Ritual razmišljanja

Društveno smo uvjetovani i odgajani da je vanjski svijet jedini “stvaran” i da odgovore treba uvijek tražiti “vani”, u stvarima i događajima oko nas.

𝑷𝒂𝒓𝒂𝒅𝒐𝒌𝒔 𝒋𝒆 𝒅𝒂 𝒔𝒖 𝒏𝒂𝒋𝒃𝒊𝒕𝒏𝒊𝒋𝒆 𝒊 𝒏𝒂𝒋𝒗𝒂ž𝒏𝒊𝒋𝒆 𝒔𝒕𝒗𝒂𝒓𝒊 𝒅𝒖𝒃𝒐𝒌𝒐 𝒔𝒂𝒌𝒓𝒊𝒗𝒆𝒏𝒆 𝒖 𝒏𝒂𝒎𝒂, 𝒂𝒍𝒊 𝒏𝒂𝒋č𝒆šć𝒆 𝒏𝒊𝒔𝒎𝒐 𝒅𝒐𝒗𝒐𝒍𝒋𝒏𝒐 𝒊𝒏𝒕𝒖𝒊𝒕𝒊𝒗𝒏𝒊 𝒅𝒂 𝒕𝒂𝒎𝒐 𝒑𝒐č𝒏𝒆𝒎𝒐 𝒕𝒓𝒂ž𝒊𝒕𝒊.

Jedna od takvih “stvari” i naše najmoćnije oružje je naš vlastiti um. Problem je u tome što ga ne koristimo na način koji će podržati naš život, već mu dopuštamo da kontinuirano kreira misli i formira umjesto nas odluke, temeljem prošlih iskustava.

𝑹𝒂𝒛𝒍𝒐𝒈 𝒛𝒂š𝒕𝒐 𝒖𝒎 𝒌𝒐𝒏𝒔𝒕𝒂𝒏𝒕𝒏𝒐 𝒈𝒆𝒏𝒆𝒓𝒊𝒓𝒂 𝒎𝒊𝒔𝒍𝒊 𝒋𝒆 𝒖𝒔𝒕𝒗𝒂𝒓𝒊 𝒋𝒆𝒅𝒏𝒐𝒔𝒕𝒂𝒗𝒂𝒏 – 𝒅𝒂𝒍𝒊 𝒔𝒎𝒐 𝒎𝒖 𝒛𝒂𝒅𝒂𝒕𝒂𝒌 𝒌𝒐𝒋𝒊 𝒋𝒆 𝒏𝒆𝒎𝒐𝒈𝒖ć𝒆 𝒊𝒛𝒗𝒓š𝒊𝒕𝒊, 𝒂 𝒕𝒐 𝒋𝒆 𝒅𝒂 𝒔𝒆 ž𝒊𝒗𝒐𝒕 𝒐𝒅𝒗𝒊𝒋𝒂 𝒐𝒏𝒂𝒌𝒐 𝒌𝒂𝒌𝒐 𝒔𝒎𝒐 𝒔𝒊 𝒎𝒊 𝒕𝒐 𝒛𝒂𝒎𝒊𝒔𝒍𝒊𝒍𝒊.

Svaka i najmanja nesukladnost, izazvati će patnju i unutrašnji nemir, a um će započeti s kreiranjem misli kako bi uklonio tu smetnju i pokušao se ponovo vratiti u ravnotežu.

Na žalost, isti se scenarij događa i kad dobijemo ono što smo htjeli – u tom trenutku um postaje opterećen s time kako da to ne izgubimo ili kako da to zadržimo i cijeli se ciklus ponavlja ispočetka.

𝑰𝒂𝒌𝒐 𝒏𝒆𝒗𝒋𝒆𝒓𝒐𝒋𝒂𝒕𝒏𝒐 𝒐𝒔𝒋𝒆𝒕𝒍𝒋𝒊𝒗, 𝒖𝒎 𝒋𝒆 𝒏𝒂š𝒆 𝒏𝒂𝒋𝒎𝒐ć𝒏𝒊𝒋𝒆 𝒐𝒓𝒖ž𝒋𝒆 𝒖 𝒔𝒕𝒗𝒂𝒓𝒂𝒏𝒋𝒖, 𝒂𝒍𝒊 𝒑𝒐𝒅 𝒖𝒗𝒋𝒆𝒕𝒐𝒎 𝒅𝒂 𝒊𝒛𝒈𝒓𝒂𝒅𝒊𝒎𝒐 𝒅𝒓𝒖𝒌č𝒊𝒋𝒊 𝒐𝒅𝒏𝒐𝒔 𝒑𝒓𝒆𝒎𝒂 𝒏𝒋𝒆𝒎𝒖 𝒊 𝒅𝒂 𝒈𝒂 𝒌𝒓𝒐𝒛 𝒐𝒅𝒓𝒆đ𝒆𝒏𝒆 𝒓𝒊𝒕𝒖𝒂𝒍𝒆 𝒖𝒎𝒊𝒓𝒊𝒎𝒐 𝒊 𝒇𝒐𝒌𝒖𝒔𝒊𝒓𝒂𝒎𝒐.

Većina ljudi za to koristi meditaciju, ali ja ću danas ponuditi jedan drugi ritual koji je meni bliži i praktičniji – ritual razmišljanja.

Ako ste u mogućnosti, izdvojite se u prostor u kojem nećete imati prekide i isključite mobitel.

𝑹𝒊𝒕𝒖𝒂𝒍 𝒓𝒂𝒛𝒎𝒊š𝒍𝒋𝒂𝒏𝒋𝒂 𝒗𝒆𝒛𝒂𝒏 𝒋𝒆 𝒖𝒛 𝒅𝒐𝒃𝒓𝒐 𝒊𝒛𝒂𝒃𝒓𝒂𝒏𝒐 𝒑𝒊𝒕𝒂𝒏𝒋𝒆 – š𝒕𝒐 𝒌𝒗𝒂𝒍𝒊𝒕𝒆𝒕𝒏𝒊𝒋𝒆 𝒑𝒊𝒕𝒂𝒏𝒋𝒆, 𝒕𝒐 𝒋𝒆 𝒃𝒐𝒍𝒋𝒊 𝒕𝒓𝒆𝒏𝒊𝒏𝒈 𝒛𝒂 𝒖𝒎.

Uzmite prazni notes i na vrhu stranice napišite pitanje. Pitanje poput “Zašto nemam novaca?” vas neće stimulirati na razmišljanje, jer se napisamo u formi izjave i um to prihvaća kao činjenicu.

Nakon toga stavite točkicu na početak prvog reda i napišite prvi odgovor koji vam padne na pamet. Nakon toga odmah napišite točkicu u sljedeći prazni red – ovo je bitno jer stimulira um na daljnje kreiranje odgovora.

Uobičajeno vrijeme koje provedem s jednim pitanjem je između 30 i 45 minuta. Kad završim, flomasterom označim odgovore za koje procjenim da imaju potencijal primjene u stvarnom životu. Često za neke od tih odgovora odradim minimalno jedan dodatni ritual.

Budite strpljivi – najbolji odgovori se najčešće pojavljuju u zadnjoj trećini rituala.

𝑺𝒗𝒓𝒉𝒂 𝒐𝒗𝒐𝒈 𝒓𝒊𝒕𝒖𝒂𝒍𝒂 𝒏𝒊𝒋𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒏𝒂ć𝒊 𝒏𝒂𝒋𝒃𝒐𝒍𝒋𝒊 𝒐𝒅𝒈𝒐𝒗𝒐𝒓, 𝒊𝒂𝒌𝒐 𝒔𝒆 𝒕𝒐 𝒏𝒂𝒎𝒆ć𝒆 𝒔𝒂𝒎𝒐 𝒑𝒐 𝒔𝒆𝒃𝒊. 𝑪𝒊𝒍𝒋 𝒋𝒆 𝒓𝒂𝒛𝒗𝒊𝒕𝒊 𝒔𝒑𝒐𝒔𝒐𝒃𝒏𝒐𝒔𝒕 𝒖𝒎𝒂 𝒅𝒂 𝒖𝒔𝒑𝒐𝒓𝒊 𝒊 𝒅𝒂 𝒐𝒔𝒕𝒂𝒏𝒆 š𝒕𝒐 𝒋𝒆 𝒎𝒐𝒈𝒖ć𝒆 𝒅𝒖ž𝒆 𝒖𝒛 𝒏𝒆𝒐𝒅𝒈𝒐𝒗𝒐𝒓𝒆𝒏𝒐 𝒑𝒊𝒕𝒂𝒏𝒋𝒆.

Upravo na taj način stvaramo odmak od mehanizma gdje um sam postavlja pitanja i u sljedećem trenutku kreira niz mogućih odgovora, temeljenih na prošlim iskustvima, a sve s ciljem da povrati ravnotežu i eliminira nemir koji je nastao zbog razlike između onogo što se stvarno događa pred nama i onoga što smo si mi zamislili da bi se trebalo događati.

Pisanjem odgovora na papir doslovno usporavate um i prisiljavate ga da “ne bježi”, već da bude kontinuirano prisutan.

Fokus koji dugotrajnim usmjeravanjem pažnje na samo jedno pitanje vremenom stvorite, teško se može postići drugim metodama.

𝑮𝒐𝒕𝒐𝒗𝒐 𝒔𝒗𝒆 𝒎𝒐𝒋𝒆 ž𝒊𝒗𝒐𝒕𝒏𝒆 𝒈𝒓𝒆š𝒌𝒆 𝒅𝒊𝒓𝒆𝒌𝒕𝒏𝒂 𝒔𝒖 𝒑𝒐𝒔𝒍𝒋𝒆𝒅𝒊𝒄𝒂 𝒏𝒆𝒅𝒐𝒗𝒐𝒍𝒋𝒏𝒐𝒈 𝒓𝒂𝒛𝒎𝒊š𝒍𝒋𝒂𝒏𝒋𝒂 𝒊𝒍𝒊 𝒏𝒆 𝒖𝒛𝒊𝒎𝒂𝒏𝒋𝒂 𝒖 𝒐𝒃𝒛𝒊𝒓 𝒏𝒂𝒋𝒈𝒐𝒓𝒆𝒈 𝒎𝒐𝒈𝒖ć𝒆𝒈 𝒔𝒄𝒆𝒏𝒂𝒓𝒊𝒋𝒂.

Ili kako poznati motivacijski govornik Tony Robbins kaže – energija vam je tamo gdje vam je i fokus.

Iskoristite stoga svoje najjače oružje – svoj vlastiti um!

Autor: Siniša Drobnjak
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna