Trendovi u dentalnoj tehnologiji - analogno i digitalno ruku pod ruku

Plaćeni oglas
Udruga njemačkih cehova dentalnih tehničara (Verband Deutscher Zahntechniker-Innungen) naglašava važnost edukacije svojim renomiranim natjecanjem za mlade talente, dodjelom nagrade Gysi. Svi posjetitelji sajma mogli su se uvjeriti u kvalitetu pobjedničkih radova na izložbi u prolazu između dvorana 10 i 11. (Slika: hedgehog94/Shutterstock)
 

Ove godine, u stotoj obljetnici International Dental Showa (IDS), 40. izdanje IDS-a, vodećeg svjetskog sajma dentalne medicine, usredotočilo se na buduću interakciju analogne i digitalne tehnologije i stomatološke skrbi za pacijente.

 

Sve u svemu, stomatološka industrija i dalje je jaka. Čak ni u ovim teškim vremenima pandemije bolesti COVID-19 i rata i s time povezanih preokreta u globalnom gospodarstvu, dentalna industrija nije izgubila svoju inovativnu snagu i predstavlja nove i daljnje razvoje. Tijekom teških previranja izazvanih pandemijom, strukturni model privatnih stomatoloških ordinacija i zubotehničkih laboratorija impresivno je pokazao svoju kvalitetu i fleksibilnost održavajući pružanje visokokvalitetnih usluga dentalne medicine i dentalne tehnologije na visokoj razini, čak i u najtežim okolnostima.

Tržište nudi moćne sustave za mnoge zadatke u stomatološkoj praksi. Brzi tehnološki razvoj posebno je zanimljiv za posvećene dentalne tehničare, a digitalizacija radnog procesa za izradu potpunih proteza glavna je tema. Donedavno nekoliko godina digitalna tehnologija u dentalnom laboratoriju uglavnom se upotrebljavala za suptraktivne postupke. Digitalni aditivni procesi razvijeni posljednjih godina, u kombinaciji s novim materijalima, nude mnoge mogućnosti za poboljšanje procesa, ponude i kvalitete dentalnih nadomjestaka. Svakako će sve veća digitalizacija laboratorija pomoći da se kompenzira nedostatak kvalificiranih radnika u nekim područjima dentalne tehnologije.

Međutim, digitalizacija se ne događa samo u dijagnostici, planiranju i proizvodnji nego i u komunikaciji između ordinacije i laboratorija. To stvara nove prilike i mogućnosti, ali također dovodi do zabrinutosti u pogledu sigurnosti podataka i umrežavanja softvera za upravljanje ordinacijom i laboratorijem. Od sredine 2024. njemačko zakonodavstvo zahtijevat će da dentalni laboratoriji u zemlji budu integrirani u telematsku infrastrukturu njemačkog zdravstvenog sustava, platformu koja omogućuje sigurnu razmjenu zdravstvenih podataka, čime se povećava sigurnost.

Unatoč svim tehničkim mogućnostima, digitalna stomatologija nije ništa manje zahtjevna od analogne. Digitalizacija usmjerena na kvalitetu zahtijeva specijalizirane vještine i suradnju između stomatologije i dentalne tehnike. Zbog toga se stomatološke ordinacije i dalje oslanjaju na svoj dentalni laboratorij, posebno za složene restauracije, kao partnera s visokom razinom stručnosti u proizvodnji, poznavanju materijala i usklađenosti s europskim propisima o medicinskim proizvodima.

Bez dobro obučenih tehničara dentalni laboratorij ne može biti uspješan i konkurirati u digitaliziranom svijetu. Nova uredba o stručnoj edukaciji dentalnih tehničara u Njemačkoj, koja je stupila na snagu 1. kolovoza, odgovara dinamičnom tehničkom napretku i zahtjevima profesionalno i komunikacijski umreženog digitaliziranog radnog okruženja.

Udruga njemačkih cehova dentalnih tehničara (Verband Deutscher Zahntechniker-Innungen) naglašava važnost edukacije svojim renomiranim natjecanjem za mlade talente, dodjelom nagrade Gysi. Svečana dodjela nagrada održana je 16. ožujka na IDS-u. Svi posjetitelji sajma mogli su se uvjeriti u kvalitetu pobjedničkih radova na izložbi u prolazu između dvorana 10 i 11.

 

 
 
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Osim tiskanog izdanja časopisa Dental Tribune od 2021. godine pokrenuto je i digitalno izdanje časopisa DT kao i nova interaktivna web stranica Dental&Esthetic news. Od 2022. godine ponovo smo pokrenuli i časopis Esthetic&Design – minimalno invazivna estetska medicina.

Putem ciljanih marketinških alata pomažemo ostvarivanju boljih prodajnih poslovnih rezultata naših klijenata i partnera. Povezujemo, educiramo i prenosimo najnovije svjetske aktualnosti iz dentalne medicine krajnjim čitateljima – doktorima dentalne medicine.

Mi smo tu zbog vas…..

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna