Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu je partner HUHIV-u u projektu “Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja”

Autor: Prof. dr. sc. Ivan Alajbeg
alajbeg@sfzg.hr

Ured za udruge RH u svibnju je objavio odluku o financiranju u okviru Poziva Europskog strukturnog fonda “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” (UP.04.2.1.10), iz operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., kojom se prihvaća financiranje Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) za izvedbu projekta “POPULARIZACIJOM STEM-a DO OČUVANJA JAVNOG ZDRAVLJA”. 

Partner u prijavi i izvedbi projekta je Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Trajanje projekta je od 12. svibnja 2021. do 12. svibnja 2023., a ukupna vrijednost ugovora je 2.110.188,00 HRK.

Stomatološki fakultet svoj dio projektnih aktivnosti provodit će i uz podršku Udruge studenata dentalne medicine i Javnozdravstvenog odbora, uz koordinaciju projektnog tima koji čine prof. dr. sc. Hrvoje Brkić, prof. dr. sc. Silvana Jukić Krmek i dr. sc. Iva Butić i prof. dr. sc. Ivan Alajbeg.

Zadatak Stomatološkog fakulteta jest osmišljavanje edukacijskih modula i edukacija edukatora koji će u
osnovnim i srednjim školama održati predavanja u svrhu popularizacije STEM-a u kontekstu javnoga zdravstva i znanosti. 

Edukatori će se regrutirati među starijim studentima. Dvadesetoro njih će stručnom izobrazbom, koja
sadrži i poseban pedagoški trening o načinu učinkovitog prenošenja znanja, kompetentno držati predavanja učenicima osnovnih i srednjih škola o izabranim temama iz područja STEM-a. 

Tako će se iz područja biomedicine i zdravstva ispreplitati polja i grane koja obuhvaćaju karijesologiju i infektologiju s elementima fizike i biokemije, kojima će se učenike među ostalim informirati i o mogućnostima laserske fotoaktivacije mikrobicidnih tvari.

Aktivnosti će biti koncipirane u dva edukacijska programa u formi radionica: 1.) Uloga STEM-a u zaštiti zdravlja i od zaraznih bolesti i 2.) Način dolaska do novih otkrića i spoznaja u STEM-u, i to s pomoću šest modula u dva ciklusa. Prva bi se radionica trebala organizirati u Zagrebu u prosincu ove godine, koju će slijediti radionice u udaljenim područjima. 

Očekuje se da će se ovim projektom pomoći učenicima da bolje razumiju svijet oko sebe i da bolje cijene značaj znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike u sprječavanju i rješavanju kriza i izgradnji zdravijeg svijeta za sve. Nadalje, očekuje se da će spoznaja o značaju STEM-a pomoći studentima da vide svoju ulogu u pomaganju u osmišljavanju realnih rješenja velikih problema stjecanjem javnozdravstvene karijere, a učenicima pružiti nove ideje za razvoj karijere, čak i ako su njihovi glavni interesi izvan područja STEM-a.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna