Utjecaj epidemije bolesti COVID-19 na dentalnu industriju

LEIPZIG, Njemačka: Mjesecima nakon što je prvi put otkriven u Wuhanu, jednom od najvećih kineskih gradova, učinci koronavirusa (otad je nazvan SARS-CoV-2) i epidemije koja je u tijeku sve se više osjećaju širom svijeta. Do 10. ožujka 2020. godine 114.567 potvrđenih slučajeva bolesti COVID-19 koju ovaj koronavirus izaziva, a pojavila se na svim kontinentima osim Antarktika.

Mnoštvo stomatoloških događaja diljem Europe odgođeno je zbog epidemije koronavirusa. Primjerice, tvrtka Exocad koju je nedavno preuzela tvrtka Align Technology, najavila je da će njezino događanje Insights 2020 biti prebačeno sa sredine ožujka na rujan. U međuvremenu, treći kongres Europskog društva za alignere, koji se trebao održati na Malti od 19. do 21. ožujka, prebačen je u studeni.
KRAKDENT 2020, najveća stomatološka izložba u Poljskoj i događaj koji privlači 15.000 posjetitelja iz cijelog svijeta, također je odgođen. Odlaganje je u skladu s uputama mnogih zemalja u vezi s masovnim okupljanjima i rizikom koji oni predstavljaju za prijenos bolesti.

U Španjolskoj je dvogodišnji EXPODENTAL Madrid odgođen, dok je UNIDI, Talijansko udruženje stomatološke industrije i organizator sastanka Expodentala u Riminiju, također najavio da će njegov događaj biti pomaknut sa svibnja na rujan. Italija ima daleko najviše slučajeva bolesti COVID-19 u Europi.
Međutim, virus ove prirode nije imao samo utjecaj na europski stomatološki svijet. Odgođeni su i stomatološki kongresi u Kini, često bez potvrđenog novog termina. Dentalna međunarodna izložba i konferencija Južne Kine i Međunarodni simpozij stomatološke opreme i oralnog zdravlja Sjeveroistočne Kine samo su dva događaja koja su stavljena u drugi plan.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

“Nastavljamo pratiti razvoj događaja u Kini i u bliskom smo kontaktu s našim lokalnim partnerima kako bismo svakodnevno procjenjivali situaciju. Trenutačno se kongres treba održati onako kako je planirano jer predviđamo da će situacija do tada biti pod nadzorom,” navode iz FDI-a.
Smetnje uzrokovane koronavirusom također su imale posljedice na većinu najvećih tvrtki u stomatološkom svijetu. U konferencijskom pozivu putem internetske emisije, predsjednik Uprave Straumann Grupe, Guillaume Daniellot, objavio je da će epidemija vjerojatno obustaviti prodaju u Azijsko-pacifičkoj (APAC) regiji u prvom tromjesečju 2020. s gubitkom od najmanje 30 milijuna CHF (28,36 milijuna eura). APAC regija trenutačno čini 19 % grupnog poslovanja, a Kina je najveće nacionalno tržište u ovoj regiji za Straumann.

Dentsply Sirona, drugi gigant stomatološke industrije, nedavno je predvidio da će njegova prodaja na kineskom, japanskom, južnokorejskom i tajvanskom tržištu u prvom tromjesečju ove godine pasti za kumulativnih 60 – 70 milijuna američkih dolara. “Kao što je to slučaj u svim industrijama, na naše komercijalne operacije u Kini i sada i u [drugim] područjima utječe ta fluidna javnozdravstvena situacija”, primijetio je Jorge Gomez, glavni financijski direktor Dentsply Sironea.
Gomez je dodao da širenje virusa rezultira usporavanjem potrošnje i prodaje dentalnog potrošnog materijala, kao i tehnologije i opreme te da je oporavak prodaje u sljedećim tromjesečjima na pogođenim tržištima trenutačno teško predvidjeti.

Što možemo očekivati?
U ovoj je fazi teško predvidjeti kakav će se kumulativni učinak epidemija koronavirusa imati na stomatološki svijet. Stroga ograničenja putovanja također uzrokuju probleme.
Jasno je da će se otkazivanjem nadolazećih stomatoloških događaja zbog sigurnosnih strahova sve više nametati digitalna tržišta s portalima za stomatologe koji pojednostavljuju pristup proizvodima, opremi i potrošnom materijalu koji su potrebni za rad stomatoloških ordinacija. Za kontinuiranu edukaciju tu su platforme za e-učenje koje nude interaktivne web-seminare i predavanja uživo koji su dostupni na daljinu i u bilo koje vrijeme.

Slika:Woman photo created by teksomolika – www.freepik.com

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Alternativne metode liječenja


Osobe s mentalnim problemima teže se nose sa stresom povezanim s trenutnim stanjem od ostalih, naglašava dr. Hauth. “Oni su osjetljiviji i mogu imati izraženije simptome – više straha, više panike i depresije.”

Također je potrebno posvetiti puno pažnje prevenciji suicida. Mnoge klinike i medicinske ustanove već imaju alternativne i inovativne metode liječenja kao što su telefonsko i videosavjetovanje, kao i online intervencije u liječenju i terapiji.

Zdravstveni radnici jako su opterećeni. Psiholog dr. Gasch smatra da zdravstveni radnici također trebaju biti više u fokusu. Kriza oko koronavirusa mogla bi ih dovesti do krajnjih granica. S obzirom na izvanredne napore, mnogim liječnicima i medicinskim sestrama potrebna je psihološka podrška da bi mogli nastaviti raditi.

 

Izvor: www.medinlive.at
Slika: Business photo created by yanalya – www.freepik.com

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna