Izvan okvira karte boja za zube: estetska snaga prirodne opalescencije

Boju zuba određuju putovi svjetlosti kroz slojeve cakline i dentina. Boja je zapravo svjetlost, bilo izravno viđena iz izvora svjetlosti ili reflektirana od predmeta. Dok se u prošlosti boja restauracija određivala najčešće pomoću konvencionalne monokromatske karte boja, danas je opće prihvaćeno da je stvarna boja zuba daleko složenija od toga. Ostala optička svojstva zuba imaju velik utjecaj te ih treba pažljivo razmotriti kada su potrebne visokoestetske restauracije. Svrha ovog članka je detaljnije proučiti reprodukciju jednog od najznačajnijih optičkih svojstava ljudske cakline: opalescencije.

Kada svjetlost prolazi kroz prirodnu caklinu, nastaje zanimljiva igra boja. Svjetlost koja se reflektira daje plavičasti sjaj zubu, dok svjetlost koja se propušta daje narančastu boju. Ovaj optički fenomen poznat je kao opalescencija (slika 1). Opalescencija cakline posvjetljuje zub bez smanjenja translucencije i pruža dubinu i živost boje. Efekt opalescencije je najviše vidljiv u incizalnoj trećini zuba, jer u njoj dentin u podlozi ne utječe na boju.

U nastavku su prikazana dva slučaja korištenja keramičkog bloka Initial LiSi (GC). Initial LiSi Block je potpuno kristalizirani CAD/CAM blok litij-disilikatne keramike, što znači da mu za postizanje čvrstoće nije potrebno pečenje keramike. Završno se može obraditi poliranjem ili glaziranjem. Uz izvrsna mehanička svojstva, optička svojstva su mu također vrhunska, osobito opalescencija. Dok većina restaurativnih materijala jedva ima pseudo-opalescentni efekt, Initial LiSi Block je istinski opalescentan te mu je to velika prednost kod usklađivanja boja, kao što će biti vidljivo u prikazanim slučajevima.

Sl. 1: Objašnjenje opalescencije. a) Incizalna trećina zuba ima plavičasti sjaj od reflektirane svjetlosti;  b) Svjetlo propušteno kroz taj isti incizalni dio daje mu narančasto-žutu boju. c) Prava opalescencija u odnosu na imitaciju bojama. Na crnoj pozadini vidi se površinska refleksija svjetla, dok se propuštena svjetlost apsorbira; na bijeloj pozadini, svjetlost se prenosi kroz disk prije nego što se reflektira od površine ispod.

SLUČAJ 1: Polirane monolitne ljuskice iz Initial LiSi bloka

Pacijentica je prethodno bila podvrgnuta tretmanu palatinalnim ljuskicama zbog perzistirajućeg otvorenog zagriza nakon ortodontske terapije. Nakon postavljanja ljuskica izrađenih iz hibridne keramike (CERASMART270, GC), vratilo joj se prednje vođenje te joj je nestala bol koju je imala u temporomandibularnom zglobu (Slika 2).

Sl. 2: Prednji gornji zubi prije terapije ljuskicama iz litij-dislikatne keramike. Pacijentica je prethodno bila u tretmanu palatinalnim ljuskicama iz hibridne keramike (CERASMART270), radi ispravljanja otvorenog zagriza koji se vratio nakon prethodne ortodontske terapije.

Vestibularne ljuskice za bolji estetski izgled izrađene su iz Initial LiSi bloka boje A1 HT (Slika 3). Nisu korištene nikakve boje niti glazure; ljuskice su jednostavno ispolirane do visokog sjaja (Slika 4), što je bilo moguće zahvaljujući činjenici da se blokovi litij- disilikatne keramike već nabavljaju u potpuno kristaliziranom stanju.

Sl. 3 i 3a: Ljuskice iz Initial Lisi bloka (boja A1 HT). Promatrana nijansa ovisi o upadnom svjetlu – mijenja se od plavkaste do narančasto-žute nijanse i prikazuje pravu opalescenciju materijala. Obratite pozornost da je incizalni rub prilično debeo zbog palatinalnih ljuskica. Sl. 4 i 4a: Polirane ljuskice iz litij-disilikatne keramike (Initial LiSi Block, boja A1 HT) na modelu, s lijepim sjajem i teksturom površine.

Ovoj prilično mladoj pacijentici ostavljena je donekle izražena morfologija, koja je poliranjem vrlo lijepo došla do izražaja. Čak i bez karakterizacije, restauracije su se vrlo dobro integrirale; to se uglavnom može zahvaliti lijepoj opalescenciji keramičkog bloka (Slike 5-7).

Sl. 5 i 5a: Gornji prednji zubi (očnjak do očnjaka) iz poliranog Initial LiSi bloka (boja A1 HT). Sl. 6: Postignuta izvrsna usklađenost boje s donjim prirodnim zubima, uz isti efekt opalescencije, što je najvidljivije u području prijelaza cakline od deblje do tanje. Uvećani prikaz: na zubu 11 i 41 dikroizam je označen plavo i narančasto. Sl. 7: Prosijavanje svjetla kroz restauraciju prikazuje izvrsnu propusnost svjetla Initial LiSi bloka i njegovu prirodnu opalescenciju u incizalnom i aproksimalnom području.

Litij- disilikatna keramika je manje fluorescentna od prirodnih zubi; to se međutim može kompenzirati visoko fluorescentnim cementom za cementiranje. Fluorescencija cementa dobro se širi kroz prilično tanke ljuskice visoke translucencije. Na kontrolnom pregledu nakon godinu dana nisu uočene nikakve promjene, budući da je stabilnost restauracije vrlo visoka.

SLUČAJ 2: Ljuskice iz Initial LiSi bloka mikroslojevane ONE SQIN keramikom

U ovom su slučaju pacijentu (Slika 8) izrađene ljuskice od zuba 13 do 23. Kako bi se sjekutićima dodalo nešto više detalja, restauracije su u ovom slučaju mikroslojevane Initial IQ ONE SQIN keramikom. Očnjaci su, kao i u prethodnom slučaju, ostavljeni bez karakterizacije i završno su obrađeni samo ručnim poliranjem.

Vestibularni dio morfologije blago je reduciran u CAD/CAM softveru prije glodanja ljuskica iz Initial LiSi bloka (boja A2 HT) (Slika 9).

Sl. 8: Izgled prije tretmana. Sl. 9a i 9b: Ljuskice iz Initial LiSi bloka. Bukalna strana 4 sjekutića je blago reducirana; aproksimalni kontakti, palatalni i incizalni rub ostavljeni su monolitni, dok su očnjaci ostavljeni potpuno monolitni. Opalescencija je prisutna u cjelokupnim restauracijama, no uglavnom je vidljiva u tanjem, incizalnom dijelu.

Dodirne točke, palatinalna strana i incizalni rub ostavljeni su monolitni, bez ikakve redukcije, i ručno polirani. Incizalna zaštita ljuskica ključna je za veću trajnost restauracije, uz izbjegavanje mehaničkih problema poput trganja, što se često događa kod ljuskica iz obične glinične keramike. Iz estetskih razloga se incizalna zaštita obično nalazi u incizalnoj trećini. Međutim, kod Initial LiSi keramike nije potreban takav kompromis, budući da čisti blok bez karakterizacije također ima prirodnu opalescenciju. Jedan aspekt opalescencije koji je važno svojstvo za estetiku je to što može poboljšati boju zuba bez promjene translucencije. Kako bi se to najbolje iskoristilo, boje treba koristiti vrlo ograničeno. Kada se koriste u većoj količini, boje će pokvariti translucenciju i restauracija će izgubiti živost boje. Drugo važno načelo je da opalescencija nije ograničena na incizalnu trećinu zuba, već je prisutna u cijeloj restauraciji.

Initial IQ Lustre paste ONE koriste se za internu karakterizaciju i služe za pečenje za spajanje za SQIN keramiku. Korištene su samo L-NLF (Neutral Fluo) i L-OP (Opal) paste, uz ograničenu upotrebu Initial Spectrum boja na linijama rasta cakline, kako bi se simulirao sklerotičniji dentin u incizalnoj trećini. Tako se u konačnici može dobiti prirodniji i realniji rezultat (Slika 10)

Sl.10 : Nakon unutarnje karakterizacije Initial Lustre Pastes ONE pastama i Spectrum Stains bojama. U međuvremenu, to služi i kao pečenje za spajanje za SQIN keramiku.

Nakon pečenja s Lustre pastama nanesena je SQIN keramika: za dentinski dio korištena je Dentin Body-A boja na vrhovima linija rasta cakline, a na cijelu je restauraciju nanesen tanki sloj dentinske boje BL-D (bleach dentin) kako bi se povećala cjelokupna luminoznost zuba.

Za caklinski dio korištena je Enamel E-57 boja, pomiješana s Translucent TO (Opal Booster); u incizalnom dijelu korištena je samo Translucent TO boja (Slika 11).

Sl. 11 (a-c): Nakon nanošenja SQIN keramike i ručne dorade. a) Izgled sprijeda pokazuje izvanredan sjaj; b) efekt opalescencije pokazuje vidljivu aureolu; c) Vrlo glatka površina, iako bez poroznosti, zadržava vrlo detaljnu teksturu.

Nakon završnog pečenja, restauracije su ručno polirane do visokog sjaja te je izrađena tekstura prikladna za mlađe osobe sa zahtjevom bolje estetike. Dobivena površina bila je iznimno fina bez mikroporoznosti zbog izvrsnih svojstava ultrafinih staklenih čestica Initial ONE SQIN keramike.

Sl. 12 (a-c): Završni osmijeh izgleda potpuno prirodno, s istim optičkim svojstvima kao i prirodni zubi.

Završni rezultat je bio izvrstan, sa savršenim prijelazom od mikroslojevanih sjekutića, preko monolitnih očnjaka do prirodnih zubi. Potrebno je još jednom naglasiti da se ova uspješna integracija može velikim dijelom pripisati urođenoj prirodnoj opalescenciji restaurativnih materijala korištenih u ovom slučaju. Kombinirana snaga Initial LiSi bloka i Initial IQ ONE SQIN nedvojbeno podiže estetiku na višu razinu, bez potrebe korištenja složene i vrlo zahtjevne polikromatske tehnike slojevanja. Katkad finoća i suptilnost čine razliku, kao i kombinacija glatkoće i teksture. Završni rezultat je bio vrlo upečatljiv te je omogućio pacijentu samopouzdani osmijeh.

Autori: Javier Tapia Guadix, dr.med.dent. i Prof. dr. Annelies Van Ende, dr.med.dent
Cijeli članak objavljen u časopisu Dental Tribune 3-2023.
Prvi put objavljeno u GC get connected www.gceurope.com/news/newsletter
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna