Parodontitis i bolest crijeva su kronične upalne bolesti sa sličnim složenim patogenima. (Slika: Emily frost/Shutterstock)

Opsežna studija povezuje parodontitis i bolesti crijeva

MALMÖ, Švedska: Iako su prethodna istraživanja sugerirala vezu između parodontitisa i upalne bolesti crijeva (UBC), odnos i njegovi utjecaji nisu u potpunosti istraženi. U opsežnoj studiji , prvoj takve vrste u europskoj populaciji, istraživači sa Sveučilišta Malmö, u suradnji s drugim istraživačima sa sjedištem u Europi, pronašli su dokaze za snažnu vezu između dviju bolesti.

IBD je skupina upalnih poremećaja gastrointestinalnog trakta, prvenstveno Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. Incidencija UBC-a raste u svijetu, a od njega pati više od 1,3 milijuna ljudi u Europi. Njegov uzrok ostaje nepoznat, ali se smatra da je uključen neprikladan imunološki odgovor.

Parodontitis i UBC kronične su upalne bolesti sa slično složenim patogenima. “Obje bolesti mogu se opisati kao snažna pretjerana reakcija imunološkog sustava protiv teoretski relativno blagog bakterijskog okidača. Možemo reći da imunološki sustav napada vlastito tijelo”, objasnio je koautor prof. Andreas Stavropoulos s Odontološkog fakulteta u sveučilišnom priopćenju za javnost.

Studija je provedena u Danskoj, a na podatke prikupljene putem internetskog upitnika odgovorilo je oko 1100 pacijenata s UBC-om (od kojih je otprilike polovica imala Crohnovu bolest, a ostatak ulcerozni kolitis) i oko 3400 usklađenih kontrola bez nje.

Procjena anketnih odgovora pokazala je da su pacijenti s UBC-om imali veću vjerojatnost za lošije ukupno stanje zuba i gingive i da imaju teški parodontitis. Oni pacijenti kojima je dijagnosticirana Crohnova bolest izvijestili su o lošijem oralnom zdravlju od onih kojima je dijagnosticiran ulcerozni kolitis i imali su veće izglede da su izgubili više zuba od kontrolne skupine.

“Studija pokazuje da pacijenti s UBC-om imaju više parodontitisa i manje zuba u usporedbi s ljudima bez UBC-a. Također vidimo da pacijenti s UBC-om i parodontitisom imaju pogoršanu crijevnu bolest s većom aktivnošću od pacijenata s UBC-om koji nemaju problema s oralnim zdravljem”, komentirao je prof. Stavropoulos.

Na temelju rezultata studije, istraživački tim je zaključio da pacijente s UBC-om treba držati pod budnim nadzorom kako bi se spriječio razvoj parodontitisa i/ili usporilo njegovo napredovanje. “Slično važno, može biti da liječenje parodontitisa ima pozitivan utjecaj na upravljanje UBC-om”, naglasio je prof. Stavropoulos.

Studija pod nazivom “Prevalencija parodontitisa u bolesnika s ulceroznim kolitisom i Crohnovom bolešću – PPCC: Studija kontrole slučaja“, objavljena je u časopisu Journal of Clinical Parodontology u prosincu 2022. godine.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna