Slika 2: Softver će moći obrađivati 3D slike u svojoj konačnoj verziji

OTP pokazuje štetu na korijenima zuba nakon analize softverom temeljenim na umjetnoj inteligenciji

Autor: Uredništvo DT Croatia
Objavljeno u časopisu Dental Tribune Hr. 2 – 2021.

Umjetna inteligencija (AI) područje je računalne znanosti koje stvara inteligentni softver i sustave sposobne za rad i obavljanje dodijeljenih poslova poput ljudskog mozga. Najsuvremenija je to tehnologija danas na svijetu koja će imati svakako duboki utjecaj u našoj nadolazećoj budućnosti. Primjenjiva je već na mnoga područja poslovanja, posebice u zdravstvu i ostalim znanostima.

Slika 1: Oštećeni zubni korijeni istaknuti u OPT-u nakon skeniranja softverom Ideavers.

Na temelju složenih neuronskih mreža koje se koriste matematičkim algoritmima, AI sustavi uče iz skupina velikih podataka, pružajući precizne i dosljedne rezultate. Petlje povratnih informacija poboljšavaju se na temelju korisničkog iskustva. 

Općenito, računala opremljena umjetnom inteligencijom dizajnirana su za izvršavanje zadataka poput rješavanja problema, obrade slika, planiranja, prepoznavanja govora, optimizacije, pa čak i premještanja predmeta.

Umjetna inteligencija može imati velik utjecaj i na stomatologiju, ubrzavajući i optimizirajući različite medicinske procese koji su obično potrebni stomatolozima u njihovu redovnom tijeku rada. 

U Zagrebu, novi poslovni projekt pod nazivom Ideavers Hrvatska, koji vodi g. Andrea Vecci, međunarodni poslovni stručnjak koji je stekao MBA studij na Sveučilištu Lynn (SAD) 2007. godine, primjenjuje upravo AI tehnologiju na polju stomatologije. Ideavers Hrvatska razvio je demo verziju dijagnostičkog stomatološkog softvera koji može očitati OPT putem računalnog vida. 

Sam računalni vid usredotočuje se na stvaranje digitalnih sustava koji mogu obrađivati i analizirati vizualne podatke (fotografije ili videozapise) na isti način kao i ljudi. Koncept računalnog vida temelji se na podučavanju računala da obrađuje sliku na razini piksela tako da je razumije. Tehnički, strojevi pokušavaju dohvatiti vizualne informacije, rukovati njima i interpretirati rezultate s pomoću posebnih softverskih algoritama.

Slika 3: Konačna verzija softvera otkriti će sve najčešće patologije, uključujući granulom

Iako je još uvijek u procesu usavršavanja, dijagnostički softver Ideavers Hrvatska trenutačno može otkriti patologiju oštećenih korijena zuba s točnošću od 90 % u klasifikaciji problema i točnošću od 75 % u otkrivanju predmeta. Iako softver neprestano uči i usavršava se, postoci će se poboljšavati kao odgovor na udio broja slika upotrijebljenih za obuku softvera. 

Doista, najvažniji korak dogodit će se kada sustav otkrije sa što većom točnošću najčešće patologije koje stomatolozi obično pronalaze u snimkama pacijenata: granulome, apscese, parodontozu, impaktirani umnjak, endodontski tretirani zub, endodontski tretirani zubi s postojećom nadogradnjom u korijenskom kanalu, hipercementozu, anodonciju, hipodonciju, ekstrahirani zubi, ankilozirani zubi i tako dalje. Uz to, softver će moći izraditi dokument s procjenom i ponudom za pacijenta.

Do sada je projekt razvijen zahvaljujući hrvatskim stručnjacima iz područja računalnih znanosti koji su diplomirali na zagrebačkom FER-u i dvoma stomatolozima, dobrovoljni mentori projekta: dr. med. dent. Danijelu Kemivešu iz Varaždina i dr. med. dent Diani Skorić iz Rijeke. Oboje su pomogli programerima u odabiru točnih slika koje će se upotrijebiti za obuku dijagnostičkog softvera, razdvajajući one koje predstavljaju već spomenute patologije te označujući područja na kojima je utvrđeno da je patologija pronađena.

Ovaj dijagnostički softver, koji je trenutačno u procesu razvoja, bit će inteligentan alat koji će moći dati dosljedne i pouzdane rezultate koji inoviraju stomatologiju i povećavaju produktivnost samog liječnika, ali i cijelog sustava. Ideavers Hrvatska ima automatizirani pristup dentalnoj njezi koji favorizira učinkovitost prije svega. U tu svrhu ima za cilj pružanje pomoći stomatološkim ordinacijama u znatnom povećanju broja liječenih pacijenata te smanjenju operativnog vremena i troškova čineći ih u cjelini profitabilnijima.

POSTANITE INOVACIJSKI CENTAR i besplatno se pridružite testiranju dijagnostičnog Al softvera.
Nazovite za više informacija:
0800 708 008

 

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna