Zeleni kašasti sokovi
- Zeleni kašasti sokovi veoma su hranjivi.
- Usitnjavanjem zelenja u blenderu razbijaju se opne biljnih stanica, što našem organizmu olakšava apsorpciju vrijednih hranjivih sastojaka. Probava zelenih kašastih sokova počinje već u našim ustima.
- Zeleni kašasti sokovi su za razliku od bistrih sokova kompletna hrana jer sadrže i vlakna.
- Zeleni kašasti sokovi ukusna su hrana za svaku životnu dob. U njima prevladava zelenje koje daje ravnotežu slatkom okusu voća.
- Zeleni kašasti sokovi bogati su klorofilom. Molekula klorofila veoma je slična molekuli ljudske krvi, hemoglobinu.
- Priprema zelenih kašastih sokova je jednostavna. Za pripremu jedne šalice zelenog kašastog soka treba vam manje od pet minuta, uključivši i čišćenje.
- Zelene kašaste sokove vole djeca.
- Uzimanjem zelenja u obliku zelenih kašastih sokova uvelike ćete smanjiti dnevni unos masnoća u organizmu.
- Redovitim pijenjem zelenih kašastih sokova razvit ćete naviku da jedete zelenje.
- Premda tu uvijek najbolji svježi, zeleni kašasti sokovi mogu se držati na niskoj temperaturi i do tri dana, što vam može dobro doći ako ste na poslu ili na putu. Probajte ih piti svježe jer su tako ipak najkvalitetniji.
Vitamini i minerali = snaga
Ovi napitci su zadivljujući za svakoga tko ima lošu probavu. Kada sok ili smoothie popijete, on će potaknuti probavni rad u tijelu. Zeleni kašasti sokovi očistit će vaš probavni sustav, ojačati imunitet i podići razinu energije. Komponente zelenog kašastog soka imaju ljekovita svojstva. Peršin je sredstvo za čišćenje krvi. Korijandar vuče teške metale iz tijela. Đumbir je sredstvo protiv nadimanja i čistač crijeva. Sok citrusa pomaže u borbi protiv infekcija.
Čvrsta hrana zahtijeva mnogo duži probavni proces u kojemu se hranjive tvari stavljaju na raspolaganje stanicama i tkivu našeg tijela. Vlakna u samoj hrani nemaju zapravo nikakvu hranjivu vrijednost, ali za vrijeme peristaltike (mišićnog stezanja) crijeva služe kao “metla”.
Čitavi plodovi, salata i povrće sadrže u sebi dosta veliku količinu vlaknastih sastojaka. U tim vlaknastim sastojcima sadržane su vrlo važne hranjive tvari bez kojih naprosto ne možemo. Te molekule i njihovi enzimi u svježim sirovim sokovima pridonose brzom prehranjivanju stanica i tkiva, žlijezda, organa i svih dijelova tijela.
Vlaknaste tvari voća, salata i povrća istovremeno su i vrlo dragocjene. Ako je hrana koju jedemo sirova, nekuhana i neobrađena, vlaknasti sastojci olakšavaju proces probave.
Može li se miješati voće i povrće?
Povrće kao što je mrkva, repa, rotkva, tikvice sadrže škrob (vrsta ugljikohidrata). Povrće kao što je špinat, blitva, salata, list peršina, celera je povrće koje ne sadrži škrob. Kombiniranje škrobastog povrća s voćem u istom smoothieju nije poželjno jer takva kombinacija može uzrokovati plinove u crijevima. Povrće koje ne sadrži škrob ja zovem „ zelenje“ i samo „zelenje“ koristim kod pripreme smoothieja. Zelenje pomaže probavljanje ostale hrane jer potiče lučenje probavnih enzima. Zbog toga je zelenje poželjno kombinirati s bilo kojom hranom. Zelenje u smoothieju jedan je od izvora bjelančevina.
Voće je čistač tijela. Njihov veći sadržaj ugljika djeluje kao spaljivanje smeća u tijelu jer ono sadrži veći dio bjelančevina, a nešto manji dio ugljika (ili ugljikohidrata). Voće bi trebalo jesti samo ako je zrelo jer dok nije zrelo, nije se još potpuno stvorio šećer i stoga ono prouzrokuje kiselu reakciju u organizmu. Zrelo voće, pa makar bilo po okusu kiselo, prouzrokuje u tijelu alkalnu reakciju.
Važno da se ne zaboravi sljedeće
Kad se jede bilo koja vrsta rafiniranog šećera ili bilo kojeg brašnenog proizvoda, i uvijek bilo koje vrste i u bilo kojem obliku, za vrijeme istog obroka s voćem (osim banana, datulja, smokava ili grožđica), bilo zajedno bilo unutar jednog ili dva sata, šećer i škrobna hrana naginju k tomu da vriju u probavnom traktu, te prije ili poslije nastaje kemijska reakcija zvana acidoza ili kiselo stanje u želucu.
Čvrsta hrana zahtijeva mnogo duži probavni proces u kojemu se hranjive tvari stavljaju na raspolaganje stanicama i tkivu našeg tijela. Vlakna u samoj hrani nemaju zapravo nikakvu hranjivu vrijednost, ali za vrijeme peristaltike (mišićnog stezanja) crijeva služe kao “metla”.
Odvajanje vlaknastih tvari kod pripremanja sokova omogućava vrlo brzu probavu sokova i preuzimanje njihovih hranjivih tvari, najčešće unutar jedne minute. Dobro znamo da je celer zbog visokog postotka natrijeva klorida jedna od ponajboljih živežnih namirnica pomoću koje možemo odoljeti ekstremnoj vrućini. Jedemo li ga cjelovitog, treba nam dugo vremena za probavu, tako da bi nas vrućina svladala prije negoli bi došlo do blagotvornog djelovanja. Ali ako uzmemo čašu ili pola litre soka od svježeg sirovog celera i popijemo, blagotvorno djelovanje nastupa mnogo brže. Tako npr. nepodnošljiva vrućina u pustinjskim predjelima postaje mnogo podnošljivija.
Čitavi plodovi, salata i povrće sadrže u sebi dosta veliku količinu vlaknastih sastojaka. U tim vlaknastim sastojcima sadržane su vrlo važne hranjive tvari bez kojih naprosto ne možemo. Te molekule i njihovi enzimi u svježim sirovim sokovima pridonose brzom prehranjivanju stanica i tkiva, žlijezda, organa i svih dijelova tijela.
Vlaknaste tvari voća, salata i povrća istovremeno su i vrlo dragocjene. Ako je hrana koju jedemo sirova, nekuhana i neobrađena, vlaknasti sastojci olakšavaju proces probave. Većina ljudi ne jede dovoljno zelenog lisnatog povrća. A nutricionistička vrijednost mu je ogromna. Ovdje ću nabrojati neka različita zelenja koja treba jesti: kelj, brokula, raštika, sve vrste salate, špinat, divlje zelenje, list peršina i celera, lisnato povrće i mišjakinja, itd.
Znatno se razlikuje od cijeđenja i još ima puno više pogodnosti. Prvo, i najjednostavniji zeleni kašasti sok je koji se sastoji od vašeg omiljenog zelenja i jedne ili pet vrsta voća. Zeleni kašasti sok su pića koja se sastoje od sastojaka poput kelja, raštike, blitve, špinata, salate, samoniklog zelenja, ljekovitog bilja, čak i korova, u kombinaciji s voćem kao što su ananas, jabuke, kruške, avokado, breskve, bobičasto voće, kivija, banane i bilo kojeg drugog voća. Uvijek stavim barem jednu bananu zbog slatkoće.
JESEN JE IDEALNO VRIJEME ZA PROMJENE I DA BISTE IZBJEGLI JESENSKI UMOR I NERASPOLOŽENJE, POSEGNITE ZA KNJIGOM „SOKOVI ZA ZDRAVLJE I VITALNOST“ I KRENITE BEZ ČEKANJA U NOVE OKUSE. KORISTITE SEZONSKO VOĆE I POVRĆE I VIDJET ĆETE RAZLIKU.
Autor: ALMA BUNIĆ, DIPL.ING.
Izvor: Esthetic Design