Stomatolozi među najugroženijim zanimanjima od infekcije koronavirusom

Na temelju analize, radnici s najvišim rizikom od infekcije bili su dentalni higijeničari čiji je indeks 100, a slijedili su ih dentalni asistenti (97,5) i stomatolozi (97,0). Sljedeće profesionalne skupine s tek nešto nižim rizikom bili su liječnici opće prakse i obiteljski liječnici (95,5).
U priopćenju AFL-a, predsjednik udruge Gil McGowan rekao je: “Izravnali smo krivulju, ali virus i dalje kruži. Još uvijek nema cjepiva i nema liječenja. A virus je i dalje potencijalno smrtonosan.”

“Vlada je dužna zaštititi zdravlje svih stanovnika; ali kako se ljudi vraćaju na posao, političari imaju određenu dužnost prema radnicima na visoko rizičnim poslovima. Potrebni su dodatni napori da se zaštite ovi radnici. Ako u tom pogledu zakažemo, posljedica će biti drugi val zaraze – i novi skok smrtnosti. Upotrijebimo ovaj popis kako bismo pomogli pojačati svoje napore da se to ne dogodi”, nastavio je.

Tablica u članku New York Timesa grafički je prikazala razine rizika različitih profesionalnih skupina u SAD-u na temelju podataka O*NET-a. Dentalni higijeničari bili su smješteni u gornjem desnom kutu grafikona i zbog toga su bili pod najvećim rizikom od infekcije. Ocjena za svaku od dvije kategorije, tj. učestalost izloženosti i fizičku blizinu, bila je 100.
Ostale profesionalne skupine u stomatologiji koje su imale gotovo jednaku mogućnost izlaganja bili su oralni i maksilofacijalni kirurzi (ocjena 99 i 99), dentalni asistenti (96 i 99) i opći stomatolozi (95 i 99).

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Istraživači s Instituta za oralno zdravlje Eastman sa Sveučilišta u Rochesteru u SAD-u objavili su članak u časopisu JDR Clinical and Translational Research tijekom pandemije SARS-CoV-2 s ciljem davanja smjernica o riziku prenošenja virusa u stomatološkom okruženju i zaštiti od infekcije. Teme koje se obrađuju u radu uključuju prijenos s asimptomatskih i presimptomatskih bolesnika, utjecaj SARS-CoV-2 i COVID-19 na oralno zdravlje i pružanje stomatološke skrbi tijekom pandemije. Krajnji je cilj zajamčiti stomatološku skrb, a istovremeno zaštititi pacijente i osoblje.
“Pandemija COVID-19 otkrila je značajne nedostatke u kolektivnom odgovoru globalnih zdravstvenih sustava na hitne i izvanredne situacije,” rekao je glavni urednik časopisa JDR Clinical and Translational Research prof. Jocelyne Feine u priopćenju za javnost Međunarodnog udruženja za istraživanja.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna