Poveznica hrane i ljudskih emocija

Moderno doba puno je stresnih situacija i upravo je pravilan način prehrane, ali i fizička aktivnost bitna za očuvanje zdravlja pojedinca. Unazad nekoliko godina u područje nutricionizma integrirala se mlada znanost o prehrani, neuronutricionizam, a koja povezuje hranu i emocije.

Hrana koja se unosi u organizam ima svoju ulogu (energetsku, gradivnu, enzimatsko-biokemijsku i imuno-obrambenu), ali i svoj kemijski sastav koji se iskazuje nutrijentima. Ako su nutrijenti pravilno odabrani i uneseni u odgovarajućim količinama, automatizmom se osigurava dobro, zdravo stanje tijela, ali i zdravlje mozga te se poboljšavaju kognitivne sposobnosti.

Prehrana prema ljudskim emocijama

U svakoj ljudskoj emociji postoje neke smjernice u prehrani koje bi trebale olakšati stanje organizma, uz pretpostavku da se u tom stanju organizam ne bi smio nalaziti dulje razdoblje. Ako se ipak to razdoblje produlji, čovjek bi trebao potražiti pomoć stručnog tima koji se sastoji od nutricionista, kineziologa, ali i psihologa. Dakle, svaka emocija, osim prehrambenih smjernica, uključuje i odgovarajuću fizičku aktivnost.

U emociji ljutnje organizam ima u suvišku hormon noradrenalin pa se prehranom na bazi mlijeka i mliječnih proizvoda (kefir, jogurt, sir) utječe na “gašenje” negativne emocije ljutnje. U mozgu se, naime, ovim namirnicama potpomaže sinteza inhibicijskih tvari koje imaju djelovanje u kočenju moždanih aktivnosti, što dovodi do smirenja.

Emocije su kemijske reakcije u mozgu koje se fizički manifestiraju na licu, a nerijetko uzrokuju fizičke reakcije na tijelu . U nastanku emocija primarni su neurotransmiteri koji prenose živčane impulse između neurona. Neuroni sačinjavaju živčana vlakna koja dalje čine živce kroz koje se duž aksona širi živčani impuls i tako se preko osjetila osjećaju podražaji koji stvaraju emociju. Laičkim jezikom, to su različita raspoloženja čovjeka. Suvremena psihologija dijeli ljudske emocije na sreću, tugu, ljutnju i tjeskobu.

Kad je čovjek ljutit i mozak je prepun noradrenalina, može se osjetiti da je tijelo „prepuno negativne energije“ koja se pretače u snagu bijesa. Upravo se u tom stanju odabire ona aktivnost koja će potrošiti nagomilanu negativnu energiju, kao primjerice vježbanje u teretani s težim utezima, teži žustri uspon na planinu, vožnja biciklom uzbrdo, hodanje stepenicama na viši kat, itd. Cilj je brzo se umoriti, potrošiti i isprazniti negativnu emociju ljutnje kako ona ne bi prešla u stres i postala autodestruktivna. Ako se negativnost ne izbaci, ona će djelovati štetno na sam organizam u kojem je nastala. Posljedična upala mišića koja slijedi kod nepripremljenog organizma na teže i žustre tjelesne napore mnogo je manja i bezopasnija posljedica nego bolesti koje su vezane uz dugotrajan i neprestani stres u organizmu.

Upravo je ovaj način vježbanja preporučen i u stanjima tjeskobe ili bezvoljnosti. Prehrana koja se tu preporučuje jest riba i meso. Ovdje treba dati prednost bijelom mesu kao što je puretina i piletina, a dobar izbor su i janjetina i teletina jer ove namirnice, osim što umanjuju tjeskobu, imaju osobinu podizanja raspoloženje. Na vrhu potencijala za otklanjanje bezvoljnosti je riba jer ona uz učinak na vraćanje pozitivnih emocija ima i djelovanje na očuvanje protočnosti krvnih žila mozga zahvaljujući moćnim omega-3-masnim kiselinama.

Za osjećaj tuge preporučuje se hrana koja može potaknuti nastanak serotonina u mozgu, a to su žitarice, masnoće i slatkiši. One se mogu nazvati i “tugofilne” namirnice jer se za njima poseže u stanjima tuge, često i instinktivno, a pritom osoba nije ni svjesna da svoje tužno raspoloženje „liječi“ uzimanjem slatkiša. Budući da su slatkiši i masnoće koncentrirane visokoenergetske namirnice, treba ih uzimati u malim količinama. Može se reći da im treba dati „začinski“ način upotrebe jer one u malim količinama daju sreću životu. Na prvo mjesto treba ipak staviti žitarice i proizvode od cjelovita zrna jer će ovakve namirnice duže osiguravati sitost organizma, dok će konzumacija koncentriranih ugljikohidrata kao što su slatkiši i kolači isto dovesti do pozitivnih osjećaja, ali će taj osjećaj biti kratkotrajan zbog prisutnosti jednostavnih šećera. Upravo je to razlog da čovjek dođe u napast i uzme novi kolač, čime se vrlo lagano izgubi kontrola nad kalorijskim unosom, što će rezultirati debljanjem, ali i mogućnošću dobivanja nekih drugih bolesti modernog doba.

Aktivnost u emociji tuge zahtijeva aerobne vježbe koje pune tijelo i mozak kisikom. Istodobno, ugljikohidrati u organizmu bolje sagorijevaju, daju čišću energiju bez nusprodukata kao što je npr.kiselina u mišićima. Od osjećaja tuge na putu prema sreći mogu sasvim sigurno biti vodilje upravo vježbe na svježem zraku i još bolje – u društvu dragih ljudi, jer se tada stvara i pozitivan efekt sinergije psihoterapije i empatije drugih osoba.

Ono čemu čovjek najviše teži jesu zdravlje i sreća. U najpoželjnijem osjećaju treba jesti najzdravije namirnice, usredotočiti se na načela pravilne prehrane (ničega previše, ničega premalo!), kombinirati sve skupine namirnica. U osjećaju sreće slobodno se mogu povećati unosi voća i povrća, tj. namirnica biljnog porijekla, a koje će zbog svojih fitokemikalija pozitivno utjecati na opće stanje čovjeka. Naravno, niti ovo stanje ne prolazi bez tjelovježbe, a koju će osoba odabrati – izbor je na pojedincu.

 

 

 

prof. savjetnik Anita Car

dipl. ing. preh. teh., nutricionist

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

Vaša prijava nije uspješno spremljena. Molimo pokušajte ponovno.
Uspješno ste se prijavili na newsletter.

Pretplata na newsletter

Pretplati se i budi u toku s novostima i zanimljivostima iz svijeta dentalne medicine.