Minimalna invazivnost – maksimalna učinkovitost

Ovaj članak opisuje slučaj teškog oštećenja zubi zbog čega je planirana složena oralna rehabilitacija. Dio rehabilitacije završen je prije više od desetljeća, a ostatak tek nedavno. Iako je između terapija prošlo samo deset godina (gornji luk 2005. i donji luk 2015.), došlo je do značajne promjene paradigme u pogledu planiranja liječenja i u odnosu na količinu brušenja zuba.

Prikaz slučaja
Pacijentica u dobi od 25 godina prvi je put došla prije 12 godina kako bi poboljšala izgled svog osmijeha (slike 1. do 3.). Njezini gornji i donji prednji zubi bili su izrazito oštećeni zbog kroničnih poremećaja u prehrani koje je preboljela. Godine 2005. planirana je složena oralna rehabilitacija kod pacijentice, počevši od gornjeg luka. Na gornjim stražnjim zubima planirani su i izrađeni potpuno keramički onleji, dok su na gornjim prednjim zubima izrađene potpuno keramičke krunice (slike 4. do 6.). Prije desetak godina ovo je bio standardni postupak u takvom slučaju strukturnog oštećenja.
Pacijentica koja je nakon toga bila zadovoljna izgledom gornjih zubi i svojim novim osmijehom nije se pojavila na završetku složene rehabilitacije sve do 2015. Tijekom posljednjih deset godina na nekim potpuno keramičkim krunicama došlo je do sitnih lomova obložne keramike (slike 7. do 9.), što je posljedica nedovršene sanacije. Nakon cijelog desetljeća napretka u planiranju liječenja i tehnologijama u dentalnoj medicini pacijentici smo mogli predložiti novu opciju koja je bila minimalno invazivna i bez brušenja zuba u opsegu kao deset godina prije.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Plan terapije

Upotrijebljen je Koisov deprogramer kako bi se registrirala centrična relacija i artikulirali modeli u tom položaju. Provedeno je dijagnostičko navoštavanje donjeg luka te je blago povišena vertikalna dimenzija okluzije (VDO) na temelju estetske analize. Očigledna korist povećanja VDO-a bila je i činjenica da bi se tada stvorilo dovoljno prostora za restaurativni materijal bez dodatnog brušenja zubi. Kako bi se potvrdila valjanost isplanirane terapije, izrađen je mock up te je provedena fonetska analiza. Na stražnjim zubima planirani su litij-disilikatni onleji, dok su za prednje zube predviđene direktne kompozitne restauracije.

Restaurativna faza: stražnji zubi

Na donjim stražnjim zubima provedena je minimalno invazivna preparacija, uglavnom samo kako bi se stvorili jasni, vidljivi prijelazi za laboratorijske postupke. Čitava površina preparacije pažljivo je polirana, s iznimkom rubova koji su trebali ostati oštri i očiti za dentalnog tehničara. Kako bi se osigurao dovoljan okluzijski volumen restaurativnog prostora, od smole je izrađen jig na artikuliranim studijskim modelima s povećanim VDO-om i prenesen u usta radi kontrole (slika 10.). Uzeti su otisci i u laboratoriju su izrađeni onleji od litijeva disilikata (IPS e.max, Ivoclar Vivadent) (slika 11.). Tijekom sljedećeg posjeta onleji su isprobani kako bi se provjerila rubna prilagodba i adhezijski cementiralo pod koferdamom (slike 12. do 20.).

Restaurativna faza: prednji zubi

Zubi su očišćeni plavučcem, a incizilom dijelovi su abradirani česticama aluminijeva oksida veličine 50 µm. Na incizalnom vestibularnom rubu preparirana je zaobljena stepenica širine 1 mm s pomoću okruglog dijamantnog svrdla (001-006-2, Olident; slike 21 i 22). Donji prednji zubi bili su zbijeni; prema tome, kliničaru je bilo lakše restaurirati zube bez izolacije koferdamom.
Caklina i dentin jetkani su 38-postotnom ortofosfornom kiselinom 20 sekundi, zatim je na dentin i caklinu pažljivo nanesen adheziv OliBOND (adheziv pete generacije, Olident), ispran vodom, osušenom i polimeriziran svjetlošću u trajanju od 20 sekundi.

Restaurativna faza na prednjim zubima sastojala se od stvaranja vanjskog okvira u koji je apliciran unutarnji sloj kompozita, nakon čega je slijedio završni vanjski sloj. Postupak ne mora biti previše složen da bi se postigao predvidljiv rezultat; potrebni slojevi mogu se dobiti sa samo dvije tube kompozitnog materijala (slika 23.).

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Na temelju dijagnostičkog navoštavanja (slika 24.), izrađen je silikonski ključ i izrezan u frontalnoj ravnini. Lingvalni dio ključa služio je kao kalup te je tankim slojem nano-punjenog kompozita (OliREVO, boja A3, Olident) izgrađena stražnja stijenka restauracije.

U sljedećoj fazi aproksimalne stijenke izgrađene su od istog kompozitnog materijala i s pomoću matrice BlueView VariStrip (Garrison) koja osigurava anatomski oblik mezijalno i distalno (slike 25.a i 26.).

Kad su pripremljeni svi okviri, apliciran je unutarnji, neprozirniji sloj (OliREVO, boja OA2), a mameloni su oblikovani prije polimerizacije kako bi se stvorila prirodna unutarnja karakterizacija (slike 25.b, 27. i 28.).

Unutarnji je sloj polimeriziran i na kraju je apliciran vanjski sloj kompozita (Ol iREVO, boja OA2) u debljini od otprilike 0,5 mm (slike 25.c i 29.). Taj se sloj pažljivo modelirao četkicom i na kraju polimerizirao produljeno (40 sekundi za svaku površinu). Nakon manje korekcije okluzije, slijedila je završna karakterizacija.

Najprije je postignuta primarna anatomija konturiranjem prijelaznih kutova i incizalnog ruba. Sljedeći korak bio je reprodukcija sekundarne anatomije: podjela režnjeva.
Oni su ucrtani olovkom (slika 30.) i oblikovani dijamantnim svrdlom (831-204-012, Komet Dental/Brasseler; slika 23.). Zatim je gumenim polirerom zaglađena gruba površina koja je ostala nakon svrdla.

Upotrebljen je i gumeni polirer kako bi se restauraciji dao početni sjaj. Restauracija je ispolirana pastom s dijamantnim česticama nanesenom četkicom od prirodne kozje dlake pri 1000 do 10000 o/min.

Zadovoljavajući klinički rezultat restaurativne terapije u donjem luku prikazan je na slikama 31. do 33. Na kontrolnom pregledu nakon 24 mjeseca klinička situacija s onlejima od litijeva disilikata i prednjim kompozitnim restauracijama bila je i dalje izvrsna (slika 34.).

Zaključak

Povećanjem VDO-a moguće je dobiti dodatni prostor za restauraciju i tako brušenje zuba svesti na minimum te maksimizirati adheziju zahvaljujući sačuvanoj caklini. Ispravno planiranje terapije i uporaba dijagnostičkog navoštavanja i silikonskog ključa omogućuju predvidljive rezultate konačnog oblika i boje kompozitnih restauracija.

Autor: Dr. Maciej Żarow, Poljska
maciej.zarow@dentist.com.pl

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna