagena, koža počinje gubiti oblik te se počinju pojavljivati bore i nabori na koži. Izmjereno je da se svakom grupom tretmana PRF-om (tri do 4četiri posjeta) može regenerirati oko 10 % kolagena. Naravno, ovisno o dobi pacijenta.

Grčka stomatologinja dr.Cleopatra Nacopoulos patentirala je svoju tehniku primjene PRF-a za estetiku lica.

CLEOPATRA TECHNIQUE koristi se kombinacijom dva oblika PRF tekućine (i-PRF+ i Liquid A-PRF), kako bi se pomladila i augmentirala koža. Ovaj protokol može se primijeniti u različitim slučajevima i razlikuje se od sličnih, zbog autentičnosti svojih dugotrajnih rezultata. Uspjeh tretmana ovisi isključivo o pojedincu jer se krv pacijenta ponovno ubrizgava u kožu, bez dodavanja aditiva i intikoagulansa. Krv se uzima u posebne sterilne vakuete – metoda je 100 % sigurna. Korigiraju se bore, a koža postaje sjajna i lagano zategnuta.

Medicinska zajednica općenito smatra da je microneedling siguran i učinkovit postupak, no uvijek se mogu pojaviti blage nuspojave:

 • Lagana iritacija kože (crvenilo ili blago natečeno lice koje uz pravilnu primjenu nestaje drugi dan)
 • Otekline koje nestaju za dan-dva
 • Nelagodu na mjestu primjene
 • Blago crvenilo.

Krvarenje je neuobičajena reakcija na mikroiglice, iako je vjerojatnije da će se pojaviti nakon dubljeg tretmana. To svakako ovisi o terapeutovoj ruci.

Postoji nekoliko kontraindikacija kod kojih se PRF ne bi trebao raditi: vitiligo, insuficijencija bubrega, kožne bolesti i stanja (rosacea, bakterijske i gljivične infekcije kože, otvorene lezije i rak kože, herpes simplex, bradavice i madeži, sklerodermija), trudnoća.

Za kraj je potrebno razjasniti neke stvari

 • PRF nije hijaluronska kiselina i njime nije moguće postići veliki volumen. To znači da se voluminozne usne ili jagodice ne mogu postići PRF-om. Za to bi bila potrebna dugotrajna primjena i mlađi pacijent. No to ne znači da se ne može napraviti konturiranje i priprema kože prije aplikacije hijalurona i potom nakon dva do tri mjeseca staviti hijaluron.
 • PRF nije namijenjen samo za zrelu kožu. Kod mladih osoba koje se koriste make-upom poželjno je jednom u godini napraviti mezoterapiju PRF-om kako bi se održavala vlažnost i elastičnost kože.
 • PRF ne može zamijeniti botulinsku kiselinu u pravom smislu riječi. No njime se mogu tretirati bore (Cleopatra’s Technique) i ne izaziva paralizu mišića pa lice djeluje prirodno.
 • PRF se može pomiješati s određenim tipom hijaluronske kiseline. No bolje je prvo napraviti tretmane PRF-om, a potom nakon dva do tri mjeseca staviti hijaluronsku kiselinu.

Što možemo postići:

 • Autolognu (vlastitim tkivom) volumetrijsku regeneraciju kože i potkožnog tkiva – efekt popunjavanja, „filanja”
 • Autologna rejuvenacija epidermisa – poboljšana svojstva kože
 • Autologna volumetrijska regeneracija koštanog tkiva – potpora strukture lica.

PRF je učinkovit način da se zategne koža i ublaže bore uz vrlo male popratne efekte i gotovo nikakav rizik!

Slobodno se prepustite 🙂

Tanja Milošak, DMD, Msc

Dentalni Megastore d.o.o.
d-concept.eu

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna