Možemo očekivati odlučujući napredak u regeneraciji mekog tkiva u nadolazećim godinama

Dugo se smatralo da meko tkivo jednostavno prati kost i to je donekle točno, ali postoji i veliki potencijal u samostalnoj optimizaciji mekog tkiva. (Slika: Dental Pro Content/Shutterstock)

Zahvaljujući značajnom porastu upotrebe implantata u dentalnoj medicini, metode regeneracije oralnog tkiva snažno su evoluirale posljednjih desetljeća. U budućnosti će ovo područje postati još važnije promjenom paradigme u implantoprotetici: ono što je izvorno bila funkcijski orijentirana intervencija postala je terapija s visokim estetskim standardima i minimalnom invazivnošću kao preduvjetom. U današnje vrijeme učinkovite metode regeneracije oralnog tkiva omogućuju pravilnu ugradnju implantata s protetskog stajališta, čak i u suboptimalnim uvjetima raspoložive kosti i unatoč nedostatku gingive.

Regeneracija kosti desetljećima je bila u središtu istraživanja i danas se izvodi na odgovarajuće visokoj razini. Dugo se smatralo da meko tkivo jednostavno prati kost. To je do određene mjere točno, ali također shvaćamo da postoji veliki potencijal u samostalnom optimiziranju mekog tkiva. Možemo očekivati odlučujući napredak metoda regeneracije mekog tkiva u nadolazećim godinama. Istraživanje za dobivanje specifičnih dokaza je u tijeku i pružit će kliničarima vrijedne smjernice u budućnosti.

Integracija regeneracije oralnog tkiva u holistički pristup ima veliki potencijal u budućnosti. U ovom kontekstu, holistički znači prihvaćanje da usna šupljina nije odvojena od ostatka tijela, što ne treba brkati s ponekad dvojbenim tretmanima kojima nedostaju znanstveni dokazi. Međutim, čini se očiglednim da tijelo oslabljeno različitim čimbenicima pokazuje drugačiji obrazac ozdravljenja od onog kod savršeno zdravog pacijenta. Ako to uzmemo u obzir u regeneraciji oralnog tkiva, prema jasnim dijagnostičkim kriterijima može se poboljšati rezultat ovakvih zahvata i smanjiti komplikacije.

Drugi je trend povećana upotreba sofisticiranih tehnika regeneracije tkiva u očuvanju zubi. Tu na scenu stupa Zaklada za osteologiju. Organizacija je pravi stručnjak za regeneraciju oralnog tkiva, pokrivanjem svih relevantnih indikacija, uključujući liječenje tvrdih i mekih tkiva, razmatranje bioloških aspekata regeneracije i interdisciplinarne regenerativne pristupe. U ovoj ulozi specijalizirane organizacije nastojimo pratiti te trendove, bilo da se radi o postupcima usmjerenim na implantate ili postupcima očuvanja zubi.

Nacionalni osteološki simpoziji vrlo su važni u programu kontinuirane edukacije Zaklade za osteologiju. Godine 2023. Zaklada za osteologiju slavi svoju 20. obljetnicu s apsolutnim vrhuncem godine: Međunarodnim osteološkim simpozijem koji će se održati od 27. do 29. travnja u Barceloni u Španjolskoj. Simpozij će pružiti relevantna teorijska i praktična znanja svim zainteresiranima, uključujući studente, liječnike opće prakse i iskusne specijaliste. Ovaj događaj jedinstvena je prilika za udubljivanje u uzbudljiv svijet regeneracije. Najpriznatiji svjetski stručnjaci podijelit će svoja znanja mnoštvom predavanja i praktičnih radionica. Okrugli stolovi, prikazi slučajeva i izložba postera omogućit će vrlo raznolik program.

Više informacija o programu, radionicama, natjecanju u slučajevima i izložbama plakata kao i registracija dostupni su na stranici: osteology-barcelona.org.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna