Pojednostavljeni pristup ispunima klase IV primjenom tehnike prešanja u silikonskom ključu

Autor: Katherine Losada, dr. med. dent., Švicarska

Gornji središnji sjekutići su zubi koji se najčešće lome u prvim godinama života. Izrada ispuna lezija klase IV izazovna je za doktore dentalne medicine, budući da se ti zubi vide uvijek kada pacijent govori ili se smije. Svaka greška u boji, obliku ili konturi lako je vidljiva i može trajno smetati pacijentu. Stoga su materijali i metode kojima se postiže predvidljiv završni rezultat vrlo vrijedni za svakog doktora dentalne medicine, a osobito za početnike.

Tridesetdvogodišnji muškarac došao je u ordinaciju dentalne medicine žaleći se da je nezadovoljan izgledom gornjih središnjih sjekutića. Oba su mu zuba bila restaurirana nekoliko puta u posljednjih 15 godina zbog nezgode u vožnji skateboarda. Nije želio nikakvu promjenu oblika zuba, samo prilagodbu boje restauracije svojoj prirodnoj boji (Slike 1-2). U trenutku konzultacija s pacijentom, zub 21 mu je već bio endodontski liječen.

Zubi 11 i 21 imali su boju A2 kao osnovnu boju, bez osobite prozirnosti. Osnovna boja A2 kompozitnog sustava G-ænial A’CHORD™ (GC) ima dovoljnu prozirnost za tu svrhu te je odabrana za završni sloj. Ovaj univerzalni kompozit s pojednostavljenim sustavom jedne boje i prirodnom fluorescencijom izvrsno oponaša boju zuba i čini odabir boje manje složenim, čak i kod prvog korištenja sustava. Kako bi se postigla živost boje, odlučilo se koristiti JE boju za mladu caklinu (junior enamel) i AO1 boju na stražnjem dijelu, za stvaranje efekta prijelaza translucentnosti (Slika 3.)

Slike 1. a i b: Izgled prije terapije. Na gornjim sjekutićima su vidljiva dva stara ispuna klase IV. Slika 2: Palatalni izgled prije terapije. Slika 3: Odabrane boje kompozita G-ænial A’CHORD (GC) (JE: Junior Enamel).

Za kopiranje postojećeg oblika zuba uzet je otisak neperforiranom metalnom žlicom ispunjenom vinil polisiloksanom (EXACLEAR, GC). Ovaj je materijal fleksibilan, no dovoljno čvrst za uporabu u tehnici prešanja u silikonskom ključu te omogućuje vizualnu kontrolu i svjetlosnu polimerizaciju kroz kalup zbog njegove prozirnosti (Slika 4).

Drugi otisak je uzet kitastim silikonskim materijalom (Optosil comfort Putty, Kulzer), kako bi se stvorio čvrsti ključ za oblikovanje palatinalne strane (Slika 5). Umjesto korištenja samo palatinalnog dijela, iz ključa je izrezan prozorčić koji izlaže središnje sjekutiće uz blago produženje prema distalnim stranama. Na taj se način omogućuje bolja potpora za stabilno i bolje kontrolirano postavljanje silikonskog ključa u zubni luk.

Rubovi prozirnog silikona, kao i ključ iz kitastog silikona, obrezani su kako bi se osigurala njihova potpora zubima kada se ponovno postave u usta te kako bi se mogli točno postaviti pri korištenju koferdama. Ovi pripremni postupci traju kraće od 10 minuta i osiguravaju kontrolu postojećeg oblika zuba.

Nakon toga je dana lokalna anestezija te su površine zuba očišćene kako bi odstranio preostali plak i/ili zubni kamenac. Zubi su izolirani koferdamom te su na pretkutnjake postavljene kvačice kako ne bi smetali silikonskom ključu. Izvršena je proba oba ključa za provjeru ima li interferencija s koferdamom.

Zub 11 trebao je najveću restauraciju te je prvi nadograđen. Stari kompozit je odstranjen, svi oštri rubovi su zaobljeni te je pomoću dijamantnog svrdla izrađena stepenica od 2 mm (Slika 6).

Susjedni zubi su izolirani teflonskom trakom. Zatim je zub jetkan gelom fosforne kiseline te je nanesen univerzalni adheziv (G-Premio BOND™, GC) sukladno uputama proizvođača. Palatinalni silikonski ključ, odvojen malom količinom tekućine za modeliranje (GC), postavljen je u usta (Slika 7) kako bi se izradila nadogradnja palatinalnog dijela zuba u boji JE (Slika 8). Nakon toga je zbog debljine slojevanja (približno 1,5 mm) osnova nadograđena bojom AO1 kako bi se blokiralo upadno svjetlo u sredini zuba. Na incizalnom rubu je 1 mm JE boje ostao nepokriven, kako bi se tom dijelu pružila dodatna translucencija.

Slika 4: Originalni oblik je kopiran pomoću prozirnog silikonskog kalupa (EXACLEAR). Slika 5: Silikonski ključ za izradu palatinalnog dijela. Slika 6: Odstranjenje starog kompozita i izolacija zuba. Slika 7: Silikonski ključ na mjestu. Slika 8: Nakon nadogradnje palatinalne ljuske.

Za završni sloj prethodno je zagrijan kompozit boje A2 kako bi dobio glatku lako razmazivu teksturu (potrebnu za ovu tehniku) te je postavljen u prozirni EXACLEAR kalup na vestibularnoj strani zuba 11. Zatim je kalup pritisnut preko gornjih prednjih zubi (Slika 9). Korišten je blagi pritisak kako bi se izbjeglo prekomjerno punjenje, a kompozit je svjetlosno polimeriziran kroz kalup. Ovisno o boji, G-ænial A’CHORD se može stvrdnuti za 10 (izlazno svjetlo>1200 mW/cm²) do 20 sekundi (izlazno svjetlo>700 mW/cm²) u slojevima do 2-2,5 mm. EXACLEAR ima visoku prozirnost, pa se stvrdnjavanje kroz kalup može odvijati učinkovito jer je slabljenje svjetla minimalno. Nakon odstranjenja kalupa, rubovi restauracije su završno obrađeni kako bi se uklonili svi eventualno prisutni viškovi materijala. Isti postupak ponovljen je za restauraciju zuba 21. Cijela posjeta pacijenta, uključujući vrijeme poliranja, nije trajala duže od 90 minuta.

Pacijent je bio zadovoljan rezultatom odmah nakon terapije; zbog brzog postupka dehidracija je bila minimalna (Slika 10). Bio je zadovoljan rezultatom i nakon godine dana (Slika 11).

Slika 9: Injekcijska tehnika kroz silikonski ključ. Slike 10. a i b: Završni rezultat. Slika 11: Izgled na kontroli nakon godine dana.

Ovaj slučaj je primjer kako se relativno velike nadogradnje u prednjem području mogu izraditi na brz način bez potrebnih kompromisa u estetskom rezultatu. Korištenje tehnike prešanja u silikonskom ključu i pojednostavljenog sustava boja G-ænial A’CHORD nije samo učinkovito u smislu uštede vremena, već je i troškovno isplativo. Zbog izvrsne postojanosti boje i otpornosti na trošenje kompozita G-ænial A’CHORD, pacijent može dugo uživati u svom novom osmijehu.

 

“Prvi puta objavljeno u  GC get connected 18 – https://www.gceurope.com/news/newsletter/”
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna