Primjena hijaluronskih filera i botoksa u estetskoj dentalnoj medicini

Autor: Izv. prof. dr. sc. Vlatka Lajnert, dr. med. dent. spec. stomatološke protetike

Izvor: Esthetic Design

Današnji medijski pritisak doveo je do toga da, kad govorimo o estetskim dentalnim zahvatima, većina naših pacijentica želi izgledati poput filmskih diva. 

Internet je doveo do toga da u vaše ordinacije pacijenti dolaze kompletno informirani o terapijskim i dijagnostičkim podacima koji su im na raspolaganju.

Spoznaje do kojih dolaze podižu razinu njihovih očekivanja, mada su one nerijetko nerealne, netočne ili pogrešno interpretirane.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

U tim situacijama liječnik treba jasnim, razumljivim i jednostavnim rječnikom odgovoriti na sva pacijentova pitanja te mu omogućiti razumijevanje svih postupaka koji ga zanimaju. 

Mišljenja sam da naši pacijenti danas u dentalnoj ordinaciji trebaju dobiti kompletan estetski paket koji, osim lijepih zuba i osmijeha, uključuje i lice bez bora u domeni u kojoj im to možemo osigurati. 

Nedavno sam naišla na jedan američki članak gdje se autor prvo čudi u što su se doktori dentalne medicine pretvorili, ali istovremeno opravdava što primjenjujemo botoks i filere zato što savršeno poznajemo anatomiju glave i vrata te svakodnevno barem deset puta baratamo iglom i špricom, što se ne bi moglo reći za liječnike nekih drugih specijalnosti koji svojataju filere i botoks kao dio isključivo njihove specijalistike. 

Ono što bi nas svih trebalo puno više zabrinjavati jest to da diljem naše zemlje botoks i filere aplicira u kozmetičkim salonima apsolutno needucirano osoblje te klijentice pristaju na taj vid terapije, a kozmetičarke pritom nisu uopće sankcionirane, no to je tema za neki drugi članak. 

Podaci kažu da se u Velikoj Britaniji godišnje obavi 200.000 estetskih zahvata, a u SAD-u prema podacima iz 2010. godine „okrene“ tri bilijuna dolara.

 Ljudi evidentno plaćaju i to poprilično za ljepotu, pa eto i jedne niše za doktore dentalne medicine, no misliti da se tamo možete smjestiti bez dobre edukacije velika je zabluda.

Kemijski sastav dermalnih filera i botoksa

Hijaluronska kiselina je polisaharid (izgrađen od molekula šećera): D-glukuronska kiselina i N-acetil-D-glukozamin. Uloga HA je višestruka, sudjeluje u transportu nutrijenata, hidraciji kože, ali i kao obrambena od mehaničkih i kemijskih oštećenja. U tijelu od 70 kilograma ima oko 15 grama hijaluronske kiseline. 

U dermalnim fillerima u prosjeku se nalazi 25-40 grama hijaluronske kiseline. Botoks je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostridium botulinum, koji blokira prenaglašene živčane impulse, a time i pretjerane, nekontrolirane mišićne kontrakcije. 

Područja prve primjene botoksa bila su: neurologija, oftalmologija i pedijatrija, a u posljednjih desetak godina najviše se primjenjuje u estetskoj medicini. U prošlosti su ga nazivali „najpoželjnijim otrovom na svijetu“.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Indikacije i kontraindikacije

Kao što je već poznato, botoks ide u regiju iznad očiju, a fileri u donji dio lica. Doktori dentalne medicine su iz tog razloga skloniji filerima, iako apsolutno nema razloga da se ne bave i botoksom, pogotovo s obzirom na njegove indikacije. 

Hijaluronska kiselina fiziološki je najvažniji proteoglikan koji se nalazi u sluzničnom izvanstaničnom matriksu, gdje zajedno s drugim sastojcima vezivnog tkiva osigurava njegovu čvrstoću i elastičnost, koji su vrlo važni za zdravlje usne šupljine. 

U dentalnoj medicini najčešće se koristi u sprječavanju i liječenju parodontnih bolesti, no zasigurno ima višestruku primjenu: pospješuje cijeljenje rana i obnovu tkiva zahvaćenog gingivitisom ili parodontitisom, pospješuje cijeljenja oralne sluznice kod stomatitisa (afte), smanjuje nadraženost oralne sluznice uzrokovane fiksnim i mobilnim protetskim nadomjescima, pospješuje cijeljenje rana nakon kirurških zahvata, njeguje i održava zdravlje gingive nakon ugradnje dentalnih implantata, pospješuje cijeljenje rana pri gubitku mliječnih zubi te sprječava krvarenje desni. 

Hijaluronska kiselina fiziološki je najvažniji proteoglikan koji se nalazi u sluzničnom izvanstaničnom matriksu, gdje s drugim sastojcima vezivnog tkiva osigurava njegovu čvrstoću i elastičnost, koji su vrlo važni za zdravlje usne šupljine. 

Indikacije za primjenu filera su korekcije lica, usana i deformiteta (nos). Kontraindikacije se mogu podijeliti na apsolutne i relativne. U apsolutne kontraindikacije spadaju aktivne infekcije, alergija na filer, trudnoća, alergija na lidokain te glabelarna nekroza, a u relativne autoimune bolesti, lupus eritematozus, reumatoidni artritis, sklerodermija, imunosupresivi, psihoze te dermatomiozitis. 

Ono što bi doktori dentalne medicine trebali znati, a samim time i prenijeti svojim pacijentima, jest mogućnost ubrzane razgradnje filera kod sljedećih skupina: mlađe osobe (aktivna hijaluronidaza, ubrzan metabolizam, intenzivna fizička aktivnost, boravak na otvorenom prostoru i izlaganje UV zrakama), UV oštećena koža, učestalo izlaganje UV zrakama, mimičke bore i jaka mimika te muški pacijenti. Indikacije za primjenu botoksa su zaista višestruke. 

Među liječnicima on se nerijetko zove „najčešći brisač bora“ u području čela i oko očiju, no njegove indikacije su daleko šire.

Dakle, primjena botoksa indicirana je kod pretjeranog stiskanja zuba, bruksizma, TMP-a (miofascijalne boli), trizmusa, glavobolje kao posljedice trizmusa, neuralgije n. trigeminusa, kod „gummy smilea“ te kod smanjenja hipertrofije žvačnih mišića. 

Kontraindikacije za primjenu botoksa su: trudnoća, preosjetljivost na botoks, akutna infekcija na mjestu aplikacije, kod poremećaja krvarenja bilo kojeg tipa te kod miastenie gravis.

Komplikacije i nuspojave nakon nestručne primjene dermalnih filera i botoksa

Hematom, kao prva i najčešća komplikacija, relativno lako rješiv, ali naravno vrlo neugodan za pacijenta, iz estetskog aspekta, zato uvijek vodite računa da im ne aplicirate filer neposredno prije nekog bitnog događaja kao što su vjenčanje, bitna večera, putovanje i slično. 

Eritemi ili crvenilo vrlo brzo prolaze i srećom lako se zamaskiraju puderom. Herpes je posljedica infekcije, vrlo ružno izgleda. Neupalne kvržice, noduli, osim što iritiraju, nisu opasne. Komplikacije se javljaju u svega 0,1-1 % slučajeva.

Zaključak o korištenju filera i botoksa u estetskoj dentalnoj medicini

Zaključno, fileri i botoks su svuda oko nas. 

Pacijenti ih traže, žele i spremni su na rizik, no liječnici moraju biti svjesni indikacija, kontraindikacija te pravilnih doza.  Ako ste pravilno educirani, razloga za brigu nema. 

To su zahvati koji su rizični kao i bilo koji drugi zahvati u dentalnoj medicini, no poznavanje anatomije glave i vrata, indikacija i kontraindikacija te pravilna primjena botoksa i filera dovest će do zadovoljstva i pacijenata i liječnika.

Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna