Doktori dentalne medicine su 2020. prihvatili online edukaciju

Autor: Jeremy Booth, Dental Tribune International

Nisu svi učinci pandemije SARS-CoV-2 bili negativni. Mjere socijalnog distanciranja i ograničenja putovanja u 2020. potaknuli su stomatološke edukacije preko interneta. 

Veći je broj doktora dentalne medicine stekao bodove za trajno obrazovanje putem webinara i internetskih događanja nego u bilo kojoj prethodnoj godini. Čini se vjerojatnim da će stomatološki timovi i dalje favorizirati obrazovanje putem interneta zbog praktičnosti i jednostavnosti pristupa koje nudi – čak i u postpandemijskom okruženju.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Dental Tribune International (DTI) izvijestio je u srpnju prošle godine da je pokrenut velik broj novih online edukacijskih platformi i da su te platforme brzo promijenile obrazovni krajolik. Koncept koji stoji iza ovog dugog popisa novih online stomatoloških platformi je univerzalan: pružanje pravodobnog i prikladnog pristupa informativnim i obrazovnim sadržajima stomatološkim timovima, bez obzira na to gdje se polaznici nalaze i koja zdravstvena ograničenja postoje u njihovu mjestu.

Brojevi govore za sebe. Straumann Group bio je domaćin dvaju internetskih edukacijskih događaja u svibnju putem svoje platforme Straumann Campus – simpoziji Virtual Immediacy i Virtual Immediacy Essentials s najmanje 2500, odnosno 2800 prijava. 

Kasnije tog mjeseca primljeno je 16 000 registracija od sudionika iz 126 zemalja za međunarodni stručni simpozij Ivoclar Vivadent International Expert Symposium koji se trebao održati u Parizu u Francuskoj. Blizu 10 000 sudionika registriralo se za 3Shapeov globalni simpozij 24. lipnja.

Kada je 20. lipnja GC Europe održao svoj prvi International MI Congress, imao je 5700 registracija. Konferencija minimalno interventne stomatologije trebala se održati u Barceloni u Španjolskoj.

“E-učenje preuzelo je ključnu ulogu za mnoga područja iz različitih industrija i, naravno, isto se dogodilo i u stomatološkoj industriji”
– Lars Christian Lund, 3Shape

U rujnu se prosječno 2700 sudionika svaki dan registriralo za sedmodneni virtualni edukacijski događaj koji se organizirao na Straumannovu kampusu. A Osstell je pokrenuo vlastiti internetski kampus u rujnu kada je bio domaćin Osstell ISQ online simpozija s 1800 sudionika.
Još u listopadu dnevne registracije premašile su 1000 za petodnevni internetski simpozij o molarno-incizivnoj hipomineralizaciji čiji je domaćin bio GC Germany.

Lars Christian Lund, potpredsjednik za korporativni poslovni razvoj i marketing u 3Shapeu, komentirao je da je pandemija ubrzala tempo promjene koja je već bila u tijeku. Lund je za DTI rekao da su i prije izbijanja pandemije stomatološki timovi pokazivali sve veći interes za edukacijom i podrškom, a da ne moraju napustiti svoje ordinacije.

Objasnio je: “Pandemija je upravo ubrzala ovaj proces zbog izostanka fizičkih događaja. E-učenje preuzelo je ključnu ulogu za mnoga područja iz različitih industrija i, naravno, isto se dogodilo i u stomatološkoj industriji.”

Svi gore navedeni webinari i događanja organizirani su u suradnji s DTI-em, koji je upotrebljavao vlastiti DT Study Club za širenje znanja tijekom pandemije. Samo DT Study Club bio je domaćin desetaka webinara za svjetsku publiku iz područja dentalne medicine od početka pandemije.

 

Stomatološko obrazovanje online više je nego alternativa

“Brojevi registriranih govore sami za sebe”, komentirao je u srpnju izvršni direktor DTI-a Torsten Oemus. Prema Oemusu, uspjeh online događaja tijekom pandemije pokazuje da oni nisu kompromis za fizičke događaje koji se ne mogu održati, već “stvarna i možda čak i bolja alternativa u današnjem digitaliziranom svijetu”.


GC Europe započeo je s održavanjem svojih prvih webinara 2013. godine, a tvrtka već dugo vjeruje da će online edukacija na kraju postati značajan dio njezina poslovanja. Od ovih ranih početaka, tvrtka je surađivala s DTI-em u organizaciji više od 60 webinara i stekla je veliko iskustvo s tim oblikom edukacije. Ward Gerets, menadžer marketinga, komunikacija i usluga tvrtke GC Europe, rekao je za DTI: “E-učenje je valjana alternativa zbog puno većeg dosega u usporedbi s događajima uživo.” 

Komentirao je da osobni susreti sa sudionicima mogu pomoći u stvaranju jačih veza, ali da je opće zadovoljstvo platformama za e-učenje bilo veliko – što dokazuju povratne informacije koje je tvrtka dobila sa svojih online događaja 2020. godine.

“Reakcije koje smo dobili u anketama pokazale su da klijenti cijene ovakav pristup edukaciji. Naši su predavači cijenili činjenicu da smo im mogli pomoći u širenju znanja među većom publikom”, rekao je Gerets.

Globalni 24H simpozij u organizaciji 3Shapea – novi 24-satni webinar koji je ohrabrio na održavanje online stomatoloških edukacija – postigao je veliki uspjeh, prema Lundu, i vrijedna je alternativa događajima uživo. Rekao je: “S obzirom na to da je COVID-19 rezultirao ograničenjima putovanja, okupljanja i u osnovi poremetio tradicionalne konferencije i sajmove, online događaji bili su sjajan način da nastavimo suradnju sa stomatološkom zajednicom.”


Do sada je također jasno da online edukacije nude i poslovne mogućnosti. Lund je za DTI rekao da su online događaji 3Shapea 2020. omogućili da premaši ciljeve i smanji troškove.
Ranije u godini, izvršni direktor Straumann Grupe Guillaume Daniellot rekao je analitičarima da je tvrtka iskoristila početno razdoblje lockdowna kako bi stekla nove kupce i obučila postojeće putem svoje platforme Straumann Campus.

Guillaume je rekao da su do sredine svibnja Straumannove internetske edukacijske inicijative generirale više od 200 000 internetskih posjeta i najmanje 20 000 potencijalnih kupaca.

Budućnost stomatološke edukacije

DTI je u prosincu izvijestio da su za 2021. godinu potvrđeni brojni fizički stomatološki događaji, ali to će mnogo ovisiti o uspjehu kampanja cijepljenja protiv SARS-CoV-2. Doktor Gary Severance, izvršni direktor za profesionalne odnose tvrtke Henry Schein, rekao je za DTI kako će uspjeh cjepiva zahtijevati i široku primjenu i javno prihvaćanje.

“Dok ne bude cjepiva koje je učinkovito, lako dostupno i široko prihvaćeno, predviđamo kontinuirani pomak s tradicionalnog osobnog iskustva na mrežne, virtualne događaje”, rekao je Severance.

Ali ipak ostaje optimizam. Nakon održavanja online događaja DS World 2020 u studenom, tvrtka Dentsply Sirona potvrdila je da će DS World 2021 biti domaćin na Caesars Forumu u Las Vegasu od 23. do 25. rujna sljedeće godine.

Lund je rekao da će se 3Shape i dalje fokusirati na online događaje 2021. “Vjerujem da ćemo sljedeće godine vidjeti postupni pad pandemije, posebno nakon što cjepiva budu dostupna općoj populaciji. Za 3Shape će fokus biti prvenstveno virtualni događaji, što znači da će se stomatološka edukacija i dalje pružati samo putem interneta.”

Dodao je: “U drugoj polovici godine mogli bismo se vratiti fizičkim događajima i edukacijama u učionici.”

Prema Geretsu, promjene koje je stomatološka edukacija doživjela 2020. usmjeravaju prema digitalnoj budućnosti – barem djelomično. Pandemija je sigurno promijenila krajolik e-učenja u dentalnoj medicini”, rekao je. “Pokazao je svim stranama da će kombinirani pristup edukaciji uživo i putem interneta biti način organiziranja kontinuiranog obrazovanja u budućnosti.”

Napomena uredništva: Snimke predavanja i webinara dostupne su na mreži onima koji su propustili događaje uživo.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna