U prvom velikom istraživanju te vrste istraživači su nedavno analizirali vezu između ženske reproduktivne fiziologije i poremećaja oralnog mikrobioma. (Slika: 4eka / Shutterstock)

Hormonske promjene tijekom menstrualnog ciklusa

Autor: Iveta Ramonaite, Dental Tribune International

STOCKHOLM, Švedska: Odavno je potvrđena povezanost lošeg oralnog zdravlja i povećanog rizika od sistemskih bolesti zbog čega je dobra oralna higijena tako presudna.

U nedavno provedenom istraživanju istraživači komplementarne stručnosti sa zajedničkim interesom za zdravlje žena analizirali su disbiotske varijacije oralnog mikrobioma tijekom menstrualnog ciklusa.

Otkrili su da hormonske fluktuacije koje se javljaju dok žene imaju menstruaciju mogu poremetiti njihov oralni mikrobiom, ugrožavajući tako njihovo oralno zdravlje.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Istraživanje MiMens (mikrobiom tijekom menstrualnog ciklusa), čiji je cilj bio opisati dinamiku mikrobioma tijekom menstrualnog ciklusa, dugoročna je suradnja klinika za plodnost u Rigshospitaletu, bolnice Hvidovre u Kopenhagenu u Danskoj i Centra za translacijska istraživanja mikrobioma s Instituta Karolinska u Stockholmu u Švedskoj. 

Ujedinjeni zajedničkim interesom za žensko zdravlje, istraživači su analizirali različite aspekte ženskog zdravlja povezane s mikrobiomima u crijevima, rodnici i usnoj šupljini.

Ukupno su uključene 103 žene koje su imale redoviti menstrualni ciklus i bile su u reproduktivnoj dobi u ginekološkim klinikama u Kopenhagenu i profilirale su svoje mikrobiome iz sline na Institutu Karolinska. Zatim je procijenjen učinak hormonskih kontraceptiva, spolnih hormona, prehrane i pušenja na oralni mikrobiom tijekom menstrualne, folikularne i lutealne faze menstrualnog ciklusa.

Kako bi se u potpunosti razumjela oralna ekologija i povezanost s oralnim bolestima, istraživači su udružili snage sa svojim kolegama s Odjela za dentalnu medicinu Instituta Karolinska. Kao što su istraživači objasnili, podaci su potom zajednički protumačeni kako bi se donijeli značajni zaključci o oralnom zdravlju žena.

Prema nalazima, istraživači nisu primijetili nikakve značajne ukupne promjene u raznolikosti mikroba tijekom menstrualnog ciklusa. Međutim, otkrili su da se obilje specifičnih skupina bakterija, poput Campylobactera, Haemophilusa, Prevotellae i Oribacterium, uvelike razlikovalo, posebno tijekom lutealne faze ciklusa.

Koautorice dr. Henriette Svarre Nielsen, klinička profesorica na Odjelu za kliničku medicinu Sveučilišta u Kopenhagenu i dr. Ina Schuppe Koistinen, direktorica saveza u Centru za translacijska istraživanja mikrobioma na Institutu Karolinska, primijetile su da je upotreba oralnih kontraceptiva imala ograničeni utjecaj na oralni mikrobiom, ali da su pušenje i veća konzumacija šećera rezultirali većim promjenama mikrobioma tijekom tranzicije hormonskih faza, u skladu s pogoršanjem oralnog zdravlja.

Komentirajući kako hormonske promjene tijekom menstrualnog ciklusa utječu na oralni mikrobiološki ekosustav, koautorica dr. Nagihan Bostanci, bivša predsjednica Grupe za parodontološka istraživanja IADR-a i profesorica na Zavodu za dentalnu medicinu u Institutu Karolinska rekao je za Dental Tribune International: “Izgleda da se promijenjene razine određenih mikroorganizama u slini preklapaju s fiziološkim promjenama u razini ženskih hormona. To je pokazatelj karakterističnih, ali ne i generaliziranih promjena mikrobioma.

Poznato je da su mikroorganizmi u nastajanju tijekom tih stadija povezani s upalom gingive pa ih možemo smatrati disbiotičkim promjenama mikrobnog ekosustava, onima koje bi mogle prouzročiti prolazno pogoršanje oralnog zdravlja ako se dobro ne vodi briga o oralnoj higijeni”, nastavila je.

Raspravljajući o implikacijama istraživanja na dentalnu medicinu, Bostanci je primijetila da je doprinos istraživanja na tom polju posebno važan. Naglašava potrebu da se fiziološki aspekti ženskog zdravlja uzmu u obzir za cjelokupno zdravlje i da se ženama u skladu s tim daju savjeti o
personaliziranom planiranju prevencije.

Dodala je da će podizanje svijesti o tome da je oralno zdravlje žena osjetljivije tijekom menstrualnog ciklusa pomoći poboljšati oralnu higijenu i usvojiti odgovarajuće profesionalne mjere probira u tim razdobljima, kao i ojačati prevenciju oralnih bolesti poput gingivitisa.

Istraživanje pod nazivom “Dysbiosis of the human oral microbiome during the menstrual cycle and
vulnerability to the external exposures of smoking and dietary sugar” objavljeno je 11. veljače 2021.
u časopisu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Osim tiskanog izdanja časopisa Dental Tribune od 2021. godine pokrenuto je i digitalno izdanje časopisa DT kao i nova interaktivna web stranica Dental&Esthetic news. Od 2022. godine ponovo smo pokrenuli i časopis Esthetic&Design – minimalno invazivna estetska medicina.

Putem ciljanih marketinških alata pomažemo ostvarivanju boljih prodajnih poslovnih rezultata naših klijenata i partnera. Povezujemo, educiramo i prenosimo najnovije svjetske aktualnosti iz dentalne medicine krajnjim čitateljima – doktorima dentalne medicine.

Mi smo tu zbog vas…..

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna