Nekirurški lifting mezonitima

Autor: Primarius mr. sc. med. dr. Ljubiša M. Grujić

Starenje kože je zbroj pojedinačnih biološki predisponirajućih faktora (genetsko, metaboličko i endokrinološko starenje) s vanjskim čimbenicima i načinom života.

Postavljena na sučeljavanje između unutarnje sredine, koju treba zaštititi i vanjskog okruženja koje djeluje kao agresor, koža, u normalnim uvjetima, stari brže od unutarnjih organa.
Ostarjela koža može se prepoznati po niskoj elastičnosti i opuštenom izgledu s tendencijom da visi zbog gubitka fibroblasta u dermisu. 

Što je to mezolifting?

Ovaj aspekt još je naglašeniji ako se doda pojava linija i bora kao posljedica dehidracije uzrokovane smanjenjem aktivnosti znojnih i lojnih žlijezda.

Kada pričamo o licu, možemo ga usporediti s filigranskim Fabergeovim jajetom, s tim što je puniji dio u gornjem dijelu.

Također, ako spominjemo obilježja mladenačkog lica, to su sigurno glatka, jasna koža, zategnut i čvrsto projektiran srednji dio lica s naznačenim izbočinama jagodica i brade.

Jasna linija vilice, dobro definiran cerviko-mentalni kut i sve to uz opušteni izgled i ravnotežu mišića.

Upravo za postizanje ovakvog, pomlađenog, odmornog i svježeg izgleda lica,pojavio se u pravo vrijeme u estetskoj medicini tretman – nekirurški lifting mezonitima.

Mezolifting se može usporediti s procesom regeneracije tkiva – može se reći da mezoniti imaju učinak zacjeljivanja rana.

PDO stimulira proizvodnju kolagena, elastina i izvanstanični supstanci aktivacijom fibroblasta i miofibroblasta.

PDO također aktivira lokalnu mikrocirkulaciju (angiogenezu), ima učinak učvršćivanja, učinak podizanja,
učinak povećanja, poboljšava kvalitetu kože, a ako je nit umetnuta u mast, postiže se efekt lipolize (kondenzacija masti) do 20%.

Kod mezoliftinga niti uvijek prilagođavamo tipu i zatečenom stanju kože.

Ono što je najvažnije – rezultat je prirodan!

Mezolifting se može raditi kao prevencija starenja kože kod pacijenata u
dobnoj skupini od 25 do 35 godina, kao i za tretman ostarjele kože pacijenata
u dobnoj skupini od 35 do 75 godina.

Što su to mezoniti?

Niti PDO-a (polydioxanon) ubačene su unutar novih specijalnih injekcijskih igala (veoma fleksibilnih, neslomljivih, s naoštrenim vrhom, specijalnom metodom koja ublažava razaranje tkiva).s
Karakteristike niti: jako sintetičko vlakno koje se koristi u kirurgiji već više od 35 godina,100% resorbilno s dugim periodom apsorpcije (šest mjeseci).

Niska reakcija tkiva i nizak rizik od infekcije. Nakon umetanja mezoniti dolazi do minimalne akutne upalne reakcije s naknadnim formiranjem vlaknastog vezivnog tkiva oko niti (neokolagenogeneza).

Koje vrste niti postoje?

Postoji više vrsta mezoniti.
Obične mezoniti namijenjene su pomlađivanju kože i plitkim borama.

Spiralne niti imaju efekt liftinga, kao i cog niti koje su nazubljene i imaju efekt sidra i samim time nit se lakše fiksira, a i jače stimulira kolagen.

Indikacije su sljedeće: za pomlađivanje, za volumen, za podizanje opuštene kože kao i za efekt botoksa i podizanje mišićnog tonusa ako su niti umetnute intramuskularno.

  1. Obične – mono niti
  2. Spiralne niti
  3. Cog niti

Tko je kandidat za Mezolifting?

Ako ne želite kirurški lifting lica, ovo je pravi izbor za Vas. Mezoliftingom ćete nakon jednog tretmana dobiti pravu regeneraciju svoje kože, koja će vašem licu dati mlađi i svježiji izgled.

Prednosti tehnike nikako ne možemo zanemariti iz upravo sljedećih razloga:
nije invazivna, bez rezova i ožiljaka, sigurna, minimalne komplikacije, brza, neposredna s dugoročnim rezultatima. Bitna stavka je veoma kratko vrijeme oporavka.

Ono što je najvažnije – rezultat je potpuno prirodan.

Kakva je procedura?

Nakon konzultacije s Vašim liječnikom, ustanovit će se koje je regije potrebno tretirati, koje vrste mezoniti, kao i broj niti koji je potreban za postizanje željenog učinka.

Je li tretman bolan?

Prije same intervencije na lice se nanosi anestetska krema pod okluzivnom folijom i nakon 20-25 minuta mogu se aplicirati mezoniti. U nekim slučajevima može se aplicirati i lokalna anestezija, npr. Lidokain 1%.

Što se sve može tretirati 3D mezonitima?

Područja na licu:
Vertikalne i horizontalne bore čela
Podizanje obrva
Opušteni vanjski rubovi obrva
Mlohavo i meko tkivo obrva
Bore donjih kapaka i pijetlove kandže
Vrećice donjeg očnog kapka
Opušteni obrazi
Jagodice – malarne regije
Nazo-labijalni nabori
Bore oko usana
Bore brade
Podbradak
Marionetske bore
Kontura lica
Površina ispod donje čeljusti
Bore vrata
Bore dekoltea

Područja na tijelu:
Grudi, trbuh, ruke, noge i stražnjica – pomlađivanje, učvršćivanje i
preoblikovanje.
Strije na prsima, trbuhu, nogama i stražnjici.
Ispravak nepravilnosti nakon liposukcije. Celulit – ruke, trbuh, noge, rebra
Alopecija

Što trebate znati prije i poslije tretmana?

Ne biste smjeli pušiti ni konzumirati alkohol najmanje dva sata prije tretmana i poželjno je da niste uzimali lijekove tipa Aspirin (prevencija stvaranja krvnih podljeva).

Nakon tretmana preporučuju se antibiotici dva – tri dana, možda i 24 sata, a prije tretmana, Arnica (homeopatski proizvodi).

Izbjegavati lijekove poput Aspirina, antitrombotike, antikoagulanse,
protuupalne lijekove (nikako dva tjedna). 

Izbjegavanje izlaganja suncu, solarija, saune, pranja lica toplom vodom.

Ponekad se preporučuje elastični zavoj na jedan tjedan.

Kada se možete vratiti redovnim aktivnostima?

Doslovno, odmah nakon tretmana. Moguća je pojava blagog crvenila koje se povlači nakon sat vremena, a u nekim slučajevima, mogu se pojaviti manje modrice koje se mogu prikriti tekućim puderom.

Koliko je trajan rezultat?

Mezoniti se sporo razgrađuju stvarajući nova kolagenska vlakna. Rezultat zavisi o starosti i tipu kože.
Efekt liftinga vidljiv je nakon dva mjeseca, ovisno o broju umetnutih niti, kao i kolagenozi svojstvene svakom organizmu.
Niti se razgrađuju tijekom nekoliko mjeseci, novo stvoreni kolagen daje dugotrajni efekt koji može trajati do dvije godine.

Nakon koliko se vremena tretman može ponoviti?

Tretman se može ponoviti svakih 12-24 mjeseci za prevenciju starenja kože.

Smijem li kombinirati druge tretmane?

Da, odlična kombinacija s drugim tretmanima, hijaluronskom kiselinom, PRP-om, mezoterapijom i sličnim tretmanima. Ono što je bitno i što trebate znati je da ne smijete raditi nikakvu vrstu tretmana koji impliciraju ekscesivnu toplinu (tipa radiofrekvencije)! 

Kod kombinacija s drugim, odgovarajućim tretmanima, efekt može biti samo bolji. Svi drugi tretmani mogu se raditi dva tjedna nakon mezoniti, a o najboljem izboru odlučit će Vaš liječnik.

Koje su komplikacije / neželjeni efekti?

Minimalna upala, crvenilo – eritem.
Rijetko krvarenje, hematom, privremena denivelacija tkiva, otvrdnuća, infekcija kao posljedica nepoštovanja pravila asepse (uvjeti pod kojima se izvodi tretman).

Nit vidljiva na površini, nit se može vidjeti kroz kožu (ovo zavisi o stručnosti liječnika).

Ponekad se može javiti bol pri žvakanju i na dodir, ali ubrzo prolazi. Osjećaj peckanja možete osjećati i do dva tjedna nakon tretmana. Uopćeno, sve gore navedene situacije odmah su rješive ili prolaze tijekom
nekoliko dana.

PDO niti pojavile su se u pravo vrijeme u estetskoj medicini. Ova metoda povećava naše mogućnosti u pomlađivanju kože zbog svojih preventivnih i ljekovitih sposobnosti. 

PDO niti mogu se koristiti osobito za pacijente koji ne žele imati terapiju botulinum
toksinom, punila i operacije plastične kirurgije. 

Postupak je vrlo brz (oko 30 minuta), s blagim nuspojavama i kratkim periodom rehabilitacije. Vjerojatno trenutačni rezultat nije tako spektakularan kao kod punila (filera), ali je sigurno najbolja metoda za podizanje opuštenih struktura kože.

Postupak može biti kombiniran s drugim tretmanima (primjer PDO niti i PRP) da ubrza dobivanje maksimalnog efekta. Odlični rezultati i visoka učinkovitost koja zadovoljava i liječnika i pacijenta.

Veoma važno!
Koliko god ova metoda djelovala jednostavno, mogu je prakticirati samo liječnici koji su specijalizirani i imaju certifikat u ovoj domeni.

Objavljeno u časopisu Esthetic Design

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna