E-cigareta ugrožava oralno zdravlje koliko i pušenje

BRISEL, Belgija: Pored negativnih efekata općenito na zdravlje, pušenje može izazvati ozbiljnu štetu oralnom zdravlju, stavljajući pušače u povećan rizik od razvoja parodontalnih bolesti, gubitka zuba, pa čak i karcinoma usne šupljine. Moderna alternativa pušenju koju favorizira mlađa generacija je Vaping – E-cigareta tzv. Puffkalica, koja se često smatra manjim od dva zla. Međutim, istraživanja o njegovim efektima na oralno zdravlje zasada su ograničena, a tvrdnje da je bezazlenija opcija od pušenja konvencionalnih cigareta su previše naglašene.

Nikotin, sastojak koji se obično nalazi i u cigaretama i u e-cigaretama, ograničava protok krvi u gingivalno tkivo. Druge kemikalije sadržane u parama E-cigarete tj. Vape-a, uključujući formaldehid, propilen glikol i benzen, mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja zubi i prouzročiti progresivno uništavanje parodonta.

Prema Evropskoj federaciji za parodontologiju (EFP), pušači duhana imaju povećanu svijest o rizicima pušenja za opće i oralno zdravlje. Međutim, navodi se da su korisnici E-cigareta često zavedeni misleći da je vaping manje štetna opcija od pušenja.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna