Intervju s korisnikom: dr. Darjan Knehtl

IAS nevidljivi ortodontski aparati – IAS ClearSmile in Inman Aligner

1. Vanjski izgled neverbalno je komunikacijsko sredstvo koje ima vrlo veliku važnost, osobito za mlađe osobe i one srednjih godina. Koliku važnost ima za vas i vaše pacijente i što možete ponuditi svojim pacijentima na tom području?

Lijep i skladan osmijeh povećava naše samopouzdanje i ostavlja dojam na druge ljude. Za mene je liječenje uspješno samo ako su povezani estetika, funkcija i biologija te ako se rezultati tretmana zadrže s protokom vremena. Brzo sam shvatio da nekim pacijentima moram pomaknuti zube kako bih ispunio te uvjete. Tako sam polako počeo razmišljati o obrazovanju iz ortodoncije.

Nudim sve usluge koje trenutačno postoje u području estetske stomatologije, no primjećujem da se pacijenti radije odlučuju za minimalno invazivne zahvate. Jednostavno ortodontsko liječenje u kombinaciji s izbjeljivanjem i bondingom može dati fantastične rezultate koji dugo traju.

2. Kojim pacijentima preporučujete estetsku stomatologiju u smislu pravilnosti zuba i zagriza, na koji im način nudite uslugu?

Smatram da trebamo pratiti sve pacijente i obratiti pozornost na pomicanje zuba i znakove prekomjernog trošenja zubi. Sada je to, primjenom tehnologije kao što je intraoralni skener, lakše i brže nego prije. Redovito skeniranje stanja u usnoj šupljini daje nam u duljem razdoblju nekoliko uzastopnih skenova koje s pomoć programske opreme većine boljih intraoralnih skenera možemo sastaviti za nadgledanje. Tako možemo vidjeti pomake zubi na vremenskoj osi ili prikazano na ljestvici boja. Po potrebi se odlučujemo za intervenciju u obliku jednostavne i brze ortodontske terapije. Prikaz tih pomaka u obliku nadgledanja na zaslonu jednostavan je i razumljiv i pacijentu. Kad pacijent vidi što to za njega znači, lakše se odlučuje za ortodontsko liječenje.

Ortodoncija nije samo estetski zahvat, riječ je ponajprije o funkcionalnoj terapiji. Pravilno postavljeni zubi imaju manje izglede za rano i prekomjerno trošenje, higijena je lakša i hrana manje zaostaje među zubima.

Zato je ortodontsko liječenje, osim prevencije karijesa i parodontne bolesti, jedina prava prevencija u stomatologiji.

3. Nevidljivi aparati pravi su hit posljednjih godina, ali još postoji određeni broj stomatologa koji ne nude terapiju nevidljivim aparatima. Što je, prema vašemu mišljenju, razlog tomu i imate li kakav poticajan savjet za svoje kolege?

Nevidljivi aparati za zube često se prodaju kao proizvodi koji „estetski poravnavaju zube“. Premali je naglasak na činjenici da je riječ o liječenju koje ponajprije utječe na funkciju i biologiju te tako brzo i učinkovito pomaže pacijentima. Liječenje nevidljivim aparatima za zube u kombinaciji s izbjeljivanjem i bondingom daje i lijepe estetske rezultate kojima su pacijenti oduševljeni.

Premalo je poznata činjenica da tijesno stanje u prednjem dijelu usne šupljine može izazvati prekomjerno trošenje zubi. Nevidljivim ortodontskim aparatima u relativno kratkom vremenu i po pristupačnim cijenama možemo interceptivno riješiti tijesno stanje te time pružiti pacijentima zaštitu od daljnjeg trošenja zubi.

Svim kolegama savjetovao bih da pohađaju neki od tečajeva IAS-a na kojima će moći naučiti osnove ortodoncije te kako mogu dodatno pomoći svojim pacijentima.

4. I dalje se često upotrebljavaju klasični ortodontski aparati, ako ih mogu tako nazvati. Koje su, prema vašemu mišljenju, prednosti nevidljivih aparata za zube u odnosu na „klasične“ aparate?

To su dva različita sustava, svaki sa svojim prednostima i nedostacima.

Nevidljivi zubni aparati udobniji su, higijena je mnogo lakša, zahtijevaju manje posjeta ordinaciji, stoga ih pacijenti lakše prihvaćaju. S razvojem tehnologije i znanjem koje imamo o nevidljivim zubnim aparatima, oni brzo dobivaju na popularnosti među terapeutima, jer s pomoću njih sada možemo predvidivo provoditi i zahtjevnije pomake.

5. U svijetu postoji više sustava nevidljivih aparata, vi ste se odlučili za IAS – engleski sustav. Koji je bio razlog zbog kojeg ste se odlučili za taj sustav, što vas je uvjerilo?

Istina je da uz već uhodane sustave gotovo svakog mjeseca primijetim nešto novo. Odlučio sam se za IAS jer taj sustav ima više prednosti u usporedbi s drugima.

Prvi je njihov pogled na ortodonciju, koju ne vide isključivo kao estetski zahvat nego ponajprije kao funkcionalno interceptivno liječenje.

Drugo, upoznao sam vrlo zanimljiv koncept Align-Bleach-Bond, u drugim dijelovima svijeta poznat i kao Lite Dentistry. Koncept je zamišljen tako da nakon završene ortodontske terapije slijedi izbjeljivanje zubi te dogradnja istrošenih incizalnih rubova bondingom. Drugim riječima, taj koncept povezuje funkciju, biologiju i estetiku u smislenu cjelinu.

Treća je prednost to što svatko tko želi početi pomagati pacijentima s nevidljivim aparatima za zube, ima punu podršku svojeg mentora. Mentor mu pomaže odabrati odgovarajuće pacijente za terapiju i vodi ga od početka do kraja terapije. Stoga IAS sustav nudi određenu sigurnost i za stomatologa i za pacijenta.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, IAS laboratorij u Celju izvrsna je „dodana vrijednost“ jer se uvijek odazivaju i na njih se mogu osloniti u svakom trenutku. Njihova podrška je izvrsna.

6. IAS sustav nudi dva nevidljiva aparata, jedan je poznati Clear Smile Aligner, odnosno nevidljive folije, a drugi je jedinstveno rješenje. Riječ je o Inman Aligner aparatu. Kakvo je vaše mišljenje o tom aparatu i na kojim ga pacijentima primjenjujete?

Inman Aligner je i aparat koji se skida, a namijenjen je brzomu i učinkovitom poravnavanju sjekutića. Unatoč ograničenim indikacijama, može brzo ispraviti zube, što bi zahtijevalo dosta nevidljivih folija. Više folija znači i veći trošak terapije za pacijenta. Dakle, upotrebljavamo ga u slučajevima kada pacijent želi brzo poravnati prednje zube po pristupačnoj cijeni.

 7. Koliko prosječno traje terapija Clear Smile Alignerom ili Inman Alignerom?

Terapija traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Na to utječe više čimbenika. Jedan je, naravno, stanje u kojem se pacijent nalazi. Drugi je želja pacijenta, odnosno koliko zubi zapravo želi ispraviti. Naravno, ključnu ulogu u brzini terapije ima i suradnja pacijenta. Ako pacijent ne nosi aparat, terapija ne ide u skladu s očekivanjima.

8. Budući da postoji nekoliko načina za postizanje savršenog osmijeha, zanima nas je li moguće vizualizirati krajnji rezultat koji se može prezentirati pacijentu prije početka terapije?

Vizualizacija konačnog stanja često je ključna. Prije početka terapije pacijent mora biti svjestan koje ćemo zube pomicati i kako će na kraju izgledati njegov osmijeh. Velik broj intraoralnih skenera i njihova programska oprema omogućuju vizualizaciju nekih pomaka zubi. Definitivno je nužna stvarna simulacija koju dobivamo na uvid iz laboratorija, ona koja vjerodostojno simulira konačno stanje.

 9. Ovim intervjuom želimo približiti estetsku stomatologiju s nevidljivim aparatima vašim kolegama i zato me zanima možete li ukratko opisati tijek rada, od prezentacije pacijentu do krajnjeg rezultata.

Proces rada s IAS-om na početku se čini dugotrajnim, ali ima smisla i s vremenom ne samo da postajemo brži nego i bolje razumijemo probleme svih pacijenata koje svakodnevno primamo u ordinaciji.

Kada se s pacijentom odlučimo za ortodontski tretman, izrađujemo set ekstraoralnih i intraoralnih slika te sken ili otisak koji šaljemo u laboratorij. Zatim obavljamo pregled ortodontskog stanja i izračunamo koliko je tijesno stanje u pojedinom zubnom luku. Svu dokumentaciju objavljujemo na IAS forumu. Dokumentaciju pregledava mentor i uz njegovu pomoć razmatramo slučaj.

Zatim iz laboratorija dobivamo simulaciju pomaka zubi. Ako se pacijent i mi slažemo s predloženom terapijom, potvrđujemo slučaj i aparat ide u izradu.

Nakon toga slijedi postavljanje aparata za zube. Pacijenta naručujemo na kontrole na kojima pratimo tijek liječenja i izrađujemo fotografije stanja. Fotografije objavljujemo na forumu kako bi ih mentor mogao vidjeti.

Kada je tretman uspješno završen, dogovaramo se s pacijentom o daljnjim postupcima, kao što su izbjeljivanje, bonding i umetanje retainera.

10. Događa se da polaznici dođu na tečaj sa svojim slučajevima koji nažalost nisu odgovarajući za početnika u estetskoj stomatologiji s nevidljivim aparatima. Slijedi razočaranje, iako to ne znači da taj slučaj nikad neće biti tretiran. Koji su pacijenti prihvatljivi za nevidljive ortodontske aparate i s kakvim slučajem ili tretmanima započeti?

U početku često biramo preteške slučajeve. Trebalo je uložiti dosta truda prije nego što smo moj mentor i ja pronašli „pravi“ slučaj.  Savjetovao bih im da se prvo fokusiraju na osoblje, rodbinu, poznanike, prijatelje. Ti su pacijenti tolerantniji i imaju više razumijevanja. S obzirom na složenost slučaja, smatram da su pogodni oni pacijenti za koje se na prvi pogled čini da im ortodontska terapija nije potrebna. Riječ je o pacijentima koji imaju tek prve znakove tijesnog stanja u prednjem sektoru, odnosno male rotacije ili protruzije/retruzije sjekutića, te prve znakove trošenja zuba.

11. Zahvaljujemo vam na iskrenome i zanimljivom razgovoru, a za kraj bismo vas zamolili još nekoliko riječi o IAS sustavu i njegovim prednostima.

Edukacija unutar IAS sustava nudi nam logičan pogled na dijagnostiku, liječenje i prevenciju uskih stanja i prekomjernog trošenja zuba. Uz inovativni koncept Align-Bleach-Bond možemo pomoći pacijentima da obnove funkciju i estetiku svojih zubi.

Nakon edukacije ključna je podrška mentora i laboratorija, što jamči sigurnost nama i našim pacijentima.

Prije trerapije

Nakon terapije

 Radioica IAS Academy – ClearSmile Aligner Light i Inman Aligner

                 30.09. 01.10. 2022.

               Prijava: marketing@interdent.cc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna