Da li ste spremni ublažiti stres i proširiti poslovanje ordinacije? Slika: Mediaphotos, Getty Images

Da li je stres razlog zašto Vaša ordinacija ne napreduje?

Istina je da nije lako voditi dentalnu ordinaciju. Ne samo da ste odgovorni za postavljanje dijagnoze i liječenje pacijenata, već se morate nositi i sa ljudskim resursima, obučavanjem zaposlenika i svim drugim poslovnim aspektima o kojima kao vlasnik ordinacije, najradije ne biste niti razmišljali. Istina je, iako volite svoj posao, on može biti itekako stresan. Stresan ali i ponekad frustrirajući! Većina doktora dentalne medicine koji su mi se obratili za pomoć su izvrsni kliničari, ali ipak osjećaju da bi trebali biti još uspješniji – znači li to da zarađuju više novaca, da imaju više slobodnog vremena ili da jednostavno smanje stres?

Bez obzira što uspjeh znači za vas, pomoči ću vam da postignete svoj cilj. Pogledajmo što je to što koči vašu ordinaciju da napreduje i da još nije dovoljno uspješna i koje promjene možete napraviti kako biste to promijenili.

 

  • Niste fokusirani na poslovnu stranu kao vlasnik ordinacije

Znam da vjerojatno niste postali doktor dentalne medicine zato jer ste oduvijek sanjali da budete vlasnik ordinacije, ali ako želite ostvariti uspjeh i smanjiti nivo stresa, morate prihvatiti vašu ulogu direktora. Nažalost, većina doktora dentalne medicine nema odgovarajuće znanje o  menadžmentu i vođenju ordinacije. To dovodi do frustracije unutar tima, unutar ordinacije, a čak i među pacijentima.

Doktori dentalne medicine su preopterećeni i nemaju previše vremena da se educiraju. Znaju da ordinacija treba pomoć i stoga zapošljavaju  kvalificiranu osobu na to radno mjesto  i od te osobe očekuju da vrati ordinaciju na pravu putanju. Problem? Ovom članu tima ne daju nikakve instrukcije niti smjernice kako bi željeli da se ordinacija vodi i tako ordinacija nastavlja da trpi.

Zapamtite, članovi tima ne mogu vam čitati misli. Dajući im upute pomažete produktivnijem njihovom djelovanju, smanjujete svoj stres, a sve zajedno vodi do uspjeha.

 

  • Previše ste opterećeni detaljima

Neki doktori dentalne medicine ne žele imati ništa s poslovnim djelom vođenja ordinacije, drugi žele biti uključeni u svaki i najmanji detalj. Imaju poteškoće u povjerenju prema drugima/zaposlenicima i bore se kako ne bi prepustili članu svog tima da preuzme potpunu kontrolu nad njegovom ordinacijom. Ovi doktori smatraju da moraju imati kontrolu nad svime, a to samo vodi ka još većem stresu i za njih i za članove tima.

Da li se prepoznajete u ovome navedenom opisu? Ako je odgovor da, predlažem vam da prepustite kontrolu i vjerujete odabranom članu tima da  će kvalitetno odraditi svoj posao. Zamolite ih da vas svakodnevno obavještavaju o događanjima, tako ćete biti upoznati sa svime što se događa u ordinaciji, ali nemojte osjećati da morate biti uključeni u sve detalje, svake minute. U početku, ovo će biti teško, ali kada smanjite broj obveza koje morate odraditi ili provjeriti svakoga dana, svakako ćete smanjiti stres i vašu ordinaciju učiniti produktivnijom. A kao dodatak tome: imat ćete više vremena da se posvetite onome što volite, a to je liječenje pacijenata. Također, članovi vašeg tima će se osjećati snažnije i odgovornije, što će poboljšati njihovu učinkovitost koja će voditi prema konačnom cilju.

 

  • Neprestano zapošljavate

Česte promjene osoblja nisu stresne samo za vas nego i za cijeli tim, to šteti vašoj ordinaciji. Ako je ovo problem u vašoj ordinaciji, važno je da shvatite zašto je to tako. Većina doktora dentalne medicine  očekuje da zaposlenici instinktivno znaju kako da rade svoj posao,  a daju im veoma malo uputa za rad, ako uopće. Bez uputa, članovi tima se osjećaju izgubljeno i nepotpuno i počinju da traže posao u drugoj ordinaciji. Ili pak član tima ne ispunjava očekivanja i jednostavno ga morate otpustiti. I opet, većinom se vraćamo na nedostatak obuke i nedostatak jasnih uputa za rad.  Osigurajte im i jedno i drugo i vidjet ćete da će zaposlenici biti i lojalniji i produktivniji.

 

  • Kako da preokrenete stvari

Da li ste spremni da ublažite stres i proširite poslovanje ordinacije? Predlažem vam da se okružite sa stručnim timom savjetnika koji će vam pomoći da poboljšate sustav koji vas muči i koči. Napravite specifičan sustav provjera i balansa, a zatim ovlastite dobro osposobljene djelatnike koji su sigurni u svoje vještine i koji znaju kako poboljšati stvari.  Potaknite zaposlenike da preuzmu odgovornost za svoj rad  i počnite razmišljati kao direktor. Vjerujte mi, kada to uradite, vidjet ćete kako svi sustavi vođenja ordinacije počinju da napreduju.

Jako je važno imati stabilan tim. Članovi vašeg tima trebaju da budu dobro obučeni, produktivni i da sretni dolaze na posao svaki dan. Osigurajte im opis poslova i mjerilo performanse tako da znaju što se točno od njih očekuje. Svoj posao će obavljati na najvišem nivou pomažući vašoj ordinaciji da postigne uspjeh i profitabilnost. Članovi tima će na posao dolaziti sa više energije i stalno će tražiti način da što učinkovitije obavljaju svoj posao. To će napraviti veliku razliku u funkcioniranju ordinacije što znači manje stresa i više dobiti.

Uspjeh znači različite stvari za različite doktore dentalne medicine. Bez obzira koja je vaša definicija uspjeha, pratite ovih par koraka i bit ćete na pravom putu.

Autor: Sally Mckenzie

 

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna