Slika 1. SWEEPS ® protokol ispiranja kanala tijekom endodontskog liječenja zuba

Nova saznanja iz primjene lasera u endodontskom liječenju zuba

Projekt Hrvatske zaklade za znanost

Posljednje dvije godine na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu provode se znanstveno-istraživačke aktivnosti iz područja primjene lasera u endodontskom liječenju zuba. Riječ je znanstvenom projektu Hrvatske zaklade za znanost “Kliničko i eksperimentalno istraživanje laserski aktiviranog fotoakustičnog strujanja i fotoaktivirane dezinfekcije u endodontskom liječenju“ voditeljice izv. prof. dr. sc. Ivone Bago.

 

Istraživanja primjene lasera u endodontskom liječenju zuba datiraju još iz 70-ih godina prošlog stoljeća, međutim, kreiranje novih fiber optičkih nastavaka i pulsne tehnologije te razumijevanje problema i ograničenja konvencionalnih tehnika čišćenja endodontskog prostora zuba, temelj su današnjih laserskih protokola u endodontskom liječenju. Projekt Hrvatske zaklade za znanost bavi se ispitivanjem najnovije tehnologije Er:YAG laserski aktiviranog ispiranja, SWEEPS® (engl. Shock Wave Enhanced Emission Photoacoustic Streaming, emisija fotoakustičnog strujanja pojačana udarnim valovima), u svim aspektima endodontskog liječenja zuba: uklanjanje vitalnog i nekrotičnog tkiva, antimikrobno djelovanje, revizija, ali i ispitivanjem sigurnost njegove primjene. Tehnika SWEEPS temelji se na emisiji parova ultrakratkih pulsova Er:YAG lasera, koji u kontaktu s irigansom u trepanacijskom otvoru zuba uzrokuju stvaranje snažnog hidrodinamskog učinka (strujanje i kavitacije) (Slika 1., Slika 2.).

Slika 2
Slika 3
Slika 2. Nastavak Er:YAG lasera s endodontskim radijalnim fiber optičkim nastavkom
Slika 3. Oralna prezentacija rezultata istraživanja (Gabrijela Kapetanović Petričević, dr. med. dent.) na Međunarodnom kongresu Stomatološkog fakulteta u Rovinju 2021. godine

Rezultat je duboki prodor irigansa duž korijenskih kanala te mehaničko i kemijsko čišćenje teško dostupnih područja endodontskog prostora. Dosadašnji rezultati projekta ukazuju na superiornost tehnike SWEEPS naspram konvencionalnih protokola ispiranja kanala zuba u uklanjanju organskog tkiva tijekom jednoposjetnog endodontskog liječenja, što bi moglo doprinijeti boljem ishodu terapije. Također, tehniku SWEEPS možemo učinkovito primjenjivati tijekom revizije zuba sa složenom anatomijom jer omogućuje temeljito ispiranje ostataka materijala za punjenje iz endodontskog prostora. Dobiveni rezultati prezentirani su prošle godine na kongresima International Association for Dental Research (IADR General Session i CED-IADR), Međunarodnom kongresu Stomatološkog fakulteta i Godišnjem kongresu Hrvatskog endodontskog društva, i objavljeni u međunarodonim časopisima s visokim faktorom odjeka (Slika 3.).

U sklopu projekta trenutačno se provode tri doktorska rada na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ivone Bago, a u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje, Tekstilno-tehnološkim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva i Medicinskim fakultetom. Gabrijela Kapetanović Petričević, dr. med. dent., doktorandica je zaposlena na projektu, koja u svojem doktorskom radu ispituje učinkovitost tehnike SWEEPS u postupcima revizije i eradikaciji bakterijskih biofilmova tijekom endodontske terapije. Adriana Katunarić, dr. med. dent., ispituje sigurnost primjene tehnike SWEEPS u endodonciji, odnosno njezin utjecaj na kemijska i strukturna svojstva intrakanalnog dentina. Ostvarena je znanstvena suradnja i sa Stomatološkom poliklinikom Zagreb, u kojoj Boris Pažin, dr. med. dent, u sklopu svog doktorskog rada provodi dugogodišnje kliničko randomizirano ispitivanje učinka fotodinamske terapije na postoperativni bol i cijeljenje periapikalnog procesa kod pacijenata s perzistirajućim periapikalnim procesom. Prvi rezultati istraživanja predstavit će se ove godine na Bijenalnom kongresu Europskog endodontskog društva. 

Slika 4
Slika 5
Slika 4. Primjena Er:YAG lasera (LightWalker AT, Fotona, Ljubljana, Slovenija) u endodontskom liječenju
Slika 5. Radni tečaj iz primjene dentalnih lasera u kliničkoj praksi organiziran je na Stomatološkom fakultetu u sklopu Godišnjeg kongresa Hrvatskog endodontskog društva

Početkom 2022. godine, izv. prof. dr. sc. Ivona Bago započela je kliničko randomizirano istraživanje na Zavodu za endodonciju i restaurativnu dentalnu medicinu Stomatološkog fakulteta, koje će ispitati kliničku opravdanost primjene laserskih protokola dezinfekcije tijekom endodontske terapije te postoperativni status pacijenata nakon jednoposjetnog endodontskog liječenja zuba (Slika 4.). Osim doktoranada i istraživača suradnika na projektu, u projektne aktivnosti uključeni su i studenti integriranog studija Stomatološkog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. U tijeku je znanstveno istraživanje za Rektorovu nagradu 2022., a kreirana je i mobilna aplikacija (“Endo-učilica”) za upoznavanje prednosti laserske tehnologije u endodontskom liječenju.Na Zavodu za endodonciju i restaurativnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Zagrebu na raspolaganju su četiri dentalna lasera kupljena iz sredstava projekta: Nd:YAG i Er:YAG laser (Fotona LightWalker AT, Fotona, Slovenija), dva diodna lasera valnih duljina 660 nm i 975 nm (LaserHF, Hager & Werken GmbH & Co. Duisburg, Njemačka). Nabavljena oprema omogućuje provođenje znanstvenih i edukacijskih aktivnosti. Prošle godine održana je radionica “Klinička primjena dentalnih lasera” u organizaciji Hrvatskog endodontskog društva, koju su vodile izv. prof. dr. sc. Ivona Bago i izv. prof. dr. sc. Dragana Gabrić (Slika 5.).

Slika 6
Slika 7
Slika 6. Uklanjanje karijesa Er:YAG laserom (LightWalker AT, Fotona, Ljubljana, Slovenija)
Slika 7. Izbjeljivanje zuba Er:YAG laserom (LightWalker AT, Fotona, Ljubljana, Slovenija)

Polaznici tečaja stekli su teoretska i praktična znanja iz primjene lasera u endodonciji, restaurativnoj dentalnoj medicini i oralnoj kirurgiji. Oprema se, osim u kliničkoj praksi, upotrebljava i na tečajevima trajnog usavršavanja Stomatološkog fakulteta te kolegijima poslijediplomskog doktorskog studija (Slika 6., Slika 7.).

 

Autor: izv. prof. dr. sc. Ivona Bago

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Osim tiskanog izdanja časopisa Dental Tribune od 2021. godine pokrenuto je i digitalno izdanje časopisa DT kao i nova interaktivna web stranica Dental&Esthetic news. Od 2022. godine ponovo smo pokrenuli i časopis Esthetic&Design – minimalno invazivna estetska medicina.

Putem ciljanih marketinških alata pomažemo ostvarivanju boljih prodajnih poslovnih rezultata naših klijenata i partnera. Povezujemo, educiramo i prenosimo najnovije svjetske aktualnosti iz dentalne medicine krajnjim čitateljima – doktorima dentalne medicine.

Mi smo tu zbog vas…..

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna