Razumijevanje povijesti bolesti pacijenata može dati važan uvid u njihovo zdravlje, pomoći u pružanju najprikladnije skrbi i pomoći izbjegavanju komplikacija tijekom liječenja. (Fotografija: Valeri Potapova/Shutterstock)

Pretjerano krvarenje: ADA naglašava važnost uzimanja povijesti bolesti u dentalnoj medicini

SYDNEY, Australija: Uzimanje detaljne anamneze od vitalnog je značaja jer pomaže u prepoznavanju stanja koja mogu utjecati na stomatološko liječenje i posljedično smanjuje rizik od potrebe za hitnom medicinskom pomoći pacijentu. Osim toga, pomaže u prepoznavanju oralnih manifestacija sistemskih bolesti. S obzirom na to da određeni lijekovi i dodaci prehrani koje pacijenti uzimaju također mogu povećati rizik od krvarenja tijekom stomatološkog liječenja, predsjednik Australske stomatološke udruge (ADA) dr. Stephen Liew upozorio je doktore dentalne medicine da ne podcjenjuju važnost bilježenja povijesti bolesti pacijenata kako bi se poboljšali ishodi liječenja. Upozorio je doktore dentalne medicine na opasnosti nepoznavanja povijesti bolesti pacijenta.

Prema ADA-i, dvije trećine Australaca redovito uzima komplementarne lijekove. Dokazi sugeriraju da su određeni dodaci prehrani i biljni lijekovi, uključujući kurkumu, đumbir, češnjak, ginko bilobu, ginseng, glukozamin, ulje noćurka i riblje ulje, čimbenici rizika za krvarenje pacijenata. Osim toga, neki lijekovi na recept, kao što su antidepresivi, nesteroidni protuupalni lijekovi i razrjeđivači krvi, kao i određene kombinacije lijekova, mogu pojačati krvarenje.

“Doktori dentalne medicine ponekad liječe ljude ne poznajući cijeli niz lijekova na recept, komplementarnih lijekova ili lijekova bez recepta koje pacijenti uzimaju jer mnogi nisu svjesni važnosti dijeljenja ovih vitalnih informacija sa svojim liječnicima”, komentirao je. “To može biti problematično kada izvodimo postupak u kojem je potrebno kontrolirati krvarenje, kao što je vađenje zuba”, dodao je.

Uzimanje potpune medicinske povijesti tijekom prvog posjeta pacijenta ključni je korak u procjeni pacijenta. Sadrži informacije o obiteljskoj anamnezi, prošlim operacijama i zahvatima, bolestima te trenutnim i prethodnim lijekovima. To je kamen temeljac sigurnog i učinkovitog liječenja, kao i personalizirane njege. “Radi se o otvorenom odnosu punom povjerenja između kliničara i pacijenta”, komentirao je dr. Liew.

Prema ADA-i, njezini članovi dobivaju redovitu obuku i ažuriranja o tome kako različiti lijekovi djeluju u tijelu i međusobno djeluju jedni na druge te imaju pristup farmaceutskom savjetniku koji može odgovoriti na pojedinačne situacije.

“Ponekad to može značiti savjetovanje pacijenta da prestane uzimati određene lijekove na određeno vrijeme – u dogovoru sa svojim liječnikom – prije stomatološkog zahvata koji bi mogao rezultirati krvarenjem.”

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna