Korekcija poslovnog modela

Iskusni vlasnik ima cijeli niz alata i poluga u svom poduzetničkom arsenalu, s kojima može povećati svoj profit. (Slika: Getty Images, autor: Hakinmhan)

Korekcija poslovnog modela

U situacijama kad nam je dobit premalena, a priljev gotovine presušuje, najveća greška koju možemo napraviti je da pokušamo na silu prebaciti svoju prodaju na “steroide”, radeći iste stvari kao i do sada, ali ovaj put glasnije.

Kultura “dopamina” (hormona sreće) na koju nas je navikla tehnologija i korištenje pametnih telefona, stvaranjem kontinuirane i nekontrolirane potrebe za “mikro” uzbuđenjima, i ovdje ima veliku ulogu – uzbudljivo je “napumpavati” svoje marketinške i prodajne aktivnosti.

No iskusni vlasnik ima cijeli niz alata i poluga u svom poduzetničkom arsenalu, s kojima može povećati svoj profit i priljev gotovine.

U pojedinim situacijama, nije dovoljno na novi način raspodijeliti resurse ili povećati učinkovitost, ponekad je potrebno promijeniti postojeći poslovni model.

Pandemija COVID-19 natjerao je veliki broj tvrtki da moraju u kratkom roku promijeniti svoj dosadašnji poslovni model, inače ugrožavaju održivost svog cjelokupnog poslovanja.

Kad je u pitanju rast i profitabilnost poslovanja, rijetko posežemo za značajnim promjenama poslovnog modela, ali ponekad je upravo u tome uzrok problema.

Postoji pet ključnih pitanja koja traže odgovor kada je poslovni model u pitanju:

1) Koliko resursa (vrijeme-napor-novac) moramo uložiti?

2) Tijekom kojeg vremenskog razdoblja?

3) Koliko prihoda želimo generirati?

4) Je li je prihod dovoljan da opravda troškove ulaganja i održavanja investicije, uz dovoljnu profitabilnost?

5) Možemo li ostvariti povrat investicije u planiranom vremenu?

U nastojanju da budemo još uspješniji, većina nas vidi rješenje u rastu prihoda.

Na tom putu povremeno prolazimo kroz razdoblja smanjenog profita i gotovine, kao rezultat naših “pojačanih” aktivnosti.

Pokazatelji da smo prerasli postojeći poslovni model su obično vidljivi kad nam poslovanje počne “škripati” i na vidjelo počnu izlaziti neučinkovitosti u poslovanju, odnosno kad se na radnom mjestu počne pojavljivati više “drame” nego što je uobičajeno, uslijed pada profitabilnosti.

Tada moramo mijenjati poslovni model, a ne marketinšku strategiju ili naručiti izradu novog vizualnog identiteta tvrtke ili novih web stranica.


Autor: Siniša Drobnjak, dipl. ing.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna