Uživajte u jednostavnim stvarima: cementiranje samoadhezivnim kompozitnim cementom

Autor: Dr. Christian Lampson 

Slavni Albert Einstein jednom je rekao: “Sve treba učiniti što je moguće jednostavnim, no ne jednostavnijim.” Ta se mantra može primijeniti u mnogim situacijama, uključujući dentalnu medicinu. Svesti potrebni rad na bit bez gubitka fokusa na kvalitetnom rezultatu. U ovom članku pružamo  savjete i trikove o tome kako to primijeniti na proces cementiranja kroz prikaz slučaja.

Pacijent je trebao dentalnu terapiju nakon udarca kopitom s posljedicom traume gornjih prednjih zubi. Zub 21 nije se mogao očuvati; zub 22 zahtijevao je endodontsko liječenje i nadogradnju kolčićem iz staklenih vlakana. Plan je bio restaurirati zube 11, 12, 22 i 23 krunicama iz cirkonij-oksidne keramike, implantatom na mjestu zuba 21 i direktnom restauracijom na zubu 13.

Iako to ne pada prvo na pamet, najbolje je odabrati cement već tijekom planiranja terapije. Na izbor mogu utjecati čimbenici vezano uz pacijenta i dizajn restauracije. Samoadhezivni kompozitni cementi pojednostavljuju postavljanje indirektnih restauracija, eliminirajući potrebu za zasebnim jetkanjem i nanošenjem primera. Može se uštedjeti dragocjeno vrijeme jer je potrebno manje koraka. No, kao i kod svih cementnih sustava, treba provjeriti što je navedeno u konkretnom slučaju i cement uvijek koristiti sukladno uputama proizvođača, kako bi se osigurali optimalni rezultati i dugotrajnost.

Dugoročna privremena restauracija od zuba 11 do 22 izrađena je direktno pomoću materijala TEMPSMART DC (GC). Kako bi se optimizirala alveolarna kost i meko tkivo prije postavljanja implantata, zub 21 je ortodontski istisnut prije vađenja. Nakon toga je postavljen implantat promjera 4,1 mm  i duljine 14 mm, sukladno protokolu direktnog postavljanja te je uslijedilo postavljanje laboratorijski izrađene glodane dugoročne privremene restauracije (boje A3). Zubi 11, 12, 22 i 23 su preparirani sa zaobljenom stepenicom i rubovima. Otisak implantata uzet je pick-up tehnikom, koja je korištena za točan prijenos položaja implantata nakon 4 mjeseca cijeljenja.

Nakon toga je planirano postavljanje završnih cirkonij-oksidnih restauracija (Slika 1).

Slika 1. Izgled prije cementiranja s privremenim krunicama u mjestu.

Privremeni nadomjesci su uklonjeni, a radno polje je izolirano vatenim smotuljcima (Slika 2). Postavljena je krunica implantata te je kanal vijka zatvoren univerzalnim otopinom plovučca (Slika 3). Nakon toga su temeljito isprane i osušene (Slika 4). Nakon probe, površine krunica iz cirkonij-oksidne keramike su  očišćene ultrazvukom, osušene i pjeskarene aluminij-oksidom, kako bi se otklonila sve onečišćenja. Za dobru čvrstoću spoja važno je da obje površine – bataljak zuba i površina krunice – budu čiste prije cementiranja. Cirkonij-oksidna keramika ima mjesta vezivanja materijala na bazi fosfata koja privlače fosfolipide u slini te ih treba ukloniti prije cementiranja. Jednostavno ispiranje vodom neće uspjeti. Mogu se koristiti posebne otopine za čišćenje.

Slika 2: nakon odstranjenja privremenih radova. Slike 3a. i 3b: čišćenje preparacija otopinom plovučca.  Slika 4a- i 4b. temeljito ispiranje i sušenje preparacija nakon čišćenja.

Korišten je samoadhezivni kompozitni cement G-CEM ONE (GC; boja A2) (Slika 5) zbog svojih izvrsnih svojstava stvrdnjavanja (to je vrlo važno budući da cirkonij-oksidna keramika ne prodire učinkovito u krunicu), dobrog rukovanja i lakog uklanjanja viška. Nije bilo potrebno koristiti primer za poboljšanje adhezije G-CEM ONE Adhesive Enhancing Primer (AEP) jer su restauracije imale dovoljnu retenciju. S opcijom brzog stvrdnjavanja (tack-cure), višak cementa vrlo brzo postiže gumenu konzistenciju (Slika 6). Ta gumena faza je najbolji trenutak za uklanjanje viška: može se lako odstraniti strugačem (Slika 7). Dodirne točke su uklonjene koncem kako bi se uklonile zaostale nečistoće i osiguralo da se sav višak temeljito ukloni s aproksimalnih područja (Slika 8). Nakon što su uklonjeni svi ostaci, rubovi su ponovno polimerizirani svjetlom za postizanje potpunog stvrdnjavanja. Ako je potrebno, rubovi se i dalje mogu polirati (Slika 9). Na kontrolnom pregledu nekoliko mjeseci kasnije, gingiva je bila zdrava (Slika 10).

Slika 5: cementiranje krunica na zubima 22 i 23 pomoću G-CEM ONE (GC) samoadhezivnog kompozitnog cementa (boja A2). Slika 6: brzo stvrdnjavanje (tack-cure) cementa svjetlom za polimerizaciju. Slika 7: lako odstranjenje viška strugačem. Slika 8: aproksimalno čišćenje dentalnim koncem. Slika 9: završni rezultat odmah nakon cementiranja. Slika 10: nntraoralni izgled na kontrolnom pregledu pokazuje prirodnu estetiku i zdravu gingivu.

Razmišljanjem o odgovarajućim koracima i materijalima prije stvarnog cementiranja već je pola posla obavljeno. Neki koraci, poput čišćenja površina, zahtijevaju dodatnu pozornost kako bi se osigurala dobra kvaliteta i izbjegli problemi u kasnijoj fazi. U drugim koracima može se štedjeti vrijeme: pravilnim odabirom samoadhezivnog kompozitnog cementa i brzim stvrdnjavanjem prije uklanjanja viška vrijeme se troši učinkovito. To je isplativo ne samo s obzirom na cijenu, već je i kod bržeg cementiranja manji rizik od vlage na radnom polju.

Literatura:
1.Evaluation of Bonding Properties of Resin Cement in Self-cure Mode. Sato K, Arita A, Kumagai T. 2019. 97th General Session & Exhibition of the IADR. 1884.
2. Influence of cleaning methods on resin bonding to saliva-contaminated zirconia. Yoshida K. J Esthet Restor Dent. 2018. PMID: 29417717
“Prvi puta objavljeno u  GC get connected 18 – https://www.gceurope.com/news/newsletter/”
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Osim tiskanog izdanja časopisa Dental Tribune od 2021. godine pokrenuto je i digitalno izdanje časopisa DT kao i nova interaktivna web stranica Dental&Esthetic news. Od 2022. godine ponovo smo pokrenuli i časopis Esthetic&Design – minimalno invazivna estetska medicina.

Putem ciljanih marketinških alata pomažemo ostvarivanju boljih prodajnih poslovnih rezultata naših klijenata i partnera. Povezujemo, educiramo i prenosimo najnovije svjetske aktualnosti iz dentalne medicine krajnjim čitateljima – doktorima dentalne medicine.

Mi smo tu zbog vas…..

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna