Studija otkriva: manje od 1% stomatologa u SAD-u zaraženo je COVID-19

Oprez rezultira niskom stopom infekcije
“Ovo su vrlo dobre vijesti za stomatologe i pacijente”, rekao je dr. Marcelo Araujo, izvršni direktor ADASRI-a, glavni znanstveni službenik Američkog stomatološkog udruženja (ADA) i stariji autor izvještaja. “To znači da sve ono što stomatolozi čine u vidu pojačane kontrole infekcije i poduzimanja svih preventivnih mjera za sigurnost pacijenata i stomatološkog tima – djeluje.” Studija je otkrila da je 82,2% anketiranih stomatologa bilo bez simptoma jedan mjesec prije ankete, 16,6% testirano je na COVID-19, a 3,7% i 2,7% bilo je pozitivno na serološkim uzorcima dišnog sustava i krvi, dok niti jedan nije bio pozitivan testom s uzorkom iz usta i nosa. Među onima koji nisu testirani, 0,3% je imalo dijagnozu COVID-19.

“Ova studija još je jedan korak naprijed u razumijevanju onoga što djeluje u preventivnoj zaštiti od zaraze” – dr. Marcelo Araujo

“Razumijevanje rizika povezanih s prijenosom COVID-19 u stomatološkim uvjetima presudno je za poboljšanje sigurnosti pacijenta i stomatološkog tima”, dodao je Araujo. „Ova studija još je jedan korak naprijed u razumijevanju onoga što djeluje u preventivnoj zaštiti od zaraze. Stomatolozi slijede smjernice ADA i američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti [CDC], a to pomaže da stomatološki tim i njihovi pacijenti budu što sigurniji.
Maksimalne preporuke za zaštitu od COVID-19
Privremene smjernice ADA i CDC pozivaju stomatologe da koriste kvalitetno dostupnu osobnu zaštitnu opremu, uključujući maske, naočale i vizire. Kako bi se aerosoli sveli na najmanju moguću mjeru, ADA smjernice također preporučuju stomatolozima da koriste koferdarm i sisaljke većeg kapaciteta kad god je to moguće te ručno skaliranje umjesto ultrazvučnog skaliranja prilikom čišćenja zuba. Istraživači su otkrili da je 99,7% anketiranih stomatologa izjavilo da su primijenili pojačane postupke prevencije i kontrole infekcije, uključujući dezinfekciju opreme i svih površina koje se često dodiruju, redovitu provjeru temperature osoblja i pacijenata, poticanje udaljenosti između pacijenata dok su u čekaonici i maske za lice za osoblje. Dok je 99,6% stomatologa izvijestilo da koristi PPE maske tijekom liječenja pacijenata, 72,8% koristilo je PPE prema preporukama privremenih smjernica CDC-a. Tijekom vremena istraživanja bilo je ograničenih zaliha PPE, posebno N95 ili maski slične kvalitete.
“Struka je ovaj izazov shvatila krajnje ozbiljno i to pokazuje” – dr. Marko Vujičić

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas


(Slika: Peruphotart / Shutterstock)

Najniža stopa zaraze među zdravstvenim zanimanjima

U ožujku je The New York Times naveo stomatologiju kao jednu od profesija s najvećim rizikom od infekcije COVID-19 na temelju podataka iz O * NET-a, baze podataka koju održava američko Ministarstvo rada. Pretpostavljalo se da se prijenos virusa može dogoditi zbog neposredne blizine stomatologa i pacijenata te zbog toga što mnogi stomatološki postupci stvaraju aerosole koji mogu sadržavati virusne čestice zaraženih osoba.

“Činjenica da je stomatologija proglašena jednom od najugroženijih profesija zbog rizika od mogućnosti zaraze, ali da nakon istraživanja ima daleko nižu prevalenciju infekcije u usporedbi s drugim zdravstvenim zanimanjima, nije slučajnost”, rekao je glavni ekonomist i potpredsjednik ADA Instituta za zdravstvenu politiku Dr. Marko Vujičić. “ Stomatološka struka je ovo pitanje shvatila krajnje ozbiljno i rezultati su vidljivi. Nastavit ćemo pratiti stopu zaraženosti COVID-19 među stomatolozima i s ostalim aspektima pandemije koja utječe na stomatologiju, tako da možemo pomoći u informiranju stomatološke struke ali i drugih profesija. “
Studija pod naslovom “Procjena prevalencije COVID-19 i kontrola infekcija među američkim stomatolozima” objavljena je online prije tiska u časopisu The American Dental Association 15. listopada 2020. Prema ADA-i ovo je bilo prvo veliko objavljeno istraživanje stope zaraze američkih stomatologa kao i prakse kontrole zaraze u stomatološkim ordinacijama povezane s COVID-19.

 

Izvor: Dental Tribune International

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna