Riječ urednice

Časopis DENTAL TRIBUNE HR 1-2024.

Dentalna anksioznost nešto je s čim se svaki stomatolog susreće u svakodnevnoj praksi. Javnost je uvelike senzibilizirana za tu temu i pogođeni uglavnom nailaze na razumijevanje svoje okoline. Međutim, što ako je obrnuto i strah ne osjeća pacijent, nego liječnik? Jeste li ikada čuli za strah od pacijenata? Ili ga možda i sami iskusili?

Liječnici su cijenjeni u društvu, uglavnom zbog svoje stručnosti, znanja i predanosti pomaganju pacijentima. Međutim, iza bijele kute mnogi se liječnici bore s negativnim aspektima svoje profesije koji se često zanemaruju. Strah od pacijenata može se manifestirati u različitim oblicima, u rasponu od blage tjeskobe tijekom rutinskih pregleda do iscrpljujućih fobija koje utječu na njihovu sposobnost obavljanja osnovnih zahvata. Ovaj strah može proizaći iz straha od nanošenja bola ili nelagode pacijentima, straha od reakcija pacijenata, straha od neispunjenih očekivanja, osuda i kritike. Osim toga, hijerarhijska priroda medicinske profesije može pogoršati te osjećaje, pri čemu liječnici osjećaju pritisak da cijelo vrijeme održavaju fasadu kompetentnosti i povjerenja. Traumatska iskustva ili negativni susreti s pacijentima u prošlosti mogu pogoršati te osjećaje, što dovodi do ciklusa tjeskobe i izbjegavanja konfrontacije.

Utjecaj straha stomatologa na skrb za pacijente značajan je i višestruk. Kada su stomatolozi obuzeti tjeskobom ili strahom, to može utjecati na njihovu kliničku prosudbu i odluke o liječenju te rezultirati neoptimalnim ishodima za pacijente. Istovremeno se ne mogu povezati s pacijentima na ljudskoj razini, što dovodi do prekida komunikacije i smanjenog zadovoljstva pacijenata. Nadalje, pacijenti mogu osjetiti liječnikovu nelagodu, što i kod njih dovodi do povećane tjeskobe. U konačnici, zanemarena anksioznost može narušiti povjerenje između liječnika i pacijenta, ali i doprinijeti sagorijevanju i osjećaju umora kod liječnika što dodatno održava ciklus stresa i nezadovoljstva.

S obzirom na sve veći pritisak s kojim se liječnici susreću u suvremenoj dentalnoj medicini i medicini općenito, u sljedećem broju hrvatskog izdanja časopisa Dental Tribune detaljnije ćemo rasvijetliti ovaj fenomen, istražiti njegove temeljne uzroke i prikazati strategije za podršku liječnicima u prevladavanju njihovih strahova i stvaranja ugodnijeg radnog okruženja, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete skrbi za pacijente.

Izv. prof. dr. sc. Slađana Milardović, dr. med. dent. spec. stom. prot.
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna