Dentofscijalni lifting: Neraskidiva veze estetske stomatologije i neinvazivne estetske medicine

KALMAR IMPLANT DENTISTRY 2 D.O.O

Osmijeh- simbol ljepote i zdravlja

Estetika je znanost o umjetnosti i znanost o koja u svemu nastoji pronaći obilježe lijepoga. Naziv joj dolazi od grčke riječi aisthanomai što znači osjećam, opažam, osjećaj za lijepo, profinjeno, sklad i lijep izgled. 

Ona je i jedna od filozofskih disciplina, no sve su to relativni pojmovi jer je doživljaj lijepog individualan.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Estetika lica može se promatrati s tri osnovna gledišta: cjelokupnog lica, odnosa struktura lica i zubi te zubi i osmijeha odvojeno. 

Najvažniji element u promatranju predstavlja kompozicija lica, a ona utječe na pacijentovo poimanje lijepog osmijeha.

Posljednjih godina svjedoci smo neraskidive veze estetske stomatologije i neinvazivne estetske medicine. Zapravo mogli bismo reći da su ove dvije medicinske grane u nevjerojatnoj simbiozi.

Atraktivan i prirodan osmijeh u modernom društvu smatra se simbolom ljepote i zdravlja te nam pomaže da se osjećamo pouzdano tijekom čitavog života.

Nedostatak zuba negativno utječe na kvalitetu života, a osim funkcionalnosti zubi su neizostavna komponenta u postizanju harmonije lica, pogotovo donje trećine.

Disharmoniju uzrokuje loša oralna higijena koja dovodi do gubitka zuba, nepravilan zagriz koji može biti genetski ili je posljedica nepodobnih navika iz mladosti kao što su sisanje palca ili nekih drugih predmeta…

Najbolje to možemo uočiti uspoređujući osobe sa zdravim i pravilnim zubnim nizom te one osobe s nedostatkom više zubi i velikom atrofijom kosti obje čeljusti, što i je uzrokovalo gubitak zubi.

U prvom slučaju imamo pravilne konture lica i čeljusti, a u drugom slučaju dolazi do smanjenja vertikalne dimenzije te do promjene struktura donje trećine lica kao što je pad usnih kuteva, stvaranje marionetskih bora, izgubljen tonus mišića i kože oko usana te na kraju tužan i ispijen izgled.

Izbor terapije koja će se primijeniti u zbrinjavanju izgleda i funkcije ako je i ona narušena, ovisi o više čimbenika, a prije svega o zatečenom stanju u pacijentovoj usnoj šupljini te o stanju estetskih odstupanja.

Sve to vrlo lako možemo nadoknaditi izradom protetskih nadomjestaka, bilo fiksnim ili mobilnim, dentalnim implantatima ili samo klasičnim protezama, a tijekom rehabilitacije posebna pažnja posvećuje se usklađivanju međučeljusnog odnosa da bi se održala pravilna funkcija temporomandibularnog zgloba te estetika profila lica.

Pravilna funkcija temporomandibularnog zgloba s očuvanim zubnim nizom temelj je za funkcionalnost žvakanja, govora i za mladoliki izgled lica.

Podizanjem, tj. vraćanjem vertikalne dimenzije postižemo ”izravnavanje” usnih kutova, smanjuje se prisutna mentolabijalna bora ,zubi podupiru usne te ispravljaju bore u perioralnom području.

Donja čeljust jedina je pomična kost glave te zahvaljujući njoj i stomatološkim intervencijama možemo zaista puno napraviti da bi cjelokupni frontalni izgled glave i profil bio estetski prihvatljiviji i izazovniji.

Važan je istančan ukus doktora operatora koji će pažljivo odabrati boju, oblik te veličinu zubi u smislu kreiranja novog osmijeha.

To zovemo dentofacijalni lifting.

Rezultati dentofacijalnog liftinga zasigurno su uspješniji i trajniji u kombinaciji s neinvazivnim estetskim tretmanima.

Najčešći estetski tretmani s vidljivim rezultatima kojima definiramo nedostatke su dermalni fileri, hijaluronske kiseline, mezoniti i botulinski toksin. 
Njima vidljivo možemo nadoknaditi gubitak volumena lica, popuniti nazolabijalne bore, konturirati rub donje čeljusti, smanjiti progeniju donje čeljusti.

Najčešći zahvati neinvazivne estetske medicine u ordinaciji dentalne medicine su povećanje usana, vraćanje izgubljenog volumena i smanjenja bora u perioralnoj zoni.

Posljednjih deset godina dermalni fileri su zlatni standard u popunjavanju bora lica i za omekšavanje grubih linija lica.

Danas na tržištu ima veliki broj proizvođača dermalnih filera i upravo zbog toga treba oprezno pristupati pri samom odabiru. 

Iznimno je važno odabrati filere renomiranih proizvođača koji provode rigorozna istraživanja, pravilno ih skladištiti i pažljivo pratiti rok valjanosti , tako možemo biti sigurni i u rezultate nakon njihova apliciranja.
Oblik usana svakako diktira postava zubi te oblik čeljusti, a mogu biti toliko drugačije, tj. individualne kao što je otisak prsta.

Moć lijepih usana može transformirati lice kao i zubi, a u svemu je važan dobro razvijeni estetski osjećaj doktora.

Izvor: Esthetic Design

Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna