Način i vrijeme života iščitano iz ljudskih zubi

Sveučilište u Zagrebu, Stomatološki fakultet. Zavod za dentalnu antropologiju

Jeste li znali da naši zubi osim funkcijskih, estetskih i fonetskih razloga mogu poslužiti i kao oruđe i oružje te kao najpostojaniji ljudski organi ostaju sačuvani stoljećima čuvajući trajni zapis načina života naših predaka. Za razliku od kostiju, zubi su u direktnoj interakciji s okolišem tijekom žvakanja i mogu nam omogućiti brojne informacije o prehrani i zdravlju drevnih populacija. Naprimjer, analiza zubi krapinskog neandertalca pokazala je da je parodontna bolest starija od zubnog karijesa jer na zubima neandertalaca nije pronađen niti jedan karijes, ali je dijagnosticirana resorpcija alveolne kosti i koštani defekti. To govori da se neandertalci nisu hranili šećerom i slatkom hranom.

Istraživanje koje se provodi na Zavodu za dentalnu antropologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na zubima starih Ilira s otoka Korčule u sklopu projekta financiranog od Hrvatske zaklade za znanost # IP-2020-02-9423, analizira način života stanovnika gradine Kopila smještene na sjevernom uzvišenju Blatskog polja u vremenu od IV. do I. stoljeća prije Krista – mlađe željezno doba.

Skupina istraživača predvođena prof. dr.  sc. Hrvojem Brkićem sa Stomatološkog fakulteta i dr. sc. Davorkom Radovčić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu na ekshumiranom uzorku zubi iz nekropole Kopila koja se sastoji od desetak vrlo karakterističnih grobnica položenih na sjevernoj uzvisini iznad Blatske poljane, analizirala je 320 zuba trajne denticije. Metrijske i nemetrijske analize zuba pokazuju da su stanovnici koji su živjeli u to vrijeme pripadali lokalnom stanovništvu koje nije migriralo te su se pretežno hranili mesom i biljnom hranom. Nisu jeli ribu, iako su živjeli pored mora jer u to vrijeme mlađeg željeznog doba ljudi još uvijek nisu toliko poznavali ribarstvo. Pokopani su u dobi do 40 godina starosti, a istrošenost zubnih ploha bila je znatno učestala zbog konzumacije žitarica.

Analiza stabilnih izotopa je tehnika koja je primijenjena u rekonstrukciji prehrane Ilira i praćenju geografskog podrijetla te njihove migracije. U našoj studiji analizirali smo izotope ugljika (14C), dušika (15N), stroncija (86Sr) i kisika (18O). Izotopi su izolirani u vanjskim laboratorijima iz koštanog kolagena ili dentina i cakline zuba. Ugljik i dušik korisni su za detektiranje određenih tipova biljaka (C3, C4) ili morske hrane i proteina u prehrani, dok stroncij pokazuje mjesto odrastanja u ranom  djetinjstvu i može se usporediti s mjestom ukapanja da se odredi je li lokalnog podrijetla ili je imigrirao. Izotopi kisika također se ugrađuju u zubnu caklinu tijekom ranog djetinjstva i pokazatelj su podrijetla i mobilnosti. 

Veličina zubi odontometrijski analizirana je te se promatrao spolni dimorfizam, osobito na očnjacima. Ove su nam analize ukazale pripadnost spolu, a analiza oblika zubi promatrana je s pomoću analize Dentoantropološkog sustava Državnog sveučilišta u Arizoni (ASUDAS). Analizirana su morfološka odstupanja u obliku, broju i veličini zuba. Što se tiče učestalosti zubnog karijesa, on je dijagnosticiran s vrlo malom učestalošću.

Dobiveni rezultati doprinos su stvaranja profila starih Ilira kao izolirane populacije na otoku Korčuli, njihova načina života, starosti u trenutku smrti te točnom vremenu u kojem su živjeli. Širenjem Rimskog Carstva prema istoku i rimskim osvajanjem jadranskih otoka nažalost su Iliri istrijebljeni, a njihovi očuvani zubi svjedoče tom povijesnom razdoblju – mlađem željeznom dobu na području današnje južne Dalmacije.

Prof.dr.sc. Hrvoje Brkić
Sveučilište u Zagrebu, Stomatološki fakultet. Zavod za dentalnu antropologiju
Voditelj projekta: Analiza zuba u forenzičnim i arheološkim istraživanjima
Projekt broj: IP-2020-02-9423
Literatura:
Marić M, Radić D, Radovčić D, Vodanović M, Dumančić J, Brkić H.
Bioarchaeological analysis of late iron age human teeth from the site Kopila on the Island of Korcula. 7th International Congress of the School of Dental Medicine University of Zagreb: abstracts, Acta stomatologica Croatica 2021;55(2):223.
Maric M, Radic D, Dumancic J, Vodanovic M, Birimisa M, Radovcic D, Brkic H.
Teeth macroabrasion for determination of dental age and diet in the Illyrian population from the Kopila necropolis on the Island of Korčula, Croatia.
HOMO – J. Comp. Hum. Biol. 2022; 73(1): 49–60 DOI: 10.1127/homo/2022/1645
 Marić M, Radić D, Vodanović V, Dumančić J, Radović D, Brkić H. Dental age estimation by macroabrasion of teeth at the late iron age archaeological sample from the Kopila site on the island Korčula. 8th International Congress of the School of Dental Medicine University of Zagreb. Acta stomatologica Croatica 2022;56(2):183-212.
 
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna