Istraživanje je pokazalo korelacije u kojima psihofiziološki stres utječe na oralno zdravlje. (Slika: tadamichi – stock.adobe.com)

Istraživanje potvrđuje povezanost između oralnog zdravlja i psihe

ULM – Može li se oralno zdravlje povezati s rizikom od mentalnih poremećaja? Profesorica psihologije Cornelia Herbert sa Sveučilišta u Ulmu ispitivala je upravo ovo pitanje u svom istraživanju.

Prvi rezultati: postoje korelacije u kojima bi psihofiziološki stres također mogao igrati ulogu. Rezultati su objavljeni u časopisu Current Psychology.

Zanima ju polje istraživanja koje je još nedovoljno istraženo jer je profesorica Cornelia Herbert, pročelnica Odsjeka za primijenjenu psihologiju emocija i motivacije, posvećena povezanosti između oralnog zdravlja, stresa i rizika od mentalnih poremećaja u mladih odraslih. Ovi poremećaji uključuju, na primjer, poremećaje prehrane ili depresiju. Psihologinja je sada prvi put ispitala njihovu interakciju u online pilot-istraživanju. “Do sada je fokus na oralno zdravlje prvenstveno bio na starijim pacijentima. U ovoj populacijskoj skupini već je jako dobro istražena povezanost bolesti zubi i desni s mentalnim i fizičkim ograničenjima, poput demencije ili kardiovaskularnih bolesti“, kaže Cornelia Herbert.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna