Nova studija istraživača sa Sveučilišta u Sheffieldu otkrila je da će stomatološki pacijenti vjerojatno prihvatiti određene kompromise kako bi njihovi stomatološki tretmani bili ekološki održiviji. (Fotografija: KateBud/Shutterstock)

Studija posvećena percepciji javnosti o održivoj stomatologiji

SHEFFIELD, Velika Britanija: S obzirom na relativno visoku razinu materijalnog otpada koji se proizvodi tijekom stomatoloških zahvata, mnogi u ovoj industriji zagovaraju održiviji pristup stomatologiji. Studija istraživača sa Sveučilišta u Sheffieldu pokušala je ispitati kako šira javnost doživljava pritisak na održivost u stomatološkoj profesiji i bolje razumjeti koji će kompromisi biti prihvaćeni u ime ekološke stomatologije.

Istraživački tim, koji je raspoređen na Sveučilišnom odjelu za psihologiju i Fakultetu za kliničku stomatologiju, postavio je online upitnik za sudionike koji su angažirani preko privatnih stomatoloških ordinacija i na ostale načine. Podaci o stavovima sudionika o održivoj stomatologiji, kao i demografski podaci i informacije o ukupnom oralnom zdravlju sudionika, prikupljeni su između kolovoza 2020. i veljače 2021. Ukupno je 344 odrasle osobe odgovorilo na anketu.

Pozitivni stavovi prema ekološkoj održivosti

Sve u svemu, istraživači su otkrili da su sudionici prilično pozitivno reagirali na održivu stomatologiju i da su bili „umjereno voljni ugroziti svoje vrijeme i benefite“. Pored toga, donekle je vjerojatno da će pristati platiti više i dobiti potencijalno manje trajni stomatološki tretman ako to znači da će tretman biti ekološki prihvatljiviji. Najmanje je vjerojatno da će ispitanici prihvatiti kompromise u vezi s izgledom svojih zuba ili statusom oralnog zdravlja, dok su oni s boljom samoprocjenom oralnog zdravlja gledali na održivu stomatologiju u pozitivnom svijetlu.

„Utvrđeno je da etnička pripadnost, stupanj obrazovanja i status zaposlenja sudionika nisu povezani s njihovim stavovima ili spremnošću da naprave kompromise za održivu stomatologiju“, primijetili su autori. Međutim, dodaju da su, slično kao i rezultati prethodnih studija provedenih o stavovima o održivosti, prisutne značajne razlike u skladu s godinama i spolom. Stariji ispitanici manje su željeli ugroziti svoje vrijeme i udobnost nego mlađi ispitanici, dok su žene pokazale pozitivnije stavove u pogledu održive stomatologije nego muškarci.

Ispitanici ankete koji su išli redovito svom stomatologu imali su pozitivnije stavove prema održivoj stomatologiji od onih koji nisu bili redovni i imali svog stomatologa. Dok se činilo da učestalost posjeta stomatologu nije utjecala na ove stavove među sudionicima, autori su otkrili da su oni koji su češće dolazili na rutinske stomatološke preglede izjavili da je veća vjerojatnost da će platiti više kako bi smanjili ekološki negativan utjecaj svojih posjeta.

U svojoj raspravi, autori su prepoznali niz ograničenja u vezi s njihovom studijom, uključujući relativnu homogenost ispitanika, nedostatak mjerenja prihoda domaćinstva ili socio-ekonomskog statusa i fokus na spremnost sudionika da rade kompromise, a ne na njihovo stvarno ponašanje. Ovaj fokus opravdan je obrazloženjem da „trenutačno postoji mali izbor za javnost kada je u pitanju smanjenje utjecaja njihovih stomatoloških tretmana na životnu sredinu“.

„Buduća istraživanja možda će upotrijebiti procjenu životne sredine (na primjer, procjenu životnog ciklusa), kako bi informirali koje bi vrste kompromisa imale povoljan utjecaj na ekološku održivost stomatoloških usluga“, naveli su autori. „Ovakva istraživanja informirala bi koje bi promjene trebalo napraviti, dok naše istraživanje može informirati o vjerojatnosti prihvaćanja takvih promjena u javnosti“, dodaju.

Ovo istraživanje pod nazivom “Exploring attitudes towards more sustainable dentistry among adults living in the UK” objavljeno je 26. kolovoza 2022. u online izdanju časopisa British Dental Journal.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna