Riječ urednice

Časopis Dental Tribune HR 4-2023.

Čini se da se u posljednje vrijeme sve vrti oko umjetne inteligencije. Neki je glorificiraju, a neki je se boje. Imamo li razloga za zabrinutost u našem poslu kada je riječ o umjetnoj inteligenciji?

Umjetna inteligencija (engl. Artificial Intelligence, AI) sposobnost je strojeva da obavljaju zadatke koji obično zahtijevaju ljudsku inteligenciju. AI nije nov pojam, a koncept umjetne inteligencije datira još od 1950. Međutim, praktičan alat nije postao sve do prije dva desetljeća. Zahvaljujući brzom razvoju triju kamena temeljaca aktualne tehnologije umjetne inteligencije – velikih skupova podataka digitalnih uređaja, snage računala i algoritma umjetne inteligencije –aplikacije AI-ja počele su olakšavati život ljudima.

U stomatologiji je AI usvojen u svim stomatološkim disciplinama. Većina aplikacija umjetne inteligencije u stomatologiji odnosi se na dijagnozu na temelju rendgenskih snimki, fotografija i intraoralnih skenova. Algoritmi umjetne inteligencije razvijaju se i primjenjuju za analizu slikovnih prikaza kako bi pomogli stomatolozima u otkrivanju i dijagnosticiranju oralnih bolesti s većom točnošću i učinkovitosti. Ova tehnologija pomaže u ranom otkrivanju, što dovodi do pravodobnih intervencija i poboljšanih ishoda za pacijente. AI se pokušava implementirati i u obliku robotike kako bi se automatizirali zadaci koji se ponavljaju u stomatologiji, kao što su preparacija zubi, ugradnja implantata i ortodontski pomaci. Virtualna i proširena stvarnost imerzivne su tehnologije koje se sve više primjenjuju u edukaciji pacijenata i vizualizaciji ishoda terapije. Algoritmi umjetne inteligencije također mogu obraditi velike količine podataka o pacijentima, uključujući medicinsku dokumentaciju, povijest bolesti i ishode liječenja kako bi identificirali obrasce i predvidjeli buduća stanja oralnog zdravlja. To omogućuje proaktivnu skrb, personalizirane planove terapije i preventivne intervencije. AI uz to pruža i administrativnu podršku.

Stomatologija temeljena na dokazima smatra se zlatnim standardom za donošenje odluka, dok se modeli AI-ja temelje na ljudskoj stručnosti. Umjesto samo obrade i predstavljanja podataka, suvremeni koncept umjetne inteligencije olakšava dinamičke razgovore dodirujući goleme rezervoare ljudskog znanja iz više izvora. To ne samo da pomaže u širenju informacija nego također potiče interaktivniji i holističkiji pristup rješavanju problema premošćujući jaz između neobrađenih podataka i donošenja odluka usmjerenih na čovjeka u stomatološkoj domeni.

Jedna od glavnih uloga umjetne inteligencije u klinici je generiranje i analiza podataka, ali ideja da je program bolji dijagnostičar od čovjeka čini neke kliničare zabrinutima da bi mogli ostati bez posla. Uključivanje umjetne inteligencije u medicinska okruženja, posebno u klinike, označava značajan pomak. Medicinski stručnjaci mogu iskoristiti AI kako bi bili u tijeku s aktualnim studijama, jedinstvenim slučajevima i novim metodologijama. Na isti način na koji je tehnologija preoblikovala razne profesije i uloga liječnika može se prilagoditi uključivanjem umjetne inteligencije. Ova evolucija ne znači ukidanje posla, nego preusmjeravanje dužnosti i poticanje poboljšane skrbi za pacijente. Umjetna inteligencija ističe se u brzoj obradi golemih količina podataka koje čovjek ne može ni pohraniti ni obraditi. AI daje podatke, ali zamršene odluke obično ovise o ljudskom razboru jer mnoge medicinske odluke zahtijevaju sveobuhvatno razumijevanje pacijentove pozadine i drugih relevantnih detalja. Ova je tehnologija još uvijek u razvoju i kliničari se trenutačno ne mogu u potpunosti osloniti na nju. Ukratko, AI ima golemi potencijal u poboljšanju dijagnostičke preciznosti i brzine, ali ne zamjenjuje ljudsku stručnost. Kada se pravilno upotrebljava, može povećati ljudski potencijal i poboljšati zdravstvene rezultate.

Ključno je AI promatrati kao dopunu, a ne kao zamjenu. Primarna funkcija umjetne inteligencije jest ojačati ljudske vještine, a ne zasjeniti ih. Iskoristimo prednosti koje nam nudi suvremena tehnologija da bismo postali bolji stručnjaci.

Izv. prof. dr. sc. Slađana Milardović, dr. med. dent. spec. stom. prot.
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna