Novo istraživanje iz Japana pokazalo je da krutost gingive može dovesti do novih infekcija. (Slika: Svetlana8Art/Shutterstock)

Prema novom istraživanju krutost gingive utječe na osjetljivost na upalu

SENDAI, Japan: Istraživači su otkrili da mekana gingiva sprječava razvoj gingivnih fibroblasta. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Tohoku u Japanu pokazalo je da krutost gingive utječe na svojstva gingivnih fibroblasta, što zauzvrat utječe na to postoji li vjerojatnost da će doći do upale i otežanog stvaranja gingivnih vlakana.

“Otkrili smo da je mekana gingiva podložnija upali i da sprječava razvoj gingivnih vlakana”, rekao je dr. Masahiro Yamada, autor istraživanja i izvanredni profesor na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta Tohoku.

Mogući stanični mehanizmi koji su u podlozi proupalnog odgovora ljudskih gingivnih fibroblasta posredovanih krutošću supstrata. (Slika: Sveučilište Tohoku)

Odavno je poznato da su osobe s debelom ili krutom gingivom manje osjetljive na recesiju gingive. Mnogi čimbenici mogu dovesti do recesije gingive, poput parodontitisa, pretjeranog četkanja i žvakanja duhana. Međutim, ovo je prvi put da se krutost gingive povezuje s biološkim reakcijama.

Iako fibroblasti igraju važnu ulogu u održavanju, popravku i zacjeljivanju gingive, oni također proizvode razne upalne biomolekule i biomolekule koje razgrađuju tkivo, a time i gingivna vlakna. Osim toga, fibroblasti su povezani s imunološkim odgovorom na patogene.

Dr. Yamada sa svojim kolegom prof. Hiroshijem Egusom, također sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta Tohoku, stvorio je umjetno okruženje koje je simuliralo mekanu ili tvrdu gingivu i na njima uzgojio ljudske fibroblaste gingive. Otkrili su da simulirana kruta gingiva aktivira unutarstanični protuupalni sustav u fibroblastima gingive koji sprječava upalu. S druge strane, simulirana mekana gingiva potisnula je fibroblastični protuupalni sustav. To je povećalo vjerojatnost upale i rezultiralo manjom sintezom kolagena.

“Naše istraživanje prvo je koje pokazuje biološke mehanizme s obzirom na svojstva pacijentove gingive”, dodao je dr. Yamada. “Očekuje se da će rezultati ubrzati razvoj naprednih biomaterijala za kontrolu lokalne upale ili mikrouređaja koji simuliraju mikrookruženje upalnih stanja.”

Istraživanje pod nazivom “Substrate stiffness controls proinflammatory responses in human gingival fibroblasts” objavljeno je u časopisu Scientific Reports.

 
 
 
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna