U nedavno provedenom istraživanju otkriveno je da unos vitamina D visoke doze tijekom trudnoće smanjuje hipoplaziju cakline u trajnoj i mliječnoj denticiji djece za polovicu. (Fotografija: Tolikoff Photography/Shutterstock)

COPENHAGEN, Danska: Autori nedavno provedenog istraživanja analizirali su poboljšava li dodavanje visoke doze vitamina D tijekom trećeg tromjesečja trudnoće dugoročno oralno zdravlje potomstva tijekom djetinjstva. Rezultati su pokazali smanjenje vjerojatnosti hipoplazije cakline, bez povezanosti suplementacije kod majke i karijesa kod njihove djece.

Autor: Dental Tribune International

Istraživači su proveli post-hoc analizu dvostruko slijepog, randomiziranog kliničkog ispitivanja koje je obuhvatilo 623 žene regrutirane u 24. tjednu trudnoće i 588 njihove djece. Ukupno su istraživači obavili 496 stomatoloških pregleda na djeci koja su imala šest godina i potom analizirali podatke.

“Caklinski defekti su globalni zdravstveni izazov koji utječe na trećinu školske djece, čak i više u nekim regijama”, rekla je Pia Elisabeth Nørrisgaard, doktorska studentica u bolnici Herlev i Gentofte na Sveučilištu u Kopenhagenu. „Vitamin D je bitan za mineralizaciju cakline, kao i za mineralizaciju kostiju. Provedeno je nekoliko opservacijskih istraživanja o povezanosti između vitamina D i oštećenja cakline, ali nijedno prethodno istraživanje nije procijenilo učinak visoke doze vitamina D u trudnoći. Pretpostavili smo da rano programiranje u maternici može potaknuti mehanizam razvoja zuba. To prije nije proučavano i doista smo bili iznenađeni kada je potvrđena naša hipoteza ”, nastavila je.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna