Potencijal pojačanja vlaknima

Autor: Claudio Pisacane, dr. med. dent., Italija

diplomirao je stomatologiju 1990. godine na Drugom sveučilištu u Rimu “Tor Vergata”, nakon čega je svoju profesionalnu aktivnost odmah usmjerio na endodonciju i restaurativnu stomatologiju. Tom je području posvećen kao predavač na raznim domaćim i međunarodnim tečajevima i kongresima te kao autor znanstvenih publikacija i poglavlja u knjigama. Aktivan je član brojnih znanstvenih društava, među kojima je i Talijansko društvo za endodonciju (S.I.E.), gdje je član povjerenstva za odobrenje i potpredsjednik. Dugi niz godina suradnik je uredničkih odbora nekoliko znanstvenih radova. Trenutačno je zaposlen u svojoj privatnoj ordinaciji u Rimu.

Osobitost kompozita everX Flow je unutarnje pojačanje staklenim vlaknima, koje poboljšava njegovu ulogu kao zamjene za dentin izložen biomehaničkom opterećenju. Indikacije ovih njegovih svojstava dokazane su u mnogim kliničkim situacijama.

Na primjer, kod endodontski liječenih zubi prednost pojačanja vlaknima vidljiva je kod značajnog gubitka zubnog tkiva kada se kavitet klase II restaurira direktnim ispunom, ili kod dugotrajne restauracije zuba s normalnim dodirnim točkama okluzije i anatomijom. Također se može postići učinkovita i pouzdana nadogradnja znatno kompromitiranih zubi. Sukladno tome može se po potrebi izraditi novi provizorij dok se čeka izrada konačne krunice. U tom je slučaju spajanje kompozita everX i kolčića pojačanog vlaknima u velikim i/ili nepravilnim kanalima jednostavan i lak način nadogradnje bataljka.

Stoga eventualno dodavanje adhezivnog kolčića i pažljivo slojevanje kompozita može čak zamijeniti protetski provizorij kroz određeno vrijeme (promatranje simptoma kod jednokratnog posjeta, nedostatak vremena za izradu akrilatnog provizorija) kao neka vrsta “prirodne” krunice. Primjeri uporabe navedeni su u dolje opisanim kliničkim slučajevima.

KLINIČKI SLUČAJ 1

Endodontski liječen kutnjak s velikim kavitetom klase II. “Bazni” dentin endodontskog kaviteta restauriran je kompozitom everX Flow (Bulk boja). Sloj Essentia Universal dao je potrebnu kromatičnost te je nakon toga prekriven slojem boje A2 G-aenial Posterior kao zamjena za caklinu. Završna obrada uključila je karakterizaciju i poliranje.

Sl. 1a: Početni izgled. Sl. 1b: Kavitet spreman za slojevanje. Sl. 1c: Nakon poliranja. Sl. 1d : Kontrola okluzije. Sl. 1e: Kontrola nakon mjesec dana.

KLINIČKI LSUČAJ 2

Pedijatrijski pacijent nakon endodontske terapije i prije ortodontske terapije. Dugotrajni provizorij imao je složenu okluzalnu anatomiju. Tijelo dentina restaurirano je korištenjem dva različita sloja: osnova i baza kvržice izrađene su iz kompozita everX Flow, na koji je nanesen sloj srednje translucencije. G-ænial Posterior je korišten kao caklinski sloj.

Sl. 2a: Preparacija kaviteta. Sl. 2b: Slojevanje dentina. Sl. 2c: Fino slojevanje okluzalne cakline. Sl. 2d: Završni izgled.

Detaljni prikaz još dva klinička slučaja pogledajte u digitalnom izdanju časopisa

Dental Tribune Hr 04-2022

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna