Maska ili vizir?

Nošenje maske u vrijeme pandemije COVID-19 za neke je ljude stresno. Plastični prozirni viziri u različitim izvedbama smatraju se mogućom alternativom. Oni su bolji od ničega, ali nisu toliko učinkoviti i stoga nisu adekvatno rješenje, navodi Austrijsko društvo za higijenu u izjavi.

“U posljednje vrijeme upotreba prozirnih vizira umjesto maske za usta i nos sve češće je problem. Vizir tvori mehaničku barijeru za veće kapljice koje se, kada udare o štit, izravno zaustavljaju. Međutim, male čestice gotovo se neometano ispuštaju u okoliš jer vizir samo preusmjerava udahnuti i izdahnuti zrak”, naveli su stručnjaci Austrijskog društva za higijenu, mikrobiologiju i preventivnu medicinu (ÖGHMP; www.oeghmp.at/). Suprotno tomu, maske za usta i nos s pomoću učinka filtracije također zadržavaju dio čestica koje se nalaze u udahnutom ili izdahnutom zraku. Maske su se na početku pandemije COVID-19 osporavale. Međutim, danas su stručnjaci složni da su sredstvo za zaštitu, pogotovo ako distanciranje nije moguće.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Iako ne predstavljaju zaštitu od aerosola u dahu, doktori dentalne medicine već dugo upotrebljavaju vizire. Ali to je posebna situacija. Austrijski stručnjaci naglasili su da ipak postoji zaštitini potencijal: viziri mogu zadržati veće kapljice koje putuju prema ustima, nosu i očima onoga tko ih nosi i ntako zaštititi konjunktivu. Istovremeno se s unutarnje strane vizira zadržavaju kapljice koje oslobađa nositelj. Izrazi lica ostaju prepoznatljivi, vizire je relativno lako očistiti i dezinficirati.

Međutim, viziri ne mogu zaštititi nositelja od aerosola iz izdahnutog zraka drugih ljudi niti druge ljude od aerosole daha korisnika. Minimalni zahtjevi: vizir mora sezati ispod brade do ušiju, a čeoni dio trebao bi biti kontinuiran i zategnut.

Procjena austrijskih stručnjaka: “S obzirom na aktualne znanstvene dokaze, vizire ne možemo smatrati ekvivalentnom alternativom maskama za zaštitu usta i nosa. Viziri mogu biti alternativa osobama koje iz medicinskih razloga ne mogu nositi maske. Njima se postiže određena samozaštita i u isto vrijeme imaju razuman, iako malen doprinos mjerama suzbijanja pandemije SARS-CoV-2.”

Vrlo sličan stav ima i Američki centar za kontrolu bolesti (CDC/Atlanta). “Nije poznato imaju li viziri bilo kakvu korist kao sredstvo za zaštitu drugih od čestica u udahnutom zraku. CDC ne preporučuje upotrebu vizira u uobičajenim svakodnevnim aktivnostima ili kao zamjenu za maske.” Kada se upotrebljavaju, treba ih često čistiti i dezinficirati. Za djecu i novorođenčad nikako se ne preporučuju.

 

Izvor: Dental Media Tribune

Slika:Medical photo created by benzoix – www.freepik.com

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna