Razumijevanjem financijskih izvještaja do sprečavanja financijskog kraha

Morat ću se odmah ispričati zbog gore navedenog provokativnog naslova, no s obzirom na temu financijskih izvještaja (koja je manje interesantna onima koji se njome aktivno ne bave), morao sam posegnuti za kreativnijim rješenjem kako vam privući pozornost.

Sada kada ste već počeli čitati, predlažem nastavak čitanja jer članak nudi korisne i poučne informacije koje vam mogu pomoći kod tema koje su neophodne prilikom vođenja poliklinika i ordinavcija – iako su vam možda manje interesantne, bitne su kako bi poslovanje dentalnih poliklinika (p)ostalo stabilno.

Vjerujem da će većina potvrditi kako je put koji je vlasnike dentalnih poliklinika doveo do te pozicije bio zahtjevan, često i trnovit, međutim stručno znanje stečeno tijekom studija nije vas pripremilo za ono što vas je kasnije čekalo u vođenju vlastitih poliklinika. Svaka poliklinika ima svoje timove za poslovnu podršku posvećene pružanju usluge najviše kvalitete na koje se možete osloniti, kao i na njihovo znanje i stručnost, međutim navedeno nije uvijek dovoljno kako bi cjelokupno poslovanje bilo pod kontrolom. Međutim, teško je, gotovo i nemoguće, biti stručnjak u svim područjima koja su potrebna za vođenje poliklinike. Kako sam već spomenuo, dosta je segmenata koji su ostali nepokriveni tijekom studija, od pitanja ljudskih resursa, izrade strategija, upravljanje marketingom, pravnih poslova, vođenja nabave, odnos s klijentima odnosno pacijentima te, naravno, financija. Upravo ću se na ovaj posljednji segment financija, koji je potrebno dodatno ojačati, posebno fokusirati u ovome članku.

Kako uspjeti kao vlasnik dentalne poliklinike

Iako istraživanja i kretanja na tržištu sugeriraju da dentalne poliklinike rijetko propadaju, većina vlasnika bori se s visokim režijama i troškovima koje je često nemoguće kontrolirati, pogotovo u posljednje vrijeme u kojem je zabilježen porast u gotovo svim kategorijama troškova. To znači da se uz jednaku količinu rada i odrađenih dentalnih postupaka stvara manja dobit odnosno zarada poliklinike, što se neminovno odražava na manju osobnu zaradu vlasnika poliklinika. U tim situacijama potrebno je napraviti analizu porasta troškova te identificirati razlog povećanja navedenih troškova. Razlog često leži u manjku informacija na temelju kojih se donosi odluka te općenito nedostatku primjene financijskih analiza. Bez primjene financijskih analiza često imamo dojam da blaga povećanja troškova neće imati značajan utjecaj na zaradu, međutim akumulacijom navedenih povećanja (bez povećavanja izlaznih cijena prema pacijentima) dolazimo do značajnog utjecaja koji se mogao prevenirati pravovremenim analizama – upravo te informacije svaki vlasnik poslovanja može pronaći u financijskim izvještajima. Također, analizom višemjesečnog razdoblja možemo stvoriti analizu trendova koja će jasno prikazati gdje nastaju potencijalni problemi.

Financijskom analizom do kontrole poslovanja

U prošlom izdanju Dental Tribunea fokusirao sam se na ključne pokazatelje poslovanja (KPI-jeve) te sam već u uvodnom dijelu istaknuo jednu od najbitnijih odlika koje imaju – vlasnicima pružaju objektivne informacije o njihovu poslovanju. Ista je situacija s i financijskim izvještajima i vrijednostima koje proizlaze iz njihove analize. Naravno da ti parametri nisu uvijek pozitivni, ali upravo zato što nisu još su i vrjedniji – ukazuju na potencijalne probleme do kojih dolazi u poslovanju te nam skreću pozornost na njihovo rješavanje dok situacija ne eskalira u negativnom smislu. Premda to ponekad može biti neugodno, upravo nam te informacije trebaju da na vrijeme uočimo probleme, napravimo potrebne prilagodbe i donesemo bolje odluke. Zato svaki vlasnik treba čvrsto upravljati osnovama računovodstva i svim relevantnim brojkama. Do toga se dolazi razumijevanjem i analizom računovodstva, kao i financijskih izvještaja.

Tijekom profesionalne karijere u financijama, prenosim klijentima kritičnu razliku koju financijska kontrola donosi u poslovnom odlučivanju, što im pomaže u provedbi određenih projekata, vođenja poslovanja te, naposljetku, postizanju financijskih ciljeva. Pri tome sam često uočio da mnogi vlasnici dentalnih poliklinika ne daju prioritet financijskim izvještajima nego se to uobičajeno svodi na oslanjanje na računovođe koji uobičajeno provode samo knjiženje transakcija. To nije iznenađujuće s obzirom na to da znamo da većina vlasnika dobiva malo ili nikakvo formalno obrazovanje iz financijskog upravljanja. Svrha financijskog upravljanja te savjetovanja je poboljšati financijske parametre dentalne poliklinike – svrha toga je, s druge strane, povećati vrijednost poliklinikama.

Ispod slijedi prikaz i kratka pojašnjenja najvažnijih financijskih izvještaja kako bismo mogli bolje razumjeti što se krije iza navedenih izvještaja.

FINANCIJSKI IZVJEŠTAJI

* Račun dobiti i gubitka

Navedeni financijski izvještaj vrijedan je alat za razumijevanje uspješnosti i poslovanja poliklinike. Pruža uvid u učinkovitost financijskog upravljanja poliklinike fokusirajući se na prihode i rashode te prikazuje novac koji je poliklinika stvorila i potrošila tijekom određenog razdoblja. Na dnu izvještaja nalazi se rezultat koji predstavlja neto dobit koju je poliklinika stvorila tijekom određenog razdoblja. Sve kategorije prihoda i troškova koje su navedene iznad neto dobiti pomažu u uočavanju pozitivnih i/ili negativnih trendova koji pomažu u stvaranju akcijskih planova za rješavanja problema kao i na uočavanju eventualnih prilika. Račun dobiti i gubitka jedan je od tri financijska izvještaja koje svako društvo mora redovito (idealno mjesečno) kreirati, uz bilancu i izvještaj o novčanim tokovima.

Račun dobiti i gubitka može se upotrijebiti za usporedbu uspješnosti poliklinike s referentnim vrijednostima u industriji i drugim sličnim društvima iz industrije. Benchmarking (usporedba s referentnim vrijednostima) jest moćan način za procjenu učinka i posebno je važan kada se razmatra prodaja poliklinike jer će je potencijalni kupci uspoređivati sa sličnim poliklinikama.

* Izvještaj o financijskom položaju (bilanca)

Bilanca sažima imovinu, obveze i kapital poliklinike omogućavajući jasno razumijevanje onoga što poliklinika ima, duguje i posjeduje. Omogućuje vlasnicima i/ili voditeljima poliklinike da procijene svoju financijsku poziciju, procijene svoj učinak i donesu informirane odluke. Bilanca predstavlja ravnotežu između ukupne imovine, ukupnih obveza i kapitala, čime se osigurava njihova ravnoteža. Također se upotrebljava u temeljnoj financijskoj analizi za izračun financijskih omjera.

* Izvještaj o novčanom toku

Uočit ćete da sam pod prvo i drugo mjesto financijskih izvještaja stavio račun dobiti i gubitka i bilancu, međutim izvještaj o novčanom toku možda je onaj koji se najviše zanemaruje, a ponekada zaslužuje i puno istaknutije mjesto. Njegov značaj leži upravo u njegovu prikazu i onomu što predstavlja, a to je da iz njega vidimo kako se novac kreće u polikliniku i iz poliklinike i može pomoći u brzom zaključku o financijskoj stabilnosti poliklinike, ali i kako izbjeći buduće probleme s tokom novca. Bitno je, također, spomenuti da izvještaj o novčanom toku uobičajeno predstavlja kretanje novca u određenom razdoblju u prošlosti, no njegov značaj je možda bitniji u dijelu predviđanja kretanja novca u budućnosti iz čega možemo uočiti postoje li određeni problemi s likvidnosti u razdobljima koja tek slijede.

Ljepota i prednost svih ovih financijskih izvještaja je da brzo prenose kritične informacije. Osim toga, s obzirom na to da se generiraju u standardnom formatu, ti izvještaji mogu pomoći vanjskim subjektima da brzo analiziraju vaše poslovanje. Dakle, bilo da se radi o potencijalnim kupcima u budućnosti ili kreditorima ako ste zainteresirani za dobivanje financiranja, financijski izvještaji komuniciraju na univerzalnom jeziku. Kada se upotrebljavaju zajedno, račun dobiti i gubitka, bilanca i izvještaj o novčanom toku pružaju sveobuhvatan uvid u financijske performanse poliklinike.

ŠTO I KAKO DALJE

Kada ste zauzeti, lako je zanemariti financijsku analizu i usredotočiti se na vođenje poslovanja. Zanemarujući financijsku analizu, pogotovo u periodima investicija, može biti problematično i može dovesti čak i do značajnijih likvidnosnih problema koji opet, s druge strane, stavljaju nepotrebni pritisak na vlasnike poliklinika koji svoje dragocjeno vrijeme posvećuju situacijama koje su se mogle izbjeći s pravovremenim analizama.

Promjena načina razmišljanja

Redovito praćenje financijskih izvještaja često zahtijeva disciplinu i promjenu načina razmišljanja od uloge doktora koji svoje vrijeme gotovo u potpunosti posvećuje liječenju pacijenata na izdvajanje dovoljne količine vremena za bavljenje poslovnim aktivnostima. Upravo je u tom dijelu bitna financijska kontrola. Pridavanjem veće količine vremena financijskim izvještajima (i možda još važnije – onomu što će proizaći iz te analize) vlasnici će dobiti veću kontrolu nad svojim poslovanjem, kao i sve informacije koje su im potrebne kako bi mogli donositi odluke koje će pomoći strateškom ciljevima poliklinike.

Teško je balansirati poslovni razvoj (i sve što je uz njega vezano) sa stomatologijom i pažnjom pacijentima. Međutim, posvećivanje vremena analizi poslovanja pomoći će rastu profitabilnije i vrjednije dentalne poliklinike.

Ako vam je potrebna podrška u dijelu analize financijskih izvještaja te, općenito, poslovanja, stojimo na raspolaganju kako bi vaše vrijeme ostalo posvećeno onome u čemu ste profesionalno stručni.

BESPLATNE PRVE KONZULTACIJE ZA SVE ČITATELJE ČASOPISA DENTAL TRIBUNE HR.

PRETPLATNICI NA ČASOPIS OSTVARUJU DODATNE POPUSTE.

Autor: Nikola Smolčić
M: nikola.smolcic@externalis-savjetovanje.hr
W:externalis-savjetovaje.hr
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna