Održiva stomatologija

Autor: dr. dr. Markus Troeltzsch

Razdoblje između 1983. i 2012. bilo je vjerojatno jedno od najtoplijih razdoblja u posljednjih 1400 godina 1. Porast globalne prosječne temperature dramatično se ubrzao u posljednjih deset godina. Porast razine mora zbog topljenja polarnih kapa, obilja oborina i ekstremnih vremenskih uvjeta raste gotovo linearno s povećanjem emisije CO2 diljem svijeta 1. Ove naizgled daleke promjene izravno utječu na našu svakodnevicu. Katastrofe povezane s vremenskim prilikama kao što su suše, oluje i poplave s ogromnim humanitarnim i gospodarskim učincima događaju se sve češće diljem svijeta 2. Ove promjene – također poznate kao klimatske promjene – u biti su potaknute povećanjem emisije stakleničkih plinova.

Održivost je jedno od glavnih pitanja posljednjih godina. Živjeti, konzumirati i osvještenije se kretati u svakodnevnom životu potrebno je i poželjno da bismo smanjili opterećenje naše prirode. Klimatske promjene sada su stigle u mnoga područja svakodnevnog života, razdoblja suše, šumski požari, ledenjaci i širenje bolesti poput lajmske bolesti ili malarije postali su stvarnost.

Jedan od najvažnijih parametara onečišćenja našeg okoliša su CO2e – CO2 ekvivalenti u koje se pretvaraju različiti zagađivači ovisno o njihovu učinku na naš okoliš.

Medicina i stomatologija također igraju svoju ulogu – više od 5 % globalne emisije uzrokuje ovaj sektor 3. Mi u ordinacijama nismo odgovorni za sva ta opterećenja, više od 50 % opterećenja proizlazi iz popratnih aktivnosti 4. U stomatološkoj praksi, energija i grijanje, otpad, sami zahvati, mobilnost pacijenata i osoblja igraju važnu ulogu 5. To rezultira s nekoliko početnih točaka gdje se ekološki otisak koji ostavlja ordinacija može smanjiti bez promjena u samom radu.

Međutim, fokus uvijek mora biti na sigurnosti liječenja, izvedivosti procesa i uspjehu liječenja. Dakle, smanjenje ekološkog otiska je moguće, ali ne može postojati lijek “NET -ZERO”. Ekološki otisak koji nastaje rezultat je visokokvalitetne skrbi za pacijente. Ovdje se mogu primijeniti offset programi.

Posebno područje su potrošni materijal i proizvodi za jednokratnu upotrebu. Glavni problem u stomatologiji i humanoj medicini je raznolika upotreba proizvoda za jednokratnu upotrebu. S jedne strane, ti su proizvodi prijeko potrebni iz higijenskih razloga, ali su najčešće izrazito problematični s ekološkog stajališta. Malo je istraživanja o količini otpada koji se svakodnevno proizvodi u stomatološkim ordinacijama. Procjene su da bi to moglo biti između približno 500 grama i nekoliko kilograma po pacijentu dnevno, ovisno o zemlji 6. Sve ove brojke potječu iz vremena prije pandemije bolesti COVID-19, koja je uzrokovala golem porast upotrebe proizvoda za jednokratnu upotrebu, posebno u obliku osobne zaštitne opreme. U proizvodnji otpada mora se uzeti u obzir ne samo količina nego i utjecaj CO2 na okoliš tijekom njegova odlaganja (transport i spaljivanje) 7. Kirurgija prirodno predstavlja veliki udio proizvodnje otpada s obzirom na to da se ovdje primjenjuje posebno velik broj proizvoda za jednokratnu upotrebu iz higijenskih razloga 8. Podaci iz SAD-a i Kanade navode prosječnu količinu otpada po kirurškom zahvatu do 17 kg. Problem postaje jasan na primjeru relativno jednostavnog postupka tonzilektomije: ponekad se upotrijebi i do 100 plastičnih instrumenata, dijelova instrumenata, kabela, crijeva itd. 9. Potrošni materijal i njegovo zbrinjavanje emitiraju oko 90 kg CO2 ekvivalenta u jednoj operaciji katarakte 10. Čak i ako su indicirane i nužne u okviru medicinskog napretka, posebno minimalno invazivne i tehnički visoko zahtjevne kirurške intervencije (endoskopske/laparoskopske/Roberterove operacije), proizvode još veće količine otpada 11. Spaljivanje otpada koji nastaje u medicinskim područjima čini oko 1% ukupne emisije CO2 Europske unije 12. S obzirom na demografski razvoj, osjetljiviju dijagnostiku i širu dostupnost, postaje jasno da je medicina u uzlaznoj spirali proizvodnje otpada koju je moguće prekinuti samo inovativnim pristupima. Valjani podaci iz dentalno-kirurških centara trenutačno nisu dostupni. Može se pretpostaviti da vrijednosti u ovom području nisu značajno ispod onih u kirurgiji, oftalmologiji ili medicini uha, grla i nosa.

U tom kontekstu reciklaža je vrlo važna jer, unatoč svim naporima da se promijene procesi rada, pa čak i uz pažljivu upotrebu resursa, na kraju obrade će još uvijek biti puno otpada. Ekološki teret može se dodatno smanjiti vještim odabirom proizvoda i odvajanjem vrsta otpada 6. Odabir proizvoda važan je jer među potrošnim materijalom koji se obično primjenjuje u praksi postoje i proizvodi koji se mogu reciklirati i oni koji se ne mogu reciklirati. Papir i mnogi proizvodi koji sadrže plastiku mogu se staviti u ciklus recikliranja ako se otpad na odgovarajući način odvaja. Preduvjet za to je da nisu kontaminirani materijalom pacijenta 13. U ovom trenutku samo nekoliko dobavljača identificira proizvode čija su proizvodnja, transport ili recikliranje ekološki prihvatljivi 6. Samo će ciljana potražnja krajnjih korisnika u konačnici moći ojačati ovo nastojanje.

U svojoj ordinaciji (Ansbach, Bavarska, Njemačka) 2018. pokušali smo ići putem održivosti i nismo uspjeli na svakodnevnim zaprekama: Koji je proizvod održiv? Kako točno treba dizajnirati procese? Kako izgleda znanstvena strana? Gdje mogu posebno uštedjeti novac? Je li održivost skupa? Ova i mnoga druga pitanja jednostavno se ne mogu riješiti u svakodnevnom životu. Prava održivost previše je složena, opasnost od skliznuća u “greenwashing” je prevelika. I ta je opasnost stvarna – naši pacijenti smatraju da je dobro da ordinacija ima održivu orijentaciju, no ako je riječ samo o laži, mogu se očekivati negativne reakcije.

Nakon faze u kojoj smo ostavili projekt da miruje, ali u kojoj nam je važnost održive orijentacije u medicini više puta razjašnjena u svakodnevnom životu, odlučili smo pristupiti stvari profesionalno – i tako je rođen Greenviu.

Što je Greenviu?

Greenviu je osnovan kao zajednica istomišljenika s ciljem promicanja održivosti u medicini prema međunarodnom standardu. Greenviu osigurava članovima sve potrebne dokumente, testira proizvode i osigurava daljnju obuku za članove, sve do postajanja ekološkog menadžera (od zime 2023.). Postoje različiti modeli članstva, od besplatnog Friend of greenviu do premium članstva koje uključuje sve.

Jezgra Greenviua je algoritam, model izračuna koji izračunava znanstveno mjerljiv ekološki otisak u CO2e medicinske ustanove ili individue. U tu svrhu daju se konkretni prijedlozi za ordinacije i klinike s kojima se može smanjiti ekološki otisak. Takav je model jedinstven, temelji se na dostupnoj znanosti i stalno se razvija. Za članove Greenviua ova je procjena dostupna ovisno o statusu članstva.

Više info na www. greenviu.com

Zajedno možemo hodati putem do održive medicine!

 

 

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna