Nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je da infracrveno snimanje kratkim valnim duljinama ima obećavajuću kliničku primjenjivost za praćenje aktivnosti sekundarnih karijesnih lezija. (Slika: Pavel Ignatov/Shutterstock)

Kratkovalne infracrvene zrake pokazuju potencijal za otkrivanje sekundarnih karijesnih lezija

SAN FRANCISCO, SAD: Točna procjena aktivnosti, dubine i težine karijesne lezije važna je za kliničare kako bi odlučili je li potrebna intervencija. U nedavno objavljenom istraživanju, istraživačka skupina s Kalifornijskog sveučilišta San Francisco (UCSF) analizirala je mogu li se kratkovalni infracrveni (SWIR) i termički slikovni prikaz upotrijebiti za točno dijagnosticiranje aktivnosti sekundarnih karijesnih lezija. Dok su prijašnja istraživanja u kojima su se primjenjivale ove tehnike pokazala obećavajuće rezultate za procjenu aktivnosti lezija, ovo je bilo prvo istraživanje koje je upotrijebilo termički slikovni prikaz za sekundarne karijesne lezije.

Posljednjih godina česta upotreba dentalnih restaurativnih materijala u boji zuba i rendgenski neprozirnih materijala za nadomještanje karijesom oštećenog zubnog tkiva nakon preparacije kaviteta dovela je do značajnog porasta incidencije sekundarnih karijesnih lezija. Loša veza materijala sa strukturom zuba omogućuje prodiranje tekućina i bakterijskih kiselina, što rezultira demineralizacijom strukture zuba ispod restauracije i stvaranjem sekundarnog karijesa.

“Kliničari sada provode više vremena zamjenjujući loše restauracije nego postavljajući nove zbog neadekvatne veze restaurativnih materijala sa zubnim tkivom”, komentirao je autor istraživanja dr. Nai-Yuan N. Chang s Odjela za preventivnu i restaurativnu stomatologiju pri UCSF-u u priopćenju za javnost .

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna