Međunarodni kongres forenzične stomatologije – IOFOS 2023.

Međunarodna organizacija forenzičkih stomatologa (IOFOS), u suradnji sa Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (SFZG) i Hrvatskom udrugom forenzičnih stomatologa je održala trodnevni Međunarodni kongres forenzične stomatologije na Sveučilištu u Dubrovniku od 6. do 9. rujna 2023.

Prvog dana kongresa održano je šest poludnevnih radionica iz različitih područja forenzične stomatologije, a svečano otvaranje kongresa održano je u četvrtak 7. rujna s početkom u 8.15 sati u prostorima Sveučilišta u Dubrovniku, Ul. branitelja Dubrovnika 29.

Više od 150 delegata iz 40 zemalja širom svijeta, od 6. – 8. rujna, prezentiralo je znanstvene i stručne metode identifikacije ljudskog tijela putem prepoznatljivosti zubala, analiza ljudskog ugriza, određivanje dentalne dobi te pogrešaka u radu stomatologa. Kongresu je prethodilo čak šest poludnevnih radionica koje su održali svjetski etablirani forenzični stomatolozi među kojima su prof. Herman Bernitz sa Sveučilišta u Pretoriji, prof. Ricardo Henrique Alves da Silva sa Sveučilišta Sao Paulo, prof. Cristiana Pereira sa Sveučilišta u Lisabonu, prof. Vilma Pinchi sa Sveučilišta u Firenci. Također, radionice je održala skupina forenzičara sa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu: prof. Marin Vodanović, prof. Jelena Dumančić i izv.prof. Ivana Savić Pavičin.

Forenzična stomatologija, danas forenzična dentalna medicina, specifični je segment moderne dentalne medicine i sastavni segment sudske medicine. Ona čini uže specijalizirano područje koje nastaje na sjecištu prava i medicine. Četiri su osnovna segmenta kojima se forenzična dentalna medicina bavi: utvrđivanje identiteta nepoznatog ljudskog tijela ili dijelova tijela uz postojeću prijesmrtnu dokumentaciju i poslijesmrtni dentalni nalaz; analiza ljudskog ugriza na tijelu žrtve te postizanje identiteta počinitelja; utvrđivanje odgovornosti i nemara doktora dentalne medicine te segmenta koji je usko povezan sa zakonodavstvom i nadoknadom nastale štete na tkivima i organima usne šupljine.

Na otvaranju Kongresa svim delegatima se obratio g. Dživo Brčić, pročelnik Ureda za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika, izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Zrinka Tarle, dekanica Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prof. Hrvoje Brkić kao predsjednik ove ugledne Svjetske organizacije forenzičkih stomatologa koja je u Dubrovniku obilježila 50 godina svoga postojanja.

Osamdeset i pet prezentacija znanstveni je odbor razvrstao u nekoliko skupina: pozivni predavači, usmene prezentacije, poster-prezentacije te studentsko natjecanje za najbolju prezentaciju. Osim bogatog znanstvenog udjela, kongres su pratili raznoliki društveni događaji poput prijema dobrodošlice u palači Sponza smještenoj u samom srcu staroga Grada Dubrovnika. Osim pića dobrodošlice i slatkih zalogajčića, održan je i kulturno-umjetnički program folklornog ansambla Linđo. Drugog dana kongresa svi sudionici mogli su razgledati stari Grad Dubrovnik uz stručno vođenje licenciranog vodiča. Zadnji dan kongresa obilježila su dva događaja: kongresna večera koja je održana na turističkom brodu „Karaka“ poznatom po značajnim filmskim setovima u seriji „Game of Thrones“ i vožnjom oko cijeloga Dubrovnika od Stare luke do službene luke Gruž te Glavna skupština na kojoj je dotadašnji predsjednik predao lanac novoizabranoj predsjednici IOFOS-a prof. dr. Cristiani Pereiri sa Sveučilišta u Lisabonu.

Postkongresna tura organizirana je u subotu jednodnevnim izletom po Pelješcu i razgledavanjem Stona, stare stonske solane te posjetom vinariji „Korta Katarina” u Orebiću uz degustaciju vrhunskih dalmatinskih vina i ručkom s pogledom na prekrasan korčulanski arhipelag te kupanjem u moru na obližnjoj plataži vinarije.

 
Autor: Prof.dr.sc. Hrvoje Brkić
Katedra za forenzičnu stomatologiju
Zavod za dentalnu antropologiju; Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno u časopis Dental Tribune 3-2023.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna