Umjetnost implantoprotetskog rada u području estetike

Autor: Jürgen Freitag, majstor dentalne tehnike

Za dobre stvari potrebno je vrijeme! To se posebno odnosi na implantologiju, kad se zubno meso u estetskom području najprije mora kirurški rekonstruirati i oblikovati. Dugotrajne privremene restauracije važan su alat za takve postupne promjene u arhitekturi gingive jer njihov oblik određuje kasniji dizajn restauracije. Budući da crvena estetika u takvim slučajevima traje, važno je uzeti u obzir morfologiju pacijenta zajedno s prirodnom baznom bojom zuba i pojedinim efektima boje tijekom duljeg razdoblja terapije. Tako se pacijenti mogu osjećati ugodno i tijekom privremenih nadomjestaka.

Bez obzira na to, dugotrajni privremeni nadomjesci i dalje trebaju biti izrađeni učinkovito i ekonomično jer je privremena restauracija i dalje samo privremeno rješenje.

Sljedeći implantološki primjer pokazuje kako novi kompozitni sustav bojenja VITA AKZENT LC (Vita Zahnfabrik) stvara individualnu estetiku za pacijenta primjenom trodimenzionalnog učinka na CAD/CAM podržanoj monokromatskoj dugotrajnoj privremenoj restauraciji izrađenoj od kompozitnog materijala VITA CAD-Temp (Vita Zahnfabrik).

 Implantloški izazov

Mlađa pacijentica došla je ustomatološku ordinaciju s v elikim oštećenjem parodontalne kosti u prednjoj gornjoj čeljusti. Nakon završene parodontološke terapije bilo je vidljivo da joj se dva gornja srednja sjekutića više ne mogu spasiti. Nakon vađenja i zacjeljivanja implantat je postavljen u regiji 11 i 21 u kombinaciji s koštanom augmentacijom. Međutim, kost nije ostala stabilna ni nakon dviju dodatnih dogradnji. Zbog toga smo estetske nedostatke nakon dugotrajne privremene restauracije odlučili nadomjestiti gingivoplastikom. Fiksacijski otisak kliničke situacije i određivanje boje zuba s VITA classical A1-D4 poslužili su kao osnova za stomatološki rad (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Njemačka).

Sl. 1: PEEK abutmenti pričvršćeni vijcima na master model 4/6.
Sl. 2: Master model neposredno prije digitalizacije u laboratorijskom skeneru.
Sl. 3: Integrirana dugotrajna privremena restauracija od kompozitnog materijala VITA CAD-Temp monoColor.
Sl. 4: Dugotrajna privremena restauracija nakon karakterizacije s VITA AKZENT LC kompozitnim efektima.

Dugotrajna privremena implantoprotetika

Odgovarajuća baza od titana uvijena je u izrađeni i artikulirani glavni model s analozima i gingivalnom maskom, analogno tomu na bazu je navošten pojedinačni nosač s optimiziranim izlaznim profilom.

Kanal za pričvršćivanje definiran je cjevastim priborom za modeliranje. Za izvedbu je odabran PEEK materijal koji se može sterilizirati jer je materijal kemijski inertan i biokompatibilan. Njegov modul savijanja sličan kosti pruža i funkciju amortizacije na implantatu, koji je čvrsto usidren u kosti. Slijedilo je postavljanje voštanog modela na titansku podlogu, umetanje, zagrijavanje i prešanje titanske podloge PEEK materijalom. Završeni i ispolirani PEEK abutment pričvrstili smo na glavni model i situaciju skenirali (T710, Medit).

Provizorna restauracija je potom splintana na 11. i 21. s pomoću kompozita VITA CAD-Temp 3M2 monoColor dizajniranog u CAD softveru i zatim izrađena uz CAD/CAM podršku.

 Dva dugotrajna privremena umjetnička djela

Nakon završne obrade i poliranja dugotrajnih privremenih kompozitnih krunica izravno u stomatološkoj stolici postiže se razigran i višeslojan efekt boje koji je u skladu s ostalim prirodnim zubima. Među stvrdnjavanje je provedeno s pomoću polimerizacijske lampe.

Translucencija je simulirana u incizalnom području i na rubovima s VITA AKZENT LC EFFECT STAINS plavom, sivom i s primjesom ljubičaste boje. Kako bismo oponašali pukotine u caklini, sićušne udubine ispunjene su crvenom ili bijelom bojom. To je bilo lako učiniti tankim kompozitnim efektima. Fluoroza je reproducirana bijelom bojom. Narančasti i kaki efekti dali su dentinu živahan sjaj. Nijansa kaki boje upotrijebljena je i kružno u području cervikalnog vrata.

Završno svjetlosno stvrdnjavanje odvijalo se u polimerizacijskoj lampici 90 sekundi. Nakon potpunog nanošenja VITA AKZENT LC GLAZEA bilo je potrebno daljnjih 90 sekundi konačnog stvrdnjavanja za postizanje homogenog sjaja.

Sl. 5: Pričvršćeni abutmenti od PEEK materijala u ustima pacijentice.
Sl. 6: Igra sjene i svjetla susjednih zuba prirodno je stvorena.
Sl. 7: I stomatolog i pacijentica bili su iznimno oduševljeni dugotrajnom privremenom restauracijom.

Zaključak: nova fleksibilnost boje

Konzistentnost kompozitnih učinaka VITA AKZENT LC omogućila je ciljano i selektivno nanošenje. Nakon završne polimerizacije na površinama restauracije nisu otkrivene mrlje. Općenito, pri uporabi efekata potreban je oprez jer su vrlo intenzivni. Pravilnim raspršivanjem i uz samo nekoliko poteza kistom postiže se pravilan rezultat.

VITA AKZENT LC je pogodan za sve polimere, kompozite i hibridne materijale bez obzira na proizvođača.

Pri potpunoj i implantološkoj protetici moguće je reproducirati prirodan izgled i anatomiju desni.

Monolitne restauracije od kompozitne i hibridne keramike moguće je karakterizirati učinkovito i individualno za svakog pojedinog pacijenta.

VITA AKZENT LC efekti zbog svojeg su intenziteta izvrstan materijal ponajprije za teleskopske krunice. Budući da se za tu vrstu restauracije upotrebljavaju primarne i sekundarne krunice, uvijek ima vrlo malo mjesta za kompozitnu prevlaku. U tom se slučaju VITA AKZENT LC može upotrijebiti kao unutarnji efekt i prekriti tankim slojem enamela kako bi bio zaštićen od prirodne abrazije u dugotrajnom kliničkom tijeku. To stvara individualne efekte boje i prirodnu translucenciju na jezgri dentina bez gubitka prostora. A najviše se može postići upravo tankim slojevima.

Ako je potrebno prilagoditi ukupnu osnovnu boju zuba, može se upotrijebiti VITA AKZENT LC CHROMA STAINS unutar skupine boja VITA classical A1-D4 ili VITA SYSTEM 3D-MASTER.

 Potpuno prirodan rezultat

U ovom je slučaju stomatolog bio potpuno oduševljen rezultatom za koji je utvrdio da je estetski usporediv s konačnom restauracijom. Pacijentica je također bila zadovoljna integracijom boje i dizajna jer su uspjeh i završetak dugotrajnog liječenja za nju prvi put postali opipljivi. Zahvaljujući učinkovitoj karakterizaciji s kompozitnim efektima VITA AKZENT LC dulju terapijsku prijelaznu fazu bilo je moguće završiti bez estetskih nedostataka.

 

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna