Je li pomlađivanje botoxom dovoljno?

Autor: Mladen Dudukovic, M.D., Ph.D.

Tretmani botoksom, globalno, sigurno su najčešći pojedinačni tretmani u neinvazivnom pomlađivanju lica. Botoks, odnosno u Republici Hrvatskoj Vistabel, registriran je kao estetsko pomagalo za korekciju bora između obrva i finih linija smijalica oko očiju.

Osim navedenih indikacija, botoks se, izvan područja registracije, najčešće koristi i za brisanje horizontalnih linija čela. Klijenti i velika većina liječnika te tri zone lica smatraju kompletnim botoks tretmanom kojim uglavnom pomlađujemo gornju trećinu lica.

Cijena takvog tretmana, ovisno o poliklinici, je 2000 do 3000 kn i ako uzmemo u obzir da je tretman potrebno ponoviti dva do tri puta tijekom godine, pomlađivanje gornje trećine lica pacijenta koštat će 5000 do 8000 kn godišnje.

Osim tzv. kompletnog tretmana bora i linija gornje trećine lica, botoksom se naravno može puno više.
Iskusniji liječnici botoksom podižu obrve i prema potrebi mijenjaju njihov oblik u estetski poželjniji i izazovniji.Neki idu korak dalje i botoksom sprečavaju širenje nosa kod forsirane mimike, reguliraju “gummy smile” ili podižu kuteve usana.

Najzahtjevniji je tzv. holistički pristup botoksom kojim se tretira cijelo lice zajedno s vratom, a kojim se mijenjaju konture lica, koje poprima ovalniji izgled, a koži vrata vraća zategnutost i svježiji izgled. Botoks je ponekad i dodatak mezoterapiji koja se tada naziva mezobotoks i koja pomaže pri smanjenju pora kože. Botoksom se također regulira znojenje i ponekad liječe migrene.

Znači botoks je puno više od lijeka koji umanjuje bore. Ali prestaje li s botoksom priča o pomlađivanju…Je li sve to dovoljno i jeste li se time dovoljno pomladili?

Naravno, to prvenstveno ovisi o dobi pacijenta i potrebama njegova lica. Za one skromnijeg budžeta namijenjenog pomlađivanju ili za one mlađe, s manjim potrebama za intervencijama, botoks smatram dovoljnim i najboljim rješenjem.

Botoks naime djeluje kemijski, zauzimanjem određenih receptora kojima postižemo relaksaciju tretiranih mišića. S relativno malim brojem jedinica u rukama iskusnog liječnika postižemo velike privremene promjene i odlične rezultate.

Za taj, realno mali, godišnji budžet pomlađujemo gornju trećinu lica i područje oko očiju koji su zajedno glavni dijelovi lica primijećeni u svakodnevnoj komunikaciji i okolina nas zbog toga doživljava odmornijima i svježijima.

Na pitanje je li botoks dovoljan u pomlađivanju lica, odgovor je da je on jako dobar početak, negdje sredina su dermalni fileri i niti za lifting o kojima ćemo malo više drugom prilikom, a kraj se, radi gotovo svakodnevnog napretka estetske industrije i pojave novih proizvoda i metoda, i ne nazire.
Na liječnicima je da se svakodnevno educiraju kako bi za izabrali ono najbolje za svog pacijenta.

Izvor: Esthetic Design

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna