Procjenjuje se da čak 20% djece širom svijeta pati od oštećenja zubne cakline, što je slabo istraženo stanje za koje istraživači u Brazilu misle da bi moglo biti povezano s antiinflamatornim lijekovima. (Fotografija: BeautifulPicture/Shutterstock)

Hipomineralizacija cakline: istraživanje ukazuje na protuupalne lijekove koji se obično primjenjuju kod djece

SÃO PAULO, Brazil: Procjenjuje se da defekti zubne cakline pogađaju oko 20 % djece diljem svijeta, a slučajevi poput lomljenja dječjih zubi kao posljedica žvakanja izazivaju veliku zabrinutost kliničara. Nedavno objavljeno istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta u São Paulu otkrilo je da protuupalni lijekovi koji se obično propisuju djeci mogu biti povezani sa slabo poznatim stanjem.

Istraživači sa Stomatološkog fakulteta Ribeirão Preto i Škole farmaceutskih znanosti na sveučilištu proučavali su učinke nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) na biomineralizaciju cakline kod mužjaka miševa. Utvrđeno je da su izvađeni zubi koji su liječeni nesteroidnim protuupalnim lijekovima celekoksibom i indometacinom tijekom 28 dana imali smanjenu razinu kalcija i fosfata i manju mineralnu gustoću te su lakše pucali. Ključno je da su istraživači u zubima otkrili promjene u proteinima koji su važni za biomineralizaciju cakline i staničnu diferencijaciju. Nalazi, napisali su istraživači, aludiraju na mogućnost da NSAID može imati uzročni učinak u razvoju defekata zubne cakline.

„Do sada smo bili u potpunom mraku“ – dr. Francisco Paula-Silva, Sveučilište u Sao Paulu

U članku Istraživačke zaklade São Paulo o istraživanju navedeno je da je znatiželju istraživača potaknula činjenica da se caklinski defekti javljaju u prvim godinama života, kada su mučnine i visoka temperatura česti. “Ove se bolesti obično liječe nesteroidnim protuupalnim lijekovima, koji inhibiraju aktivnost ciklooksigenaze [COX] i smanjuju proizvodnju prostaglandina”, rekao je za zakladu glavni autor dr. Francisco Paula-Silva, izvanredni profesor pedodoncije na sveučilištu. “Međutim, poznato je da su COX i prostaglandin fiziološki za zubnu caklinu i stoga smo se pitali ometaju li ti lijekovi normalno formiranje ove strukture”, dodao je.

“Istraživanje nam barem nudi trag do identiteta novog igrača koji bi mogao biti uključen u razvoj caklinskih defekata. Do sada smo bili potpuno u mraku”, rekao je dr. Paula-Silva.

Istraživači sada planiraju provesti kliničko istraživanje kako bi potvrdili rezultate. “Analizirat ćemo medicinsku povijest djece s caklinskim defektima i njihovu upotrebu ovih lijekova te ćemo provesti kliničko istraživanje koje će povezati dva skupa podataka kako bismo vidjeli događa li se ista stvar ljudima. Ako je tako, možemo dati preporuke o tome koji se lijekovi ne bi trebali upotrebljavati za koje pacijente. Također možemo pomoći u izradi odgovarajućeg protokola liječenja u budućnosti”, rekao je dr. Paula-Silva zakladi.

Ovo istraživanje pod nazivom “Enamel biomineralization under the effects of indomethacin and celecoxib non-steroidal anti-inflammatory drugs” objavljeno je u online izdanju časopisa Scientific Reports 22. rujna 2022., prije tiskanog izdanja.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna