Riječ urednice

Umjetna inteligencija (eng. Artificial Intelligence, AI) sve više ulazi u dentalnu medicinu pa se postavlja pitanje je li popularnost te tehnologije opravdana. Prednosti AI tehnologije već se iskorištavaju u pružanju stomatološke skrbi: tehnologija pomaže stomatološkim timovima u početnim konzultacijama, postavljanju dijagnoze i planiranju liječenja, a upotrebljava se i u kirurškim zahvatima i postoperativnoj njezi te kao podrška softveru za upravljanje ordinacijom. Međutim, malo je vjerojatno da će tu stati integracija umjetne inteligencije u dentalnu medicinu. Može se očekivati da će AI dotaknuti svaki aspekt naše struke.

Imamo li razloga za brigu? Za početak, važno je educirati se i razumjeti temeljne prednosti i nedostatke sustava umjetne inteligencije, upoznati se s vrstama alata umjetne inteligencije koji su trenutačno dostupni, koji su njihovi učinci i naučiti kako najbolje iskoristiti umjetnu inteligenciju u svakodnevnoj praksi da bi se maksimalno unaprijedilo zdravlje pacijenata i prihod ordinacije.

U pravilu, svi stomatolozi mogu imati koristi od primjene umjetne inteligencije. Jedna od najvećih prednosti umjetne inteligencije je ta što pomaže stomatolozima u pružanju dosljedne dijagnoze. Čak je i najiskusniji kliničar ponekad nedosljedan, dok umjetna inteligencija nije. Budući da je sustav za dijagnostiku temeljen na umjetnoj inteligenciji usko usmjeren, na njegovu izvedbu ne utječu predrasude, pristranosti ili umor koji utječu čak i na najstručnijeg čovjeka. To ga čini idealnim za pružanje drugog dijagnostičkog mišljenja kliničarima i donosi niz prednosti koje utječu na sve, uključujući planiranje liječenja, povjerenje pacijenata i pitanje medicinske odgovornosti.

Možemo očekivati da će u budućnosti svako postavljanje dijagnoze i planiranje liječenja biti potpomognuto umjetnom inteligencijom, ali što je još važnije, pretpostavlja se da će naši planovi terapije postati sve više individualizirani. To znači da dvije osobe s istom dijagnozom mogu dobiti različite planove terapije na temelju njihove genetike, muskulature, bakterijske flore, gustoće kostiju, oblika zubi i bilo kojeg drugog unosa koji možemo izmjeriti. Također možemo očekivati da će umjetna inteligencija pomoći da dentalna medicina bude prediktivnija i, prema tome, preventivnija.

Ono što je važno naglasiti jest da se moraju održati visoki etički standardi prilikom uključivanja umjetne inteligencije u medicinsku i stomatološku profesiju. Odnos liječnika i pacijenta i razmjena informacija između njih temelji se na visokom stupnju povjerenja, a integracijom umjetne inteligencije u ovaj krug povjerenja ulazi treća strana. Stoga je potrebno još puno rada da bi liječnici bolje razumjeli tehnologiju koju upotrebljavaju te da pacijenti i njihovi podaci budu zaštićeni.

Više o umjetnoj inteligencije pročitajte u ovom broju časopisa Dental Tribune.

Izv. prof. dr. sc. Slađana Milardović, dr. med. dent. spec. stom. prptetike

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna