Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić

Stoljeće visokoškolske stomatološke nastave u Hrvatskoj i šezdeset godina samostalnosti Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Ishodište Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i početka povijesti visokoškolske stomatološke izobrazbe u Hrvatskoj, pronaći ćemo u događaju otprije 100 godina, točnije,od 20. siječnja 1922. godine kada je na preporuku Profesorskog zbora Liječničnog fakulteta Sveučilišta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca tadašnji pokrajinski namjesnik za Hrvatsku i Slavoniju, dr. Juraj Demetrović, dodijelio dr. Eduardu Radoševiću (Mrkopalj, 20. veljače 1884. – Zagreb, 6. veljače 1939.)  venia docendi, odobrenje za poučavanje iz područja stomatologije i zubarstva. Dr. Radošević završio je Medicinski  fakultet 1909. u Beču, a stomatologiju je specijalizirao 1910. u Berlinu. Povjerenstvo koje je ocijenilo Radoševićevu habilitaciju pod naslovom Problemi zubarstva u vidu fizikalne kemije sačinjavali su eminentni profesori i osnivači Medicinskog fakulteta Fran Bubanović, ujedno i mentor, Julije Budisavljević i Dragutin Mašek. Time je 1922. godine dr. Radošević utemeljio Katedru za odontologiju, a poslije i Stomatološku kliniku na Medicinskom fakultetu. Stomatologija je bila dio opće medicine, odnosno njezina specijalistička grana, dok zaseban cjelovit studij stomatologije u nas postoji na Medicinskom fakultetu od 1948, osnivanjem Odontološkog odsjeka.

Prije 60 godina, odlukom Sabora NR Hrvatske od 26. rujna 1962. godine o osnivanju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, studij se odvaja od Medicinskog fakulteta. Od tog dana stomatologija postoji kao samostalna visokoškolska nastavna struka u Hrvatskoj koja čini temelj skrbi za oralno zdravlje, a kroza nj i za integralno zdravlje svojih građana. Do danas je u ustanovi diplomiralo više od 6500 stomatologa. Tijekom stoljeća svoga djelovanja je ustanova zahvaljujući gajenju izvrsnosti, ali i svojim međunrodnim nastavnim aktivnostima (od 2017. uvedena je cjelovita nastava na engleskom jeziku), stekla visoki međunarodni znanstveni i stručni ugled.

Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu predvođen dekanicom prof. dr. sc. Zrinkom Tarle organizirao je u povodu toga  svečani skup u hotelu Westin Zagreb 13. listopada 2022. godine. Na skupu su sudjelovali brojni uzvanici, među kojima aktualni djelatnici, umirovljeni djelatnici, rektor Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici suradnih institucija, kolege, studenti, gostujući profesori s vrhunskih svjetskih sveučilišta te predstavnici Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zdravstva te osobno predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. 

Tom je prigodom publicirana i posebna poštanska marka s motivom stomatološkog zrcala u kojem se odražava zgrada Fakulteta. Marka je tiskana u 60.000 primjeraka i nalazi se u slobodnoj prodaji. Autorica poštanske marke bila je zagrebačka dizajnerica Alenka Lalić.

Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Preuzeto: https://www.sfzg.unizg.hr/obavijesti?@=5wly#news_17021
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna