Osnove za dentalnu medicinu: tehnika izrade kvržica-po-kvržica s tiksotropnim kompozitom

UVOD

Intraoralna reprodukcija točne okluzijske morfologije kod velikih kompozitnih restauracija uvijek predstavlja izazov. Osobito ako treba zamijeniti jednu ili više kvržica, mora se procijeniti visina restauracije, a dizajn padina kvržice se provodi bez vodilica, kao što su stijenke kaviteta na koje se materijal može prilagoditi. U načelu se takve restauracije mogu izraditi previsoke, a točna visina i morfologija se naknadno mogu prilagoditi rotacijskim instrumentima i artikulacijskim papirom.

Taj je postupak, međutim, dugotrajan i iako obično rezultira funkcijskom okluzijskom morfologijom, nije uvijek estetski.

G-aenial Universal Injectable je GC tekući kompozit s visokim udjelom punila, pogodan za korištenje u područjima pod opterećenjem, i na tržištu je već niz godina. Osim za injekcijsku tehniku, može se koristiti i za direktno ručno oblikovanje okluzijskih površina, uključujući i zamjenu kvržice. Postupak je isti kao i kod navoštavanja restauracije u dentalnom laboratoriju. Korištenje instrumenata za oblikovanje uglavnom ili uopće nije potrebno.

Preduvjet za uspješno korištenje ove tehnike je dobro poznavanje okluzijske morfologije, odnosno tijeka fisura i odnosa kvržica-kvržica.

Ovdje prikazani slučaj opisuje postupak za tehniku nadogradnje kompozitom na način kako se provodi navoštavanje. Raspravlja se o pitanjima vezano uz materijal i daju se preporuke za točno područje indikacija.

KLINIČKI SLUČAJ

U prikazanom je slučaju cijela restauracija slojevana G-ænial Universal Injectable A3 / AO3 kompozitom, potpuno bez korištenja instrumenata za modeliranje.

Slika 1 prikazuje početni izgled s velikom kompozitnom resturacijom na zubu 16, koju je trebalo zamijeniti zbog odvajanja i propuštanja u mezijalnom području. Nakon odstranjenja stare resturacije i preparacije kaviteta (Slika 2), korišten je sustav sekcijskih matrica (Palodent, Dentsply) (Slika 3). Caklina je selektivno jetkana 15 sekundi (Slika 4). Nakon ispiranja fosfornom kiselinom, nanesen je univerzalni adheziv. Iako proizvođači imaju univerzalne adhezive za sve protokole jetkanja (potpuno jetkanje, samojetkanje ili selektivno jetkanje), uvijek gdje je moguće preferira se selektivno caklinsko jetkanje1-3.

Zatim su kompozitom G-aenial Universal Injectable korak po korak nadograđene stijenke kaviteta. Viskoznost materijala je između klasičnog tekućeg i konvencionalnog kompozita, pa materijal dobro vlaži površinu, no istodobno je dovoljno stabilan za modeliranje direktno iz štrcaljke (Slike 5-8).

Preduvjet za korištenje G-aenial Universal Injectable u ovdje opisanoj tehnici je poznavanje točne anatomije okluzalnih površina zubi. Padine kvržice u gornjem prvom kutnjaku povezane su kao što je prikazano na Slici 9.

Modeliranje započinje s najvećom kvržicom, a to je meziopalatinalna (Slika 10). Dozvoljena debljina sloja prema specifikaciji proizvođača je između 1,5 i 2,5 mm, ovisno o svjetlini i prozirnosti boje. Kao i kod većine kompozita, stvarno moguća debljina sloja je nešto veća4. Međutim, postoji linearni odnos između dubine stvrdnjavanja kompozita i logaritma primijenjene apsorbirane doze5,6. Udvostručenje vremena stvrdnjavanja ili udvostručenje intenziteta svjetlosti polimerizacijskog svjetla ne dovodi do udvostručene dubine stvrdnjavanja. Za to bi trebala višestruka količina energije. Iz tog razloga, važno je najprije polimerizirati kvržicu s najvećom debljinom sloja, budući da će biti ponovno izložena svakoj polimerizaciji ostalih slojeva preostalih kvržica. Na taj se način prekoračenje dozvoljene debljine sloja može kompenzirati unutar određenih granica.

U sljedećem koraku izrađuje se distobukalna kvržica (Slika 11). To je određeno cristom transversom, a time i okluzalna morfologija. Za razliku od konvencionalnih kompozita, s G-aenial Universal Injectable, padine kvržica mogu se modelirati vrhom aplikatora; nisu potrebni drugi instrumenti za modeliranje.

Dizajn preostale dvije padine kvržice je jednostavan (Slika 12).

Nakon restauracije okluzalne površine, bukalni i palatalni višak materijala uklanja se rotirajućim diskovima (npr. Sof-Lex, 3M) (Slika 13).

Svaki aproksimalni višak treba odstraniti npr. skalpelom br. 12 ili sustavom oscilirajućih turpija (Proxoshape, Intensive)7.

Nakon provjere i prilagodbe okluzije (Slika 14) pristupilo se završnom poliranju (Diatech ShapeGuard Composite Polishing Plus, Coltene).

Ispravna okluzalna prilagodba može biti dugotrajna, osobito ako obuhvaća kvržice. Ovdje se morfološki ispravno slojevanje isplati od samog početka, jer obično dovodi do gotovo savršene okluzije čak i prije završne obrade. Tiksotropna konzistencija G-aenial Universal Injectable rezultira vrlo glatkom površinom, čak i nakon nanošenja, tako da je poliranje jednostavno (Slika 15).

RASPRAVA

Načelno se tekući kompoziti ne koriste za okluzalne restauracije pod opterećenjem. To je iz razloga što ti materijali obično nemaju dovoljnu savojnu čvrstoću za visoke mehaničke zahtjeve u ovom području.

Sa savojnom čvrstoćom od 173 MP, G-aenial Universal Injectable znatno je čvršći od većine konvencionalnih kompozita za stražnje područje, koji se danas obično koriste.

Budući da je tekuće konzistencije, G-aenial Universal Injectable ima dosta izraženo kontrahiranje. Iako ne postoji izravna korelacija između kontrahiranja i naprezanja pri kontrahiranju, drugi čimbenici, poput C-faktora kaviteta i modula elastičnosti materijala, imaju odlučujući utjecaj, te bi se moglo pretpostaviti da materijal ima vjerojatno veće naprezanje pri kontrahiranju nego kompoziti u obliku paste8. Za prve slojeve u dubokim kavitetima, to bi moglo biti nepovoljno, no zbog niskog C-faktora slojeva, nije važno kada se kvržice restauriraju. Ovdje predstavljeni klinički postupak mogao bi se dodatno optimizirati restauracijom dubokih područja kaviteta tekućim kompozitom korištenjem bulk tehnike punjenja (npr. everX Flow) te izradom okluzalnih područja i kvržica iz G-aenial Universal Injectable kompozita. Ovaj materijal ima izrazitu čvrstoću i znatno olakšava izradu velikih, složenih kompozitnih restauracija.

Autor: dr. Markus Lenhard, Švicarska 
Literatura na upit u uredništvu
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna