Sjedimo li pravilno?

Ivana Petrina-Cvetojević, limfoterapeut – Obajvljeno u časopisu Esthetic Design

Sjedeći položaj najčešći je položaj koji čovjek zauzima i u moderno vrijeme sve je zastupljeniji.

Neovisno o vrsti posla, pravilan i fiziološki ispravan sjedeći položaj smanjuje opterećenje kralježnice, a odgovarajući povoljan položaj pri sjedenju znatno pridonosi povećanju koncentracije i radnog učinka. Znamo da je kralježnica najopuštenija za vrijeme spavanja, dok je drugi položaj koji kralježnici najviše odgovara sjedenje.

 

Kako sjedenje učiniti najboljim mogućim?

Najefikasniji položaj je onaj u kojem je oslonac blago nagnut unazad, a stražnjica je smještena uz oslonac te su ruke opušteno položene na rukohvat stolice . Aktivan, gotovo idealan položaj je kada biste odmaknuli leđa od naslona, a sjedili na sredini sjedala, s koljenima pod pravim kutem.

U tom položaju aktivno rade trbušni i leđni mišići, za koje znamo da su glavni potporanj lumbalnom dijelu kralježnice.

Dodatni benefit čine uredske stolice s pomičnim sjedalom (imitiraju loptu) gdje zbog mobilnog dijela sjedala trup mora biti stalno aktivan.

 

Smjernice za podešavanje radnog mjesta su sljedeće:

  • Podesiti visinu sjedala i stola (laktovi trebaju biti pod 90 stupnjeva, ramena opuštena, trup maksimalno približen stolu, noge ispod stola)
  • Sjediti na cijelom sjedalu i nasloniti se cijelim leđima (kada se opuštamo, npr.dok telefoniramo ili neobavezno pričamo…)
  • Sjediti uspravno
  • Sjediti aktivno i dinamički (koljena pod 90 stupnjeva, stražnjica na pola sjedala, leđa nisu naslonjena na naslon, trbuh stisnut. Npr. za vrijeme aktivnog rada na računalu ili čitanja ili pisanja…)

 

Istraživanja pokazuju jaku povezanost između pokreta i kognitivnih funkcija. Fizička aktivnost povećava protok krvi u mozak što stimulira kognitivne funkcije kao što su prisjećanje i sposobnost rješavanja problema.

Svakako moramo napomenuti da bez obzira na ispravan način sjedenja, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se svakih 45 minuta treba dignuti sa sjedalice , prošetati, rastegnuti , pogledati u zelenilo…

Kralježnica je samo jedna, čuvajte je!!!

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna