Prema novom istraživanju, mrežna stranica za provjeru činjenica, sadržavala je vrlo malo sadržaja o širenju dezinformacija o oralnom zdravlju. (Slika: T. Schneider/Shutterstock)

Prema istraživanju, financijski interesi motiviraju stomatologe da šire dezinformacije

BAURÚ, Brazil: Kruženje dezinformacija o zdravlju internetom tema je koja zabrinjava posljednjih godina s obzirom na to da mediji omogućuju lak pristup širokoj publici uz malo regulacije. Istraživači iz Brazila proveli su analizu dezinformacija o oralnom zdravlju na internetu kako bi utvrdili koje skupine ljudi dijele informacije i razloge za to. Otkrili su da su dezinformacije uglavnom širili stomatolozi s financijskim motivima I da se prvenstveno radilo o netočnim informacijama koje promiču alternativne metode postizanja oralnog zdravlja.

Da bi identificirali dezinformacije o stomatološkim temama, istraživači sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta São Paulo u Baurúu upotrijebili su Googleovo napredno pretraživanje, a dobivene mrežne stranice pregledala su dva neovisna istraživača kako bi sastavili popis lažnih ili obmanjujućih poruka. Pronađene dezinformacije o oralnom zdravlju kategorizirane su u četiri vrste: one koje su u informativne svrhe, u političke svrhe, u financijske, društvene i/ili psihološke svrhe stvorili ili ih šire pojedinci koji nisu stomatološke struke te u financijske, društvene i/ili psihološke koje šire stomatološki stručnjaci. Širenje ovih dezinformacija istraživano je na Instagramu, Facebooku i Snopesu, a CrowdTangle upotrijebljen je za praćenje dezinformacija objavljenih na Instagramu i Facebooku

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Osim tiskanog izdanja časopisa Dental Tribune od 2021. godine pokrenuto je i digitalno izdanje časopisa DT kao i nova interaktivna web stranica Dental&Esthetic news. Od 2022. godine ponovo smo pokrenuli i časopis Esthetic&Design – minimalno invazivna estetska medicina.

Putem ciljanih marketinških alata pomažemo ostvarivanju boljih prodajnih poslovnih rezultata naših klijenata i partnera. Povezujemo, educiramo i prenosimo najnovije svjetske aktualnosti iz dentalne medicine krajnjim čitateljima – doktorima dentalne medicine.

Mi smo tu zbog vas…..

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna